vrijdag 26 september 2014

0299 Dictee woensdag 24 sep 2014 (16): dictee 784 (3)

Hier volgen de zinnen 7, 8, 9 en 10 van dictee 784.

7. Roden is rood kleuren. Wiseguys verkopen wisecracks. Een wisent is een Europese bizon. Een witte jood is een niet-Jood, die bedrieglijk handelt. We drinken zoetemelk met room. Die jurist is gespecialiseerd in wobben (dat is niet: op een wobbelfiets rijden!). De afkorting wma betekent Windows media audio, een zeker bestandsformaat. Die veelgeprezen artikelen zijn ook nog eens heel aantrekkelijk geprijsd. Ik vergeet het steeds weer, maar S.P.Q.R. staat voor Senatus Populusque Romanum. Wanneer heb je voor het laatst gewinozd? Het WODC is het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (van het ministerie van Veiligheid en Justitie). Een woedeorgasme is een woede-uitbarsting. Dat stond boven aan deze pagina. Ik ben VD-watcher. Woela, ik zweer het! De woedoe gaat vooraf aan de vijfmaal daagse salat.
8. Een woekerklank of svarabhaktivocaal is de toonloze e in 'melluk'. Hoe ziet de rosse of roze woelmuis eruit? Wat betekent het kledingvoorschrift 'tenue de ville'? Woeps, daar lag zij. Woepie, ik heb de toto gewonnen! Zo'n vrolijke frans is altijd wohltemperiert. Je moet desertie en desertificatie niet verwarren. In welk land kennen ze woiwodenbestuurders? Mooi woord: 'wokkok'. Een scrunchie is een wokkel(tje). De wetenschappelijke naam van de wolf is Canis lupus. Het sterrenbeeld heet Wolf of Lupus. Zijn zij echt lid van de Grijze Wolven? Hoe zou je het naar een volk verwijzende 'oud-Germaans' in het Oudgermaans schrijven? Piet en Jan zijn germaine neven. Kun je op een lycopodium optreden? Die Kaapwolken kun je niet eten, de Kaapse wolken wel. Verkeerd uitspreken: 'wolkaarde'? Woordenaar, lexicograaf.
9.Wolmans zoutmengsel wordt ook wel wolmanzout genoemd. De Woman is de World Organization of Mothers of All Nations (internationale vrouwenorganisatie op het gebied van de ontwikkelingssamenwerking). Hij had me wonder wat te vertellen. Een wondhaak is een ecarteur, een sperhaak. De jockey droeg een wonderjock. Goethe schreef in 1775 het gedicht Wonne der Wehmut. Huisvredebreuk is woonstschennis. Die Woonruimtewet is thans niet meer van kracht. Hij is bijzonder woordenrijk (verboos): hij is welsprekend, eloquent. Die L. te B. is een woordenvitter pur sang. Hij is de nieuwe IenM-woordvoerder. Woppen, gebeurt dat nog (wippen, ontbijten, pleite)? Is het hij wordfeutte of wordfeudde? Beide! De worgvijg is een ficussoort die als boomwurger bestaat (bv. de rubberboom en de Aziatische banyan).
10. Hans Spekman (PvdA) kan een working class hero zijn voor de jeugd. Rutte creƫerde een working majority. Een WORM heet zo vanwege 'write once, read many times'. Rizomanie leidt tot steeds nieuwe haarwortels aan suikerbieten. Zij hanteren nog steeds de wortel-en-stokmethode. Noem de vier Woudkantons of Woudsteden. Opzoekvraag: wat is Wotro? De wouwou is de zilvergibbon. Die dj heeft een hoge wowfactor. De wraakzucht zou ten hemel schreien. Dat wraken is verlijeren. Wrevel wekken is wrevelwekkend. Wrijvingssas ontbrandt bij wrijving. 'Wuppie' komt van world unique promotional product identity & emotion.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten