vrijdag 4 november 2022

3002 Dictee zondag 06-11-2022 (3) - dictee Dictee Eemnes 2022 (3)

Dictee – dictees [3002]

Dictee Eemnes 2022

Toelichting in blauw. De tekst was zoals altijd bij Gerard heel goed. Het voorlezen was matig en dat gekoppeld aan een slechte akoestiek gaf de nodige problemen. Deelnemers moesten dan te lang piekeren, wat het woord nu precies was. Daardoor kon je stukken missen en moest je soms uit je geheugen nog dingen opschrijven, miste je woorden, etc.

Voedsel en duurzaamheid (auteur: Auteur: Gerard Wortel)

1. Het verband tussen voedsel en duurzaamheid is net zo onloochenbaar [niet te ontkennen] als de relatie tussen de witte ijsbeer en het Arctisch [bnw. van Arctica = noordpoolgebied = Noordpool] gebied of de coherentie [samenhang] tussen het sterrenbeeld Grote Beer en het firmament [hemelgewelf], maar helaas dreigt het allesomvattende [GB, VD] gevaar dat de mens dit ondermaanse [= aardse] evenwicht vernachelt [GB verprutsen, ruïneren – VD ook: vernaggelen, vernoggelen] en zodoende afstevent op een immens [enorm, geweldig] cataclysme [wereldramp].

2. Voor de ongelovige thomas [losgeweekt van de Bijbelse Thomas] is deze opvatting onmiskenbaar [zonder twijfel] een voor-de-gek-houderij [afleiding van ‘voor de gek houden’], ingegeven door een stel klimaatklepzeikers [vervelend iemand] die zich stukbijten [GB, VD] op een CO2-vrije [koolstofdioxide] wereld, met als gevolg gedupeerde agrariërs, die nietsontziend [GB, VD] zowel hun mestkar als de Nederlandse driekleur te pas en te onpas op z’n kop zetten.

3. Klimaatwappies [‘gekkies’] en andere perfide [vals, verraderlijk] dwaalgeesten gooien met hun flexibele [meegaand, soepel] visies en litigieus [betwist, loopt een rechtszaak over] gewauwel [gezwam] via sociale media dermate veel roet in het eten, dat de grootte van het stikstofeuvel telkenmale [steeds opnieuw] moet worden bevochten, terwijl misschien tegelijkertijd wel ergens een flexitariër [eet regelmatig geen vlees, vis, vleeswaren] kokhalzend [op punt van braken] een versgebakken [GB, VD], zwaarvervuilde [‘preciezen’ bij dictees: niet in wdb. dus ‘los’, klemtoon op vervuild – ‘rekkelijken’: naar analogie met andere woorden ook wel aan elkaar, klemtoon op ‘zwaar’ of dubbele klemtoon – bij de lemma’s ‘zwaar’ in VD geen aanleiding tot aaneenschrijven] zwampvis * [ik heb geen p gehoord … zwamp = moeras, SR – overigens bestaat de ‘zwamvis’ niet ...] met lichtgeplastificeerde [vgl. ‘zwaar’ hiervoor – bij de lemma’s licht in VD wordt er wel gehint naar aaneenschrijven – als de volgende! – de opsomming is dus niet-limitatief en geeft meer reden tot aaneenschrijven] wakame [uitspraak VD: waa-kaa-mee – niet zo gehoord] aan het wegwerken [GB, VD] is.

* NB  'zwamvis' niet in GB/VD - googelen - 45 treffers: de  Australaziatische zwamvis is een vogel!

4. Ter wille van de gewenste duurzaamheid, die een forse reductie [vermindering] van CO2 kan teweegbrengen, moet er een transitie [overgang] plaatsvinden van van heinde [dichtbij] en ver geïmporteerd [ingevoerd] voedsel naar slowfood: voedsel dat in de onmiddellijke omgeving van de consument geteeld wordt, zonder verkwiste [verspillen] vliegbewegingen, nodeloze vershoudfolies [folie = dunne kunststof, soepele vellen], vernietigende pesticiden [bestrijdingsmiddelen] en slechtbetaalde [GB, VD – vgl. (GB:) dik-, goed-, hoog-, laag-, on- en vetbetaald, (GB ook nog:) best-, duur-, niet- en onderbetaald, wel: beter betaald = los] loonslaven.

5. Wat te denken van het reuze-idee om de overkapping van het Huis van Eemnes [eigennaam] te benutten als lochting [ik heb het er niet in gehoord – moestuin] voor de teelt van een groot groenteassortiment [sortering] – van kousenband [geen mv. – zekere groente] tot lente-ui [bosui] – door nooddruftige [arm, behoeftig] Eemnesser AOW’ers, die dagelijks via een jakobsladder [algemeen, niet meer de Bijbelse betekenis] met enige schwung [vaart, flair] het dak op gaan [VD: de trap, de ladder opgaan – dus aaneen is beslist niet fout!] om mettertijd [t.z.t.] hun gevarieerde oogst langs een touwladder weer omlaag te sjouwen.

6. Als Jan en alleman, van boer tot burger, bewuster omgaat met voedsel en dat duurzamer gaat verbouwen dan zal de aangetaste – zo niet ten dode opgeschreven – natuur alras [spoedig] erbovenop komen, kan de gewraakte mestkar de loods in en kan de driekleur weer op een waardige wijze worden uitgestoken.

Fouten Rein: 9 fouten, 3 echte, 2 litigieuze(!) en 4 t.g.v. de bovenbeschreven toestanden (in woorden die je echt niet fout kunt schrijven!).

NB Het was overigens allerknust en allergezelligst, waarvoor dank aan de organisatie!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten