donderdag 24 november 2022

3033 Dictee zaterdag 26-11-2022 (4) – dictee Hebben ook kinderen al rechten? – Kinderdictee groep 7-8, 2022, nooit gehouden

Dictee – dictees [3033]

 De 50 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Aanvulling: alsnog gehouden in maart 2023!

Aangepast en met 30 invulwoorden.

Hebben ook kinderen al rechten? (auteur: Rein Leentfaar)

1. Hallo, jongelui (kids)! Hoe gaat het met jullie? Alles kits? Klaar voor het dictee? Dat wordt geen lachedingetje, maar een uiterst serieuze zaak. Dat jullie er zijn, is mede te danken aan jullie mama’s en die weer aan een van jouw omaatjes. Jijzelf hebt er niet om gevraagd om te bestaan, je bent op de wereld gezet, je ouders hebben je gekregen. In sommige gevallen was jij echt een liefdesbaby die bij hen een juichstemming teweegbracht. Jij had geen zeggenschap over je eigen komst en je moet alles maar accepteren wat je overkomt: dat lijkt oneerlijk. Maar hebben kinderen dan geen rechten?Zijn ze rechteloos?

2. Er is veel ellende op de wereld, er wordt veel getobd. Er zijn hongersnoden, oorlogen, en ook in de kleine familiekring zijn er veel problemen, zoals scheidingen, om maar niet te spreken van uithuisplaatsingen, etc. En vergeet niet dingen als de toeslagenaffaire. Zou het iets zijn dat er één wereldregering zou zijn (met een dictator aan het hoofd?) die alles tot in de perfectie zou regelen? Ik denk van niet; we moeten het doen met wat we hebben. Toch zijn er velen, die het goede nastreven. Zo zijn er gelukkig de Verenigde Naties (afkorting: VN). In het vervolg worden we wat concreter, maar die organisatie heeft de declaratie van de Rechten van het Kind opgesteld.

3. Volgens het handvest van genoemde organisatie hebben kinderen het recht om bij hun ouders (of familie) op te groeien, in de thuissituatie dus. Als dat niet mogelijk is, horen ze een voogd te krijgen, die in het belang van het kind handelt. De overheid heeft de taak om daarop toe te zien. Kinderen hebben ook recht op educatie, een moeilijk woord voor onderwijs. Vind jij dat trouwens allemaal ook? Maar wereldwijd krijgen 263 miljoen kinderen geen onderwijs (in Nederland trouwens nog – in letters! – zestienduizend).

4. Alle rechten gelden voor alle kinderen die in Nederland verblijven, dus ook voor de vluchtelingen uit Oekraïne, Afghanistan of Syrië. Als zulke kinderen na de migratie naar ons land gescheiden zijn van hun ouders, hebben ze recht op contact en een snelle hereniging. De gevluchte kinderen hebben recht op speciale bescherming. Het is fijn dat De Drieklank een aantal vluchtelingen kan helpen in de gruwelijke oorlog die gaande is.

5. Kinderen hebben ook recht op privacy. Ouders mogen niet ongevraagd hun post of dagboek lezen. Kloppen ook jouw ouders vanaf een bepaalde leeftijd eerst op je kamerdeur, alvorens binnen te komen? Je foto mag niet zomaar op een website of in een krant geplaatst worden. Je school mag geen gegevens over je welbevinden naar buiten brengen. Denk ook zelf goed na over wat je wel en niet op sociale media zet. Andere rechten zoals: geen discriminatie, eerbiediging identiteit en kinderen met een handicap blijven buiten beschouwing, anders wordt het dictee te lang … Enne … je houdt je aantal fouten toch wel privé? Schrijf het alleen in je dagboek!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten