zaterdag 5 november 2022

3005 Dictee dinsdag 08-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (751)

Dictee – dictees [3005]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 106, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (751)

De Grote spellinggids (12)

1. Hortsik – tegen trekdier (VD: hort sik – tegen geit – GB alleen hortsik)! Sik is naast een baardje een geit en een term uit het zeewezen ook een single income with kids. Een hortus siccus is trouwens een verzameling gedroogde planten. Andere sikhs [invloeden hindoeïsme en islam] komen uit de Punjab en een sikhara (shikara) is een toren boven het heiligdom van een Indiase tempel. De sievert, afgekort Sv, de joule (J) en de ohm (symbool: Ω) zijn eenheden uit het SI-eenhedenstelsel [Système International d’Unités]. Ook de
ISO-landcode [International Standardization Organization] van Slovenië is toevallig SI (hoofdletter I!; landcode si, op voertuigen: SLO).

2. Het SI-gewricht is het sacro-iliacale gewricht tussen heiligbeen en darmbeen. De Siënese schilderschool stamt uit Siena. Als je de sief oploopt, heb je syfilis, lues oftewel (harde) sjanker. Het sicksinussyndroom is een hartfalen. Een siciliano (sicilienne) is een Siciliaanse herdersdans en zang in zesachtstenmaat [2022]
(6/8-maat: iedere maat bestaat uit zes achtsten van een hele noot). Bij een uitvoering van de schola cantorum [koor van geoefende zangers, bijv. voor de gregoriaanse gezangen] was de zaal maar voor zes achtste oftewel drie kwart (! = drie vierde) gevuld. De malagueña is een Spaanse dans in driekwartsmaat met vrij geïmproviseerde zang.

3. Het siamois [stof uit zijde en katoen] kwam uit Siam en werd vandaar ingevoerd onder de regering van Lodewijk XIV. Als u de volgende woorden niet kent, moet u ze maar eens opzoeken: shredder [papiervernietiger], shrapnel (schrapnel) oftewel granaatkartets, shoyu [dunne sojasaus uit japan] uit Japan, een showy [opzichtige] voetballer, de showdown [directe confrontatie], de S-houding in de oud-Indische sculptuur [volle rijpheid en schoonheid van vrouwen], shorttracker [zekere schaatssport], on short gaan oftewel contramineren [op koersdaling speculeren], een short story [kort verhaal, novelle], shortama (pyjama met korte broek), shorange [sherry en jus d'orange], shockproof [schokbestendig], de algemene term shoah als totale uitroeiing [en de Shoah in WO II], Shiva [Vernietiger], Brahma [Schepper] en Visjnoe [Instandhouder, goden hindoeïsme], spiccato [met springende stok bij strijkinstrument] en een ruimzittende (aaneen, GB/VD) spencer met V-hals, ook wel slip-over of debardeur genoemd.

4. Het zal me niet spijten als dat speieren [gewestelijk] – sterk glanzen of schitteren – en dat speiten [idem], spuiten, nu eens ophoudt. Wist u trouwens dat een dennenboom goed als spechtensmidse kan dienen om dennenappels te lijf te gaan? Spearfishen is vissen met een speer en een speakeasy is een clandestiene drinkgelegenheid ten tijde van de drooglegging in de Verenigde Staten van Amerika. Een spanjolet (espagnolet) is een draairoede om openslaande deuren en ramen te sluiten. En spagnolet is zeker flanel of molton!

5. De spahi's zijn leden van een Arabische inlandse cavalerie in Franse krijgsdienst. Het dragen van een spadrille [lichte schoen met zool van touw] heeft geen invloed op het hebben van een spadille [schoppenaas of hoogste troef] in het omber- en quadrillespel. Spachtelputz is een fijnkorrelig kalkmengsel voor het pleisteren van wanden en plafon(d)s: spachtelputzen dus. Een sovereign, een Engels gouden pondstuk, heet in goed Nederlands ook soeverein. De hoerenbuurt leek wel een sodom en gomorra. Sommige dames droegen so easy's [onomrande knijpbril] op hun naakte lijf.

6. Maakten ook de Soemeriërs al veel stampij (ook: stampei) oftewel soesa over hun soeverein heersende vorst? Is dat voor softies: softdrugs, soft music, soft sponsoring, softijs, een soirée dansante, een soi-disant [zogenaamd] avondpartij, ook soiree genoemd [ook: soirée musicale]? Laat die snorrenbaard ophouden met zijn snorrepijperij [beuzelarij]! Snuf en Snuitje zijn niet al te slimme boeven in de
tv-serie 'Pipo de Clown'. So long (tot ziens)!

7. De ex-soapie [soapster] trok in de vroegere sobstory, de tearjerker oftewel tranentrekker, eenmaal zijn soaker [waterpistool]. Nadat de cardiologe een lichte souffle [hartgeruis] had geconstateerd, rustte zij onder de sorbenboom en nuttigde daarna soufflé – een warm gerecht met gesouffleerd eiwit – en wilde er nog soubise [saus van in boter gestoofde uien] over ook. Ze voelde zich de souffre-douleur [zwarte schaap].

8. Soumis [onderworpen, gedwee] gaf ze toe dat ze de Afrikaanse gitaarloopjes van de soukous [muziekstijl] niet ingestudeerd had. Als dicteefanaat zullen we u toch niet op een sol(o)ecisme [grove fout tegen de taalregels] kunnen betrappen? Zullen we nog even een soixante-neuf, een standje negenenzestig, doen, een vluggertje?

9. Solfège, solmisatie oftewel solfeggio, doe je in een solfègeklas en dat heet dan solfegiëren [de klankladder zingen, de solfège beoefenen]. Mijn tramontane ben ik nooit kwijt [dronken, in verwarring zijn]. Ik ben ook nooit boven mijn theewater, tipsy, mabok of in de lorum [dronken]. Mijn tong slaat niet kadul [niet goed spreken wegens dronken zijn] en ik ben niet tweemaal halfvol (dronken), maar lust wel slivovitsj (pruimenbrandewijn), oorspronkelijk uit het voormalige Joegoslavië.

10. In een prospectus over de wiskundestudie vond ik, dat in ieder geval de volgende begrippen belangrijk zijn: abscis [horizontale coördinaat], applement [aanvulling hoek tot 360 graden], barycentrum [zwaartepunt], cotangens hyperbolicus [moeilijk ...], diëder [tweevlakshoek], flexiecirkel [kromtecirkel], googolplex [een 1 met een googol nullen, googol = zelf een 1 met honderd nullen], helix [schroef, spiraal], hypocycloïde [zekere kromme lijn], lemniscaat oftewel striklijn, het ludolfiaans getal pi [22/7, 3,14...], perunage [percentage gedeeld door 100] en pythagorisch zwijgen [van zijn nieuwe leerlingen].

11. Schrijven, al dan niet op papier, doet iedereen, behalve als je een writer's block [(tijdelijk) onvermogen van een auteur om iets op papier te zetten] hebt. Je kunt vier zijtjes op A4-formaat geschreven hebben, je gebruikt vergépapier (met waterlijnen – velijnpapier) en kalkt A4'tjes vol. Je pc heeft een sheetfeeder [automatisch vellen papier toevoeren) en kopiëren doe je natuurlijk recto verso (dubbelzijdig). Pergamijn is imitatieperkament. Papier dat u ten slotte overhebt, kunt u het ovenvisje [vleugelloos insect dat o.a. papier eet] voeren.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten