zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (12): dictee 778 (3) [273]

Hier is het derde deel van dictee 778.

7. Transvaal maakt nu deel uit van de Republiek Zuid-Afrika. Hij is eruit getrapt en ik ben erin getrapt. Vuilnismannen nemen alle trashy trash mee, maar luisteren ze ook graag naar trash (popmuziek)? Ze vertrokken halje travalje, halsoverkop, met hun paarden uit de travalje. Breng nog even een tray eieren mee. Manchester United had de double (dubbel) al, maar wilde ook de treble (triple). Zij is mij te na getreden. Hij speelde trèfle, klaveren. De atb is de automatische treinbeïnvloeding. Bij het treindepot kon ik mijn spullen niet en dépôt geven. In de treinen zaten trijnen die gingen trainen. De Grote Trek van de Boeren was hun verhuizing uit de Kaapkolonie over de Oranjerivier. Ze zou zich dat wat meer moeten aantrekken. Jan moet zijn winterjas aantrekken. Die last geeft niet mee: jullie moeten meer eraan trekken. Een trekkie is een fan, idolate liefhebber van alles wat met de sciencefictionserie Star Trek te maken heeft. Is een trezorie een soort thesaurie?
8. Geef mij maar tribrachische verzen (vergelijk: tribrachys). De trichinenziekte is heel onaangenaam. De Tridentijnse mis heeft op het Concilie van Trente vorm gekregen. We kregen een trifletoetje. Hebben wij nog tri-joodmethaan? Een stabjack is een trimvest. Wil je een demi- of een triple-sec? Een zekere polijstaarde heet tripoli. Tijdens het veen trippen (turftrappen) luister ik het liefst naar trippy muziek. Met trisomie 21 wordt het downsyndroom aangeduid. Met smaakvolle troeboek kun je getroebleerde verhoudingen misschien weer herstellen. Wie is jullie troef in de Ronde van Frankrijk? Hij stond met zijn troiscart trois-quarts op de foto. Met DVT heb je diepveneuze trombose. Verrassend, zo'n trompe-l'oeil. Een equerre is een trommelkruis. Aftroeven is van zich af troeven. Hoeveel trompetter-majoors telt ons leger nog? Heeft ze je dat afgetroggeld?
9. De TROS is de Televisie- en Radio-omroepstichting. Het tropyliumion is een relatief stabiel carbokation. De trosnarcis is de tazetnarcis en de trosroos is de polyantharoos. Trotyl is trinitrotolueen, TNT. Trotz alledem hou ik van je. Het trou-madame is een zeker spel. Je hebt croupiers, troupiers en stoepiers. De zinspreuk van de Haarlemse rederijkerskamer De Pelikaan luidde 'Trou moet blijcken'. Barreboksen is (ook) scheren, balletdanseressen gebruiken een barre en gitaarspelers een barréklem. Troubleshooters zijn er om trubbels op te lossen. Hij is getruukt: hij heeft veel truken in zijn doos. Een truffelaardappel is een vitelotte. Zijn tricotje was helemaal verfomfaaid. Die scène is getrukeerd. Er waren opvallend veel Truienaars. Pas op voor die truqueuse. Zij truutte voortdurend. Wat was de Nieuwe Truttigheid?
10. De ziekte van Chagas (chagas) is de Zuid-Amerikaanse ziekte trypanosomiasis. Hij is een kei in rad-voor-ogen-draaierij. Hier maar weer alle vadertjes: vadertje des, vadertje tsaar, vadertje Cats, vadertje Drees, vadertje Stalin, Vadertje Staat en Vadertje Tijd. Vadertje Rein bestaat niet, maar Vader Rijn wel. De tsarina heeft de tsarevitsj (cesarevitsj) en tsarevna (cesarevna) gebaard. Een dekabrist is een decembrist. De grootvorst-troonopvolger stond onder invloed van een heuse raspoetin. De TSF is de télégraphie sans fil, de draadloze telegrafie. Wat was de Tsjeka in de Sovjet-Unie? De tsjolent wordt warm gehouden voor de sabbat. Tss, heeft hij TSS (tibialestresssyndroom)? De tsjoektsjoek zei dat hij ook in vliegende tapijten handelde.