dinsdag 8 november 2022

3008 Dictee vrijdag 11-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (754)

Dictee – dictees [3008]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 103, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (754)

De Grote spellinggids (9)

1. De remarque [opmerking, bedenking] par renommée [volgens het gerucht, van naam], dat renforcé in feite madapolam [zekere katoenen stof] is, lijkt me an sich [op zichzelf beschouwd] heel remarquabel [opmerkelijk, merkwaardig]. Renvooieren is verwijzen van een gedaagde naar zijn competente rechter met een renvooi [verwijzing]. Repoussé [resultaat van repousseren], repousseren [reliëf aanbrengen door kloppen], repoussoir [bij schilderijen: op de voorgrond plaatsen] en repoussépapier [dik reliëfpapier] zijn verwante begrippen. De rijkswacht heeft heel wat rijkswachters in dienst, die soms de bloemetjes – zoals rijkbloeiende klaverzuring – buitenzetten. Buiten dienst fokken sommige collega's in hun vrije tijd
rijst-met-krentenhonden. Andere collega's overtreden onder diensttijd beslist de Rijtijdenwet. In Duitsland, waar ze verzot zijn op rillettes [geen 'tuh' uitspreken], willen ze de ringel-s ten grave dragen: R.I.P. [requiesca(n)t in pace, ook Engels: rest in peace].

2. Tijdens de ripieno [volle orkest t.o. solopartijen] in de Italiaanse barokmuziek at men ris de veau [kalfszwezerik] en dronk men rioja [Spaanse wijn uit het Ebrodal]. Ook de rissole [klein gerecht van bladerdeeg of flensjes] was in trek. Ondertussen werd een ritraite (ritratta), een herwissel, afgedaan. Rizomanie is een virusziekte in suikerbieten, overgebracht door een zekere bodemschimmel. Makkelijk als je een woordje buiten de deur spreekt. Rjucht en sljucht betekent niet alleen voor Friezen oprecht en eenvoudig. Als je die lekkernij op z'n Engels roastbeef noemt, is dat dan beter dan zogenaamde rosbief?

3. Als schepen van Sport heb ik eens in een rhönrad (2 grote verbonden hoepels) rondgetold: een mooi plaatje voor de krant! Een robe de chambre, dat is te raden: een kamerjapon. Het robinhoodprincipe is maatschappelijk heel interessant [winstgevende projecten laten meebetalen aan verlieslijdende = verliesgevende]. De Riffijnen [Rifgebergte, Marokko – vgl. riffies] hebben zo hun eigen muziek. Daar zitten vaak mooie loopjes (riffs) in. In het restaurantje op het roroschip, het rij-op-rij-afschip (de roll-on-roll-offboot, roroboot), nuttigde de seropositieve, resusnegatieve ex-bloeddonor uit Reykjavik rösti [gerecht van gesnipperde of geraspte aardappel], rettich [variant van de zwarte rammenas] en rucola [wilde slasoort, raket]. Bent u weleens geretorqueerd [met eigen woorden bestrijden] door een collega-filosoof? Dan moet u wel gereüsseerd [geslaagd] zijn!

4. Het was een reuzebof, dat u die reuzenkracht had. Zo werd het karwei een peulenschil. De Ossenaar nam nog een stukje ossenhaas en dacht, dat hij vannacht nu toch weleens die Ossendrijver (Ossenhoeder, Berenhoeder, sterrenbeeld) wilde zien. Of misschien toch liever tijdens het reveillon, het nachtelijke feestmaal, specifiek in de kerstnacht en met oudejaar in Frankrijk en België? Zijn kwaal is te omschrijven als noctambulisme, somnambulisme, hypnobatie oftewel slaapwandelen. Eenmaal buiten liep hij onder de reverbères [straatlantaarns] door en had hij de wildste rêverieën [dromerijen]. Ik zou me in vestingwerken willen verdiepen. Wat zijn een citadel [deel vestingwerk met lokale bevolking], een decagoon [vestingwerk met 10 bastions], een fortificatie [permanente verdedigingswerken], een lunet [brilschans], een revêtement [muur op talud vestingwerk], een saillant [uitstekende punt van een bastion], een tamboer [afsluiting ter verdediging van de uitgang van een vestingwerk], een tenaillon [klein verdedigingswerk] en een tracé [plattegrond van een vestingwerk]? Bij een référé is de president van een arrondissementsrechtbank referee in een kort geding (BE: kortgeding; GB).

5. De régence is de tijd van het regentschap in Frankrijk, een meubel- en versieringsstijl, dan wel een zijden japonstof. Een rhinestone is een rijnsteen. Gebruik dan toch je moerstaal, vent! Rouge is rode schmink, maar ook poederige make-up in huidtinten. Rouge-et-noir is een hazardspel met zes whistspellen, getalsmatig 312 kaarten dus. Rowdy's [agressieve jongeman] willen ze op de golfbaan niet hebben, zelfs niet op de rough [rah:f] [ruig gedeelte naast de fairway]. Op het Rozenkransfeest vindt menig rozenkransgebed zijn weg omhoog. De Rozenoorlog en de rozenzondag [paus wijdt gouden roos] – zondag laetare – staan daar los van. Let op de juiste uitspraak van rubberoïd. De resident resideerde in een mooie résidence [vgl. residentie], een luxueus appartementencomplex. Resisteren is koelbloedig weerstaan, heftig résistance bieden.

6. Waar gaat u mee betalen [niet: meebetalen!], rufiyaas uit de Malediven [MVR], boliviano's uit Bolivia [BOB], cedi's uit Ghana [GHS], grivna's (grivnya's 2022 verdwenen!, hryvnia's) uit de Oekraïne [UAH], kwacha's uit Zambia [ZMK] en Malawi [MWK] of kyats [tsjaht] uit Birma (thans: Myanmar) [MMK]?

7. Onder de ruisdaellucht, een typisch Hollandse lucht met wolkenpartijen, is het goed ruilebuiten [kwanselen, verkwanselen]. Maar je kunt eronder ook intiem rummikub (VD: merk) spelen of aan een run-bike-run [duatlon] deelnemen.

8. Wat bij ons niet op de RVH- [Register van Homeopathische Geneesmiddelen] of RVG-lijst [Register Verpakte Geneesmiddelen] staat, kun je in Rwanda vaak zonder meer – dus zonder recept – kopen.

9. Rosj Hasjana [Joods Nieuwjaar] werd gevierd in een rococoachtige [bouwstijl] omgeving. Sommigen werden op de been gehouden met rohypnol [slaapmiddel, vergeetpil] en ritalin [= BE rilatine, tegen ADHD, GB – toelichting – ook wel: adhd]. Kinderen op de Antillen roetsjten buiten en zagen een roodkapje [vogeltje op de Antillen] vliegen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten