vrijdag 26 september 2014

0296 Dictee woensdag 24 sep 2014 (13): dictee 783 (deel 3) √

Dictee - dictees [0296]

Oefendictee 783 (deel 3)

Hierbij de zinnen 7, 8, 9 en 10 van dictee 783.

7. MDMA is methyleendioxymethylamfetamine (de drug ecstasy, xtc). Methadon is een vervangingsmiddel. Methamfetamine is een zeer verslavende drug, ook crystal meth of meth genoemd. MTA is methylthioamfetamine (bepaalde synthetische, psychedelische drug). De NSAID is de nonsteroidal anti-inflammatory drug: niet-steroïde
anti-inflammatoir geneesmiddel (pijnstiller die naast een pijnstillende werking ook een ontstekingsremmende en koortsverlagende werking heeft, zoals ibuprofen). De narcostaat heeft als betaalmiddel narcodollars. Die junk was behoorlijk out. De PCP is de phencyclidine (in het Nederlands geschreven: fencyclidine, zie hiervoor). De PMA is de paramethoxyamfetamine (bepaalde synthetische, zeer gevaarlijke, psychedelische drug). Met gratis drugs wordt er gepusht [drugs 'promoten'].


8. Popper is een drug, voornamelijk amylnitriet, met een libidoversterkend effect. Ripdeals [overval, drugs] zijn aan de orde van de dag. Rohypnol is van nature een slaapmiddel, kan met alcohol of drugs gevaarlijk zijn (rooie knol, vergeetpil). (Lijm)snuiven wordt ook wel rugby genoemd. Drugsverslaafden moeten scoren. Een shot zetten is een injectie met drugs. Sobriëtas bestrijdt tegenwoordig ook drugsgebruik [naast alcohol]. Speedball is een combinatie van coca- en heroïne. Zij vormen een speedy [opgefokt of drugs gebruikend] stel. Stashen is, vooral drugs, in een geheime bewaarplaats opslaan. Wat houdt de steppingstonetheorie in? Hulde aan de straight edges [niet roken, drinken, etc.]! Stuff is hasj, maar wordt ook als verzamelnaam gebruikt. Na zijn laatste trip kreeg hij bezoek van Magere Hein. Trippy [een kick gevend] muziek kan drugssfeerverhogend werken. Waar vinden we dat overbekende wietkot?

9. Volgens mij zijn de opiaten in dit verhaal nog niet genoemd. Het UNODCCP is het United Nations Office for Drug Control and Crime Prevention (VN-bureau voor Drugscontrole en Misdaadpreventie). Zijn ecodrugs zo verantwoord, dat die kunnen leiden tot polydruggebruik? Huiswerk dat je op krijgt, is opgegeven werk. 'Bakker' en 'leider' zijn voorbeelden van het nomen agentis (werkersnaam). 'Beschouwing' en 'leiding' zijn voorbeelden van nomina actionis (werkingsnamen). Ik zal je werk geven, je werkgever zijn. De inwerkingtreding van deze wet is opgeschort. Een stukje van die rush wordt als flash gebruikt [beide: hef­ti­ge, aan­ge­na­me ge­waar­wor­ding na het ge­bruik van hard­drugs]. Het werknemen maakt je tot zijn van werknemer. Een werst is ruim een  kilometer. We gaan toch niet weer wertheriaans doen, hè? Een wervelkuip is een kuip waarin de wort ronddraait.
 

10. Werwaarts gaat gij? Ik ben ziek, weshalve ik niet kom. Een wessi is een Westdeutsche, Westdeutscher (iemand uit het voormalige
West-Duitsland). De westbouw of westpartij van een kerk wordt ook
avant-corps genoemd. De western style is een zekere paardendressuur. Neder- en Hoogduits behoren tot het
West-Germaans. Is er ook een woordenboek Nederbreeuws? Die Westhoek moet je in West-Vlaanderen zoeken. Kijk daar: viervoetige westfalers [paard]! Hoe wordt een westlander [schuit] voortbewogen? Leven de joden onder de Oude Wet, de christenen leven onder de Wet en de profeten. Leg uit: WET is hetzelfde als GMT.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten