zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (14): dictee 779 (2) [275]

Hierbij deel 2 van dictee 779.

4. Met die voorraad moeten we uit kunnen, toe kunnen. De uitersten raken elkaar: les extrêmes se touchent. Hij is al vroeg het huis uit gegaan. Die dronkenlap is uitgegleeën. Hij maakt weleens een uitglijer. Daar hangt de Vergulde Arend uit. Zo'n uitlaatplaats is natuurlijk geen uitlaadplaats. In A'dam is er sprake van een deleatur. Laat hem eens uitredeneren. Wat hield de Akte van Uitsluiting of Akte van Seclusie in? Toen ze bij het uit spelen voorstonden, hebben ze de wedstrijd rustig uitgespeeld. Heeft dit schip wel een plimsollmerk? Het uit-zijn is goed voor de gezondheid. Heb jij die televisie-uitzending ook gezien? Een ulcus cruris is een open been. De ULB is de Université Libre de Bruxelles, de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Ullmanniet is nikkelglans. Ultima forsan: wellicht uw laatste (uur). Het ultima Thule: IJsland?
5. Ultra captum: dat gaat mijn bevattingsvermogen te boven. Wij leven in de umbra Dei. Een voorbeeld van een cum is het UMC Utrecht. De una sancta is de ene heilige (Kerk). Zoals met die Britse treinrovers, dat noemen sommigen (ten onrechte) een mooie misdaad, un beau crime. Het leven van de treinmachinist was na die roofoveral verwoest. Under the greenwood tree: onder de bomen van het groene woud en und kein Ende: tot vervelens toe. Ze verdienden dat ongecompliceerd geluk: une chaumière et son coeur (een hutje (op de hei) en een goed hart). Ze zullen zich unguibus et rostro, met hand en tand, verzetten. De Liberale Unie en de Nederlandsche Unie waren politieke groeperingen. Ik noem de Unie KBO en de Unie mhp (ontstaan uit De Unie en MHP). De Geünieerde Provincies waren (via de Unie van Utrecht) de Nederlandse staat van 1588 tot 1795, ook wel de Republiek genoemd.
6. Een unique sellingpoint is een USP, een uniek verkoopargument. De Unizo is de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Een schitterend werk, die unvollendete. De farao's hadden een uraeus op hun diadeem. Alweer verwisseld: de ureter en de urethra. Hij was de urheber van deze filosofie. Dat utopiaanse denken leidt tot niets. Een urning is een utrechtenaar. Het uur U heeft geslagen. Dat Uurwerk, Horologium, loopt nooit. Waar staan Uub, Uun en Uuu voor? O wee! Toen ze een wee kreeg, viel ze van haar segway. Iedereen in de buurt riep toen ach en wee en belde 112. De afkorting van west ten noorden is W.t.N. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Je moet in het kaartsysteem bij de 'v' kijken. De vogels vliegen in een V. Niet te verwarren: V1, V2 en V 8. Vendelzwaaien is iets anders dan (met) het vaandel zwaaien. Met vendels kun je vaandelzwaaien. De uitdrukking 'vaakgebruikt' wordt volgens VD 'weinig gebruikt'.