zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (6): dictee 776 (3) [267]

Hierbij het derde deel van dictee 776.

7. Hij frequenteert de table d'hôte. Bekend zijn vooral de maçonnieke tabliers. Het tabloid is half zo groot als het broadsheet. In taboulé (GB) zit ook couscous en munt. Waren de Tachtigers met zijn tachtigen? Zowel tachy- als bradycardie zijn niet plezierig. Taciti, soli, sanza compagnia: zwijgend, eenzaam, zonder geleide (Italiaans, Dante, Inferno). Een tacitus consensus is een stilzwijgende overeenkomst. Tactel wordt toegepast bij sportkleding. Taddarts zijn rechthoekige huizen met één verdieping in Noord-Afrika. Wat doe je tegen tafefobie? Wat doen de Eerste en Tweede Tafel van de Algemene Rekenkamer? De stenen tafelen zijn de tafelen der Wet. Is er nog getracht bij dat conflict te cohenniseren? Beginnen jullie maar vast met tafeldekken. Een disgenoot is iemand die medeaanzit aan een eettafel.
8. Is ratafia hetzelfde als taffia? Wat is de tagline van deze film? Met tafsir wordt Koranexegese bedoeld (aan de hand van de Hadith). Inktkoelies zijn Tagelöhner mit dem Geist. De taikiken berust op tai chi. Zij zijn taillables et corvéables à merci: naar believen aan belasting en herendienst te onderwerpen. Zij droeg een prachtige tailormade. Het TAK is het Taal Aktiekomitee. Takahe's kunnen niet vliegen. Die taferelen zitten in dezelfde take. De takfir is de ontmaskering van een kafir. Een takkewijf is een pokkenwijf. Met tala's, genormeerde valuta-aanduiding: WST, betaal je in West-Samoa en de Tokelaueilanden. Op Mallorca en Ibiza vind je talayots. Het concern wordt tale quale, zoals het reilt en zeilt, verkocht. Is er voor tallolie een toepassing? Een tamarau is een dwergbuffel. Tam arte quam Marte: zowel door slimmigheden als door geweld. Hoeveel wijn gaat er in een tamezaantje?
9. Hij volgde mij tamquam alter idem: als een tweede ik. De Tanganyikaanse zwaaide naar me. Zou die tanker ook T-ankers in zijn motoren hebben? Een tankini is een bikini met een tanktop (mouwloos T-shirt). De tantalus, de nimmerzat, is de Ibis ibis. Door een tantaluskwelling word je getantaliseerd. Tant bien que mal: zo goed en zo kwaad als het gaat. Ik had tante Betje te logeren en die wilde naar Tante Betje. Waar betaal je met shilingi's? Het taoïsme is gebaseerd op het geschrift 'Tao Te King' van Lao Tse. Het taolu [au, oe] is een Chinese sport. Die tapster zat toen nog op een tapplaats, in de TAP. Een taqiyah is een islamitisch klein rond kapje, vergelijk een keppeltje bij de joden. De targoem is de Aramese vertaling van de Hebreeuwse Bijbelteksten. Voedsel dat niet koosjer is, is tarfes. De Apulische tarantel is een jachtspin in Italië en Spanje.
10. Die charlatan sjoemelt met de verkoop van tarlatan. De TARP (Troubled Asset Relief Program) is een programma in de Verenigde Staten om noodlijdende banken van hun slechte leningen af te helpen. De kleine Tartaartjes lustten vroeger ook wel tartaartjes, de oudere Tartaren hadden liever biefstuk à la tartare. Hoe zijn de tartes tatins eigenlijk ontstaan? Jij tartuffe, jij huichelaar! De tarzans zijn bekend om hun oer- of junglekreet. Het TAS (Tribunal Arbitral du Sport) is het CAS (Court of Arbitration for Sport). De tasliem is het islamitische uitspreken van de vredeswens. Ze heeft een tat laten zetten. Een zeugma is een syllepsis.