vrijdag 26 september 2014

0290 Dictee woensdag 24 sep 2014 (7): dictee 781 (deel 3) √

Dictee - dictees [0290]

Oefendictee 781 (deel 3)

Hier de zinnen 7, 8, 9 en 10 van dictee 781.

7. Sinds De Gaulle (1958) is er sprake van de vijfde Franse Republiek, maar dat vind je niet (meer) terug in de oVD. De derde was trouwens van 1870-1940. Ik heb die uitzending gevod, gevodcast [VOD = video on demand] . Een voddenjood is een (Joodse) voddenkoopman. Lijden lekkerbekken aan voedisme (niet te linken aan voodoo)? Polsvoelen is iemand de pols voelen. Dat moeten we eens organiseren: een wedstrijd tussen voetbalnederlanders en -belgen. Een voerman moet op een helling soms voeten. We zullen moeten voeteren, op de apostelpaarden (per pedes apostolorum) gaan. Floreert die vogelaarwijk nu? Zie je die vogeltjes-op-de-kruk [helmbloem!]? Helpen die moliken [vogelverschrikker] nou? Voor het voguen heb je wel een oude Vogue nodig. Hij is een volbloed Europeaan. Dat is een te voldingen feit. Ik kom, volente Deo (V.D., ook: Deo volente, D.V.). Dit zijn volgefourneerde, volgestorte aandelen.
 

8. Het Duitse volk is een Volk der Dichter und Denker. De volkspot zal niet snel onderwerp van volksspot worden. Wanneer vond de Grote Volksverhuizing plaats? Een Volkswagenbus [2020] is van het merk Volkswagen. Vroeger had je te Amsterdam het Paleis voor Volksvlijt. Geef mij maar producten van de vollegrond en dus niet uit een warenhuis. Hij is strandvonder, geen strandjutter. Op deze voltaire kun je zitten. Die partij heeft een flinke volte-face gemaakt. Aan volubiliteit [welbespraaktheid] mankeert hem niets. Hij zal bij het declameren wel weer gaan vondelen [ver­zen zeg­gen à la Vondel]. Ik zou je wel von Kopf bis Fuss op willen eten. Zij woont tweehoog-voor en hij
driehoog-achter. Ze konden met een voordewind zeilen. Voordezen [vroeger] ondertekende men een gemandateerde brief vaak met 'voor dezen' [ook wel: voor dit tijdstip]. Hij heeft ook nog een geëcht kind. Mamma mia, wat een joekel.
 

9. Mijn tante is op bedevaart naar Santiago de Compostela [VD - Spaans, NL: ll]. Een succès d'estime kun je geen echt succes noemen. Een voorkristal is een fenocryst. Je krijgt van mij een voornietje voor het circus. We zullen het gevogelte vast kleinsnijden. Het kind van de waarzegster droeg een voorspelddoek. Een voorstem is een ja-stem. We stonden voor tjoema op de staantribune. Tjoema is Maleis voor tjomme. Het is tjomme, het is tevergeefs, het is gratis. Gouverner, c'est prévoir: regeren is vooruitzien. Als versiering hebben zij een voorwant aan de voorwand van het huis. Zo'n alles-in-eenapparaat is heel handig: je hebt dan alles in een. Aan deze pc is een all-in-one gekoppeld. Sommige ex-DDR'ers worden nog boos bij een
Vopo-herinnering. Vorrei e non vorrei (It. - letterlijk: ik zou willen, maar ook niet, gezegd ter uitdrukking van twijfel). Met de Vorstendommen worden de Vorsten van een van de 9 engelenkoren bedoeld.
 

10. Bouwvakkers kunnen een vorst- of winter-WW krijgen. Zekere tabak uit Soerakarta en Djokjakarta wordt vorstenland genoemd. Djizja is protectiegeld dat dhimmi's (niet-moslims) moeten betalen. Op de dhow [schip] zaten enkele dholes [alpenhonden]. De Vos (met de Gans) is een klein sterrenbeeld aan de noordelijke hemel. Een voscursus was een cursus Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving (VOS). Een vox clamantis in deserto is iemand van wie de woorden in de wind worden geslagen (letterlijk: de stem van een roepende in de woestijn). Een beetje tv-programma doet aan voxpoppen [mening gewone man vragen]. Een voyeur [gluurder] kan beter geen voyante [opzichtig] kleding dragen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten