zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (11): dictee 778 (2) [272]

Hier is het tweede deel van dictee 778.

4. De Topografische Dienst maakt topografische kaarten. Toppende vol (topvol) is boordevol. De uitdrukking 'Hoge Noorden' wordt zowel voor het hoge Noorden van Amerika, als dat van Eurazië gebruikt. Torens van Mitscherlich: rara. De premier werkt normaliter in het Torentje. Is torpiditeit net zoiets als inertie? Hoeveel torr was de druk daar? Wij gebruiken een [met cijfer:] p2p-netwerk (peer-to-peernetwerk), daarvoor is een torrent nodig. Ook Toscaners roken wel toscaners. Wat leverde de totaaltelling van de stemmentotalen op? De total design is de huisstijl, een totaalshot een close-up. Zij ondergaat een total hip. Tot in den treure is uitentreuren. Hier is een rectaal toucher nodig. Een etappezege is beslist nog geen Tourzege.
5. Pahoehoe is touwlava. Tof, dat tov-biljet in België. Heet jij Tanneke? Dan noem ik je Anneke Tanneke toverheks. Tovering, kwestie van toveren, gaat prima met een toverring. Een towelette is een eau-de-colognetissuetje. Trac is plankenkoorts. Zij zijn slachtoffer van tracasserieën. Trachiet is een zeker uitvloeiingsgesteente van het syenitisch magma. Door tracking en tracing kun je pakketpost traceren. TM's zijn trademarks. De traditio brevi manu staat tegenover het constitutum possessorium. De trado's maken de dienst uit. Traduttore traditore: een vertaling geeft het oorspronkelijke werk nooit precies weer. Traducere [k] leniter aevum: rustig door het leven gaan. De trainee [ee, ie] moest de trainee [èh, ee] in orde maken. Er zijn maar weinig training-on-the-jobaanbieders. De traktementsdag viel altijd op sint-salarius.
6. De tramontane kan de Poolster zijn, maar ook de hevige, droge en koude mistralachtige noordwestenwind die over de Languedoc en de Roussillon waait. Van trance [èh] kun je in trance [ah] raken. Tranquillo, tranquillamente, tranquil is kalm, bedaard. Hij deed het heel penages. Zo'n overleg moet à tête reposée plaatsvinden. De trans-Siberische spoorweg is natuurlijk niet in Transjordanië gesitueerd geweest. Met tm wordt de transcendente meditatie aangeduid. Wat is een transeunt diaken? Waarvan kennen we de berg Thabor? De transformationeel-generatieve grammatica (tgg) danken we aan Noam Chomsky. Een transmitter is een zender, een transmittor een machineonderdeel. Wat zou de transneptunische planeet geweest zijn? De naam 'transorma' (briefpost) komt van transporteren, sorteren en machine.