zondag 27 november 2022

3038 Dictee woensdag 30-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (773)

Dictee – dictees [3038]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 084, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (773)

1. Zo stond hij afgebeeld: in zijn blote je-weet-weloutfit. Het beeld was noch
neo-Byzantijns, noch neobarok, noch neo-Egyptisch, maar wel neoweet-ik-veel. Het publiek bisseerde luid.

2. De Oude Wereld bestaat uit Europa, Azië en Afrika, de Nieuwe uit Amerika en Australië.

3. Was het een privé-initiatief, dat hij de religieuze verplichtingen traditioneel joods (ook wel: traditioneel-joods) noemde?

4. Men boostte [omhoogjagen] de stand-upcomedian tot een nog hoger niveau van de stand-upcomedy.

5. Ten minste vier tiende (0,4 – veertig procent, 40%) van de studs [studaxs] zakte voor het peremptoire examen interne geneeskunde.

6. De ex-hardcoreprotestant [zeer ver gaand] was desalniettemin een vrij fanatieke 250cc-motorfietsfanaat.

7. Het DNA zit in de genen. Een persoonlijke DNA-test onderzoekt je desoxyribonucleïnezuur (a = acid).

8. Een lipizzaner is geschikt voor dressuur, bijvoorbeeld appuyeren [figuur in de rijschool], de piaffe [draf op de plaats, geen 'fuh' uitspreken] en de passage [vergelijkbaar].

9. "Zitten blijven, kruidjes-roer-mij-niet!" bitste en baste de klassenleraar – een klasseleraar in de wiskunde – tegen de zittenblijvende zittenblijvers. Zijn zwaarwegende mening zou heel zwaar wegen bij het besluit om de beslissing over de bevordering te herzien.

10. De pseudovogelpest hing als een zwaard van Damocles boven de dieren. De Belgische vedette, op weg naar een bespreking over een opera-aangelegenheid die top secret was [een topsecretbespreking], droeg zijn antidonorcodicil bij zich. 'Am(m)ehoela' (mehoela) dacht hij; je kan immers maar nooit weten.

11. De lastminutegasten [last minute] in de kerk kregen het Bijbelverhaal van de verloren zoon [enfant prodigue] te horen.

12. Toen de zon was ondergegaan, ter kimme gedaald, werd zoetjesaan de psak (mv. psakim) – de beslissing in een halachische kwestie – duidelijk. De antidiscriminatiecode was niet direct toepasbaar.

13. De gedoodverfde zondebok wilde het hogerop zoeken, maar raakte bij doodtij aan lagerwal.

14. De harddisks en de compact discs, kortweg cd's of cd'tjes, was geen lang leven beschoren.

15. Construeer eens bijzinnen, die laten zien dat je bij zinnen of buiten zinnen kunt zijn of dat je ergens je zinnen op kunt zetten, bijvoorbeeld het afleggen van een parcours (parkoers – uitspraak! – parcours(t)je) en dat niet alleen voor centrumrechtse puissant rijken.

16. Soms vliegen de raketten in het rond: ABM's, antiballistische raketten [missile], flares [fakkel vanuit vliegtuig], middellangeafstandsraketten, MX-raketten [zekere intercontinentale raket], pershings [Amerikaanse raket voor de middellange afstand] en, al wat ouder, de V-wapens [WO II, Duitsland] en V2's [idem, naast V1].

17. Ook over de vliegtuiggeschiedenis valt heel wat te vertellen: de widebody's [met zeer brede romp] die liever geen vrilles [tolvlucht] maken, de V1's, de ulv's [ultralicht vliegtuig, ultralightvliegtuig], de multiplaan [(zweef)vliegtuig met meer dan twee zweefvlakken], die een take-off [opstijgen van de grond] uitvoert, de Ma als afkorting van de mach, een maat voor snelheid van het geluid, het gyrovliegtuig [combinatie helikopter en gewoon vliegtuig], de cityhopper [vliegtuig met dienstregeling tussen steden] en de aeroplaan [vero: vliegtuig].

18. De stoppen sloegen al(s)maar door en alleen een zestienampèrezekering [16A-zekering] bracht uitkomst.

19. In het sprookje van Klein Duimpje komt de reus met de zevenmijlslaarzen voor.

20. We kennen het mongoloïde, het europide en het negroïde ras. Als je blank bent en aan mongolisme lijdt, heb je het downsyndroom [ook: down] of het syndroom van Down. Het is in deze tijd not done om dan het adagium mongooltje toe te kennen. De ISO-landcode van Mongolië is MN en de munteenheid de tugrik [symbool: MNT]. Een sjamaan is een priester-genezer of een priester-tovenaar.

21. Het WK roeien en het EK touwtrekken en trampolinespringen waren een enorm succes.

22. We waren gecharmeerd van de megaorkestbezetting bij de uitvoering van Mahlers werken.

23. Je kunt tekeergaan als de duivel in een wijwatervat, duizend duivels is een vloek en de blauwe duivel een waterhyacint. De Bargoense duivel is de sjed [mv. sjeds] en je kunt een pact met de duivel sluiten. De koekoek (loop naar de duivel, de koekoek), Heintje Pik, Magere Hein en Vriend Hein zijn ook benamingen voor de dood, dat mag Joost weten. De duivel of drommel wordt ook wel de Boze genoemd.

24. De mannelijke Maagd (maagd) verkrachtte de vrouwelijke Maagd (maagd). De spits was zwanger van de in aantocht zijnde score. De zwartkijker, die een zwart-wit-tv (zwart-witteevee) had, was achromatisch (achromaat, kleurloos).

25. "De meeste mensen sterven in bed," mompelde de zieke, "dus ik wil eruit!"

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten