vrijdag 26 september 2014

0294 Dictee woensdag 24 sep 2014 (11): dictee 783 (deel 1) √

Dictee - dictees [0294]

Oefendictee 783 (deel 1)

Hierbij de zinnen 1, 2 en 3 van dictee 783.

1. In een goodiebag zitten goodies. De Duizend-en-een-nacht is een grote verzameling verhalen, sprookjes en spreuken … Hij is een weirde weirdo. Wilde en valse weit zijn geen boekweit. Best lekker, dat weizen(bier). Na de rit in de achtbaan maak ik me wejiewerig [weg]. Wanneer functioneerde de Weimarrepubliek? En wanneer is dit jaar het Wekenfeest? Welwel, gaan we op die toer? We zijn er goed van afgekomen. Wanneer is de Maatschappij van Weldadigheid opgericht? Weldadigheid is een kwestie van goeddoen. Het gebeurt weleens, dat ik het wel eens ben met hem. De herder tegen zijn assistent: weid mijn schapen. In het Haarlemmerdijks kun je maar al te goed haarlemmerdijkjes (haarlemmerdijkies - drukte, grapjes, ruzie) maken. De Welfen (Guelfen) stonden tegenover de Ghibellijnen. Gezond en wel gingen we slapen.
 

2. Ik wens je toe, dat het je welga. Wel bekome het u! Welkom thuis! Heb je ook nog een welkomthuis voor me meegebracht? De wellbeing (wellness) van onze kinderen is belangrijk. Een spelletje van welles en nietes is een welles-nietesspelletje. Geef eens een voorbeeld van een wellerisme [zeispreuk]. Een wellinélapje (welliné lapje) heeft een gegolfd oppervlak. Hij mp [minister-president]? Welnee! Het Welsh is de taal van de Welshe Welshmen (dat laatste niet in VD). De val van de Berlijnse Muur in 1989 en de daaropvolgende Duitse hereniging worden ook wel de Wende genoemd. Ze zijn beide West-Slavische bevolkingsgroepen in Duitsland, de Sorben (in het noordoosten van deelstaat Saksen) en de Wenden (in het zuidoosten van deelstaat Brandenburg). Dat ze wel varen, betekent nog niet dat er sprake is van Hollands welvaren.

3. Zouden Weners ook van harde weners [taartje] en Wener pudding houden? Harry Mulisch schreef Wenken voor de jongste dag. Wishful thinking is wensdenken: voor een selffulfilling prophecy heb je dat niet nodig. Een gelukkig nieuwjaar kun je wensen, Nieuwjaar kun je vieren. Een wentelteefje is gewonnen brood, verloren brood of: boerenwafel. Hij, zij is wepel (weduwnaar, weduwe of ongetrouwd). Dat is nu broeder Martinus [religieus], in (voor) de wereld Jan van der Putte [burgerlijk]. Rein is wereldberoemd in Breskens en omstreken. De Yggdrasil is de wereldboom. De Wereldbibliotheek geeft geen origineel Nederlandse teksten uit. Subsidieert de Wereldbank Werelddierendag? Behoren de molens bij Kinderdijk tot het werelderfgoed? Rotterdam is een wereldhaven en heeft een Wereldhandelscentrum. Is Radio Nederland Wereldomroep nog steeds in de lucht?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten