woensdag 30 november 2022

3045 Dictee zaterdag 03-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (776)

Dictee – dictees [3045]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 081, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (776)

1. Als gevolg van de verdeel-en-heerspolitiek [verdeel en heers] – motto: divide et impera – werd er heel wat geconfisqueerd. Toen het regime (regiem) – verkleinwoord regimetje (regiempje) – gevallen was, viel er dus nog veel te verhap/kstukken. Zoals vaak zat het venijn in de staart, in cauda venenum.

2. Evenzo ben ik van mening dat de deathmetalgroep even zo vaak goed als slecht speelde.

3. Van kinds af aan – het ging over van vader op zoon – heeft hij geprobeerd het vat der Danaïden te vullen, maar het was een bodemloze put. Zoals gezegd, hij had een aardje naar zijn vaartje.

4. In een recente recensie werd gesuggereerd, dat de Novib [Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand] te veel IT'ers (informatietechnologie), sommigen met een VUT-uitkering [vervroegde uittreding uit dienstverband], in dienst had. Er was een teveel aan personeel. Om geld bijeen te sprokkelen, toerde men soms in een luxecoach (luxe coach) door Nederland. Het bestuur greep in. Chapeau! Hoedje af (petje af)!

5. Zonder vaders geen nageslacht. Een vader-abt zit in het klooster, een vader-Jood is een kind van een Joodse vader en een niet-Joodse moeder, Vadertje Tijd is een oude man met zeis en zandloper, vadertje Cats kennen we niet van "Constantijntje, 't salig kijndje, Cherubijntje van omhoog" – dat is van Vondel!, uit Rusland kennen we vadertje tsaar en vadertje Stalin, Vadertje Staat zorgt goed voor ons en van Drees – vader of niet – kon je behoorlijk trekken. De Vader des Vaderlands is Prins Willem I, Willem van Oranje of Willem de Zwijger, in 1584 door Balthasar Gerards vermoord. De Heilige Vader – die op de Heilige Stoel [sedes apostolica, Apostolische Stoel] zit – is de paus, de hemelse Vader is God of God de Vader, de vader der leugen is de duivel en de apostolische vaders zijn de (zeven) kerkvaders die in onmiddellijke aanraking met de apostelen geleefd en geschreven hebben. Hou(d) uw eigen vader in ere! Geleidt u uw moeder, als ze dat nodig heeft.

6. De polyesterlaag (polyester laag) van het zeiljacht mag geen uv-licht [ultraviolet] doorlaten, anders wordt de eronder liggende laag met epoxy [kunsthars; lijm] aangetast. Te elfder ure besloot de yuppie in zijn uppie uit te varen.

7. Zijn een excuus-Jood en een sjacherjood al erg, een sjadchen, huwelijksmakelaar, is dat nog meer.

8. Niet vaak vind je een opsomming van uitroepen: ah, (a)jakkes, akkebah, alaaf, amai, attenoje, eureka, fuck en fuck off, gottegot en heremijntijd (heremetijd), jasses, jemig, joechei, koppie(-)krauw [van de papegaai! – tegen de papegaai: koppie/je krauw], nolijeheine, pollens, sa, shit, hé, poppelepee, Tom Poes – verzin een list!, woepie, yes en yo!

9. Na het 'pluk de dag', het 'carpe diem', zette de douairière bij de dies van het dispuut haar decolleté in als wapen. Een paar flessen be(e)renburg [VD: alleen ee – GB ook nog be(e)renburger] par excellence [bij uitnemendheid] gingen er algauw doorheen.

10. Het is je reinste apekool en lariekoek om papegaaien humiliërend [vernederend] te gaan koeioneren [sarren, treiteren].

11. Wat zou koning Salomo gedaan hebben met een Siamese tweeling? Het is van tweeën één: hij klieft deze, of hij laat zijn hart spreken en toont gerechtigheid als het uur U daar is.

12. Na een uiltje geknapt te hebben en een hazenslaapje te hebben gedaan, ontdekte ik op internet dat 'uilen naar Athene dragen' wellicht met de majestueuze godin van de wijsheid te maken heeft.

13. Onder de formule 1-liefhebbers (formule-eenliefhebbers – niet in wdb.) zitten vaak neonazi's, die vaak met taxi's komen en tot-en-met genieten van de uitputtingsslag.

14. De manisch-depressieve rijkswachter, lid van de rijkswacht, miste het fingerspitzengefühl om de in boerka gehulde moslima conveniënt [passend], discreet [onopvallend] en adequaat tot bedaren te brengen.

15. Op de Olympische Spelen verstaan de bi- en triatleten elkaar vaak letterlijk niet. Het was een babylonische [BE ook: babelse] spraakverwarring, waarbij het Bijbelverhaal uit de Statenbijbel over de Babylonische spraakverwarring opgeld deed. Een eenvoudig bijbeltje was niet voorhanden en – maar dat wisten die atleten niet – er was een bloedige aanslag ophanden. Ook lezers van een koran hadden iets omhanden. U beseft toch dat ik op de Bijbelse toren van Babel doelde?

16. Het Tweede Kamerlid bezocht de lezing à titre personnel [op persoonlijke titel], maar snapte er jota noch tittel van. Hij werd chagrijnig (sacherijnig) van die randstedelijke toestanden als in Amerika.

17. Een gifslang heeft een gespleten tong. Twee derde van de slangen is voor ons niet giftig.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten