vrijdag 4 november 2022

3003 Dictee zondag 06-11-2022 (4) - dictee soroptimisten Zwolle 2020 - nooit gehouden en niet meer te houden

Dictee – dictees [3003]

Het Dictee van Zwolle 2020

De onderstreepte woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

Wie zijn wij dat we dit mogen doen? (auteur: Rein Leentfaar)

Alinea 1 t/m 4 zijn voor de Liefhebbers, alinea 5 is voor de Specialisten.

1. Soroptimist International is een non-profitorganisatie en een wereldwijde service- en belangenclub van en voor vrouwen. Er zijn negentigduizend toegewijde soroptimisten, verdeeld over ruim drie mille clubs in een en een kwart honderdtal landen. Zij heeft als niet-gouvernementele organisatie een stem in diverse organen van de Verenigde Naties en in de Raad van Europa. De hoofdvestiging bevindt zich in het brexitland [2022: inmiddels historische gebeurtenis: Brexit!] – in Cambridge – en het lijdt geen twijfel dat haar inspanningen leiden naar een betere wereld. De oprichting was in 1928, het jaar waarin de Olympische Spelen van Amsterdam plaatsvonden.

2. De bovenstaande info kwam van het world wide web. In ons kaaskoppenland valt daar nog het nodige aan toe te voegen. Overigens komt het begin van de naam van de organisatie van soror (Latijn voor zuster; zo is een sororaat een zusterhuwelijk) en optima: streven naar het beste voor vrouwen dus. De Hollandse Unie van de betreffende clubs werkt samen met Surinaamsen en Curaçaosen. Het was een journaillevrouw die de eerste club stichtte en derhalve de eersteclubstichteres was (over een lustrum plus 2 jaar is dat dus tien decennia geleden!). 'Onze' ngo is vooral een serviceclub.

3. Best nog een beetje vaag allemaal, maar deze ouverture zorgt er alvast voor – dit is zeker – dat als u nog weifelde over wat deze groep bezielt, de eerste eyeopeners daartoe gelanceerd zijn. Het aandachtspuntenplan telt er vijf:

a) Educatie: ontplooiing van meisjes: studie bevordert de gendergelijkheid.

b) Empowerment: kom voor jezelf op en start je eigen bedrijf met een microkrediet. Schoon water helpt ook: dat verhoedt het eindeloos sjouwen met water door vrouwen!

c) Stop geweld tegen vrouwen: zorg voor lokale opvanglocaties. Een theater met storytelling kan helpen bij de bewustwording.

d) Gezondheid en voeding: bestrijd ondervoeding en help aids de wereld uit, te beginnen bij vrouwen!

e) Ga voor duurzaamheid van het milieu: bekommer je om het klimaat!

4. Nog concreter? De suffragettes zorgden ooit voor het vrouwenkiesrecht. Niet iedereen hoeft virago of kenau te zijn, maar het helpt wel. Ook de moderne Florence Nightingales weten wat je wegcijferen is. Je hoeft geen moedertheresasyndroom [2022: de h is nu verdwenen!] (dwangmatige neiging tot helpen en verzorgen) te hebben om aan de slag te gaan. In Nederland bestrijdt prinses Laurentien de laaggeletterdheid. In Afrika geldt: vrouwen besnijden is een gruwel: stop de vrouwenbesnijdenis, met een moeilijk woord: clitoridectomie. En de leden van 'onze' club zetten al dat werk voort: altruïstisch (belangeloos) doen ze hun werk, niet voor het geld of – om eens moderne straattaal te gebruiken – om doekoe uit jullie portemonnees te troggelen.

5. [Alleen Specialisten, maar iedereen schrijft mee: bij gelijke stand bij de Liefhebbers is dit de shoot-out].

Ten slotte als kers op de taart voor de in deze zaal aanwezige dicteeaficionado's nog wat moeilijkewoordenkwesties. Allereerst – dat mocht van de het bestuur van Isala niet in de eerste vier alinea’s – het quinquennium (periode van 5 jaar) en het centennium (de eeuw). Daarnaast heeft de auteur gezocht naar nog wat termen in dames- of vrouwensfeer: de Goereese en de Madoerese gaven acte de présence, de skiester blonk uit: ze was een topskister, een lijsje-weetal behoort tot de weetals, de militair attachee werkt op een ambassade, een belie is (ook) een goedhartige vrouw, een afrodite is een beeldschone vrouw en de leden van de hierboven beschreven organisatie zullen deze happening ongetwijfeld op een van hun ladies’ days evalueren!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten