dinsdag 29 november 2022

3043 Dictee donderdag 01-12-2022 (2) – dictee Groningen is zó zozo

Dictee – dictees [3043]

Groningen is zó zozo (auteur Daan Willems, alias van Rien Wisse)

1. Excusez-moi voor de asyndetische [zonder voegwoord] vergelijking, maar vanuit macroseismenperspectief [zeer zware aardbeving] heeft dit dictee een herculisch-immanente [reusachtig - in zichzelf besloten] kracht van negen en een half op de schaal van Richter, waarbij het via het retrievalsysteem [opzoeken en zichtbaar maken in een databank] zichtbaar gemaakte epicentrum [plaats aan het aardoppervlak, centrum aardbeving] zich bij zin vier bevindt.

2. Groningen is nu voor velen eilaci [laci, eilaas, helaas] synoniem met cataclysmenbevingen [geweldige ramp], terwijl ik me nog eidetisch [visueel] herinner hoe mijn hooggeroemde juffrouw Van Leugegem [denkbeeldig dorp t.o./tgov. stad Waregem BE] ons, ingénuelookalikeachtige [naïef, onschuldig meisje - dubbelganger] freinetonderwijsstudjes [kinderen leren van ervaringen], met nauwverholen trots meldde dat er in Slochteren een ontiegelijke gasbel was aangeboord; we vierden het met coca-cola-extractdrank [aftreksel] en chebakia’s [zoet koekje, Noord-Afrika].

3. Halje travalje of à corps perdu [halsoverkop] werd Slochteren toegevoegd aan het montessorischoolrepertoiretje [zelfwerkzaamheid] van Nederlandse wapenfeiten, waarin Groningen sowieso al glorieerde; dat schut [tegenspreken] ik niet, want schudt ge mij uit mijn remslaap [ra­pid eye move­ment] wakker, dan zoudt ge het mij nog zo uit mijn onesieraglanmouw [pyjama/huiskamerpak uit één stuk - overjas of japon met zekere mouwen] zien schudden: Hoogezand-Sappemeer, strokarton en met hydrocycloon [groot wasapparaat voor erts, zand, etc.] gefabrikeerd [BE, NL: c] aardappelmeel annex slemplaag [slijmerige klei].

4. Inmiddels zijn de eerdergenoemde plaatsen samen met duizend drieëntwintig andere via knip-en-plakwerk op politiek hbo-werk- en -denkniveau geassimileerd [opslorpen] in de fusiegemeente
Midden-Groningen, zoals ik-weet-niet-hoeveel Nederlandse dorpen zonder ambras [drukte, herrie, ophef] opgeofferd zijn aan de veelvoorkomende en met ramultegedoe [drukte, tumult, geen mv.] gepromote schaalvergroting.

5. Maar Groningen dus, in het Hoge Noorden, met in Ter Apel ook de veelbesproken locatie voor ama’s [alleenstaande minderjarige asielzoeker], amogs [asielzoeker met onacceptabel gedrag] en amv's [alleenstaande minderjarige vreemdeling], is veel meer dan de aan
ik-weet-niet-welk-gas [juiste schrijfwijze; Taaladvies: ik-weet-niet-welk gas] gerelateerde bevingen, die velen van tafe- [vrees levend begraven te worden] en thanatofobie [angst voor de dood] bevingen en waarbij er terdege gedroosd [mijmeren] en gewauweld [kletsen] werd bij de
animus-nocendiclearing [oogmerk om schade te berokkenen - vereffening, verrekening].

6. Mesjoggenaas [mesjoggaas, hartstikke gek, vgl. bv. (wiede)weerga, weergaas, weergase] mooi zijn bijvoorbeeld de wierdengebieden [kleiheuvel, terp], AI-gerelateerde [artificial intelligence] plateaus à niveau [tafelland - op gelijke hoogte], waarvan de oudste dateren uit het kaenozoïcum [jongste hoofdtijdperk geologische tijdschaal, daarin: tertiair en quartair].

7. En neem de authentieke zestiende-eeuwse vesting Bourtange, compleet met redoutebouw [vestingbouw, kleine schans, mv. n/s], mezekouwen oftewel machicoulis [= ook enkelvoud, mezekooi, werpgang: bij vesting: brandend pek op de vijand gooien], waar ik ooit ineengevouwen in een motorzijspan mijn heiliglendenspier [bepaalde spier bij de lendenen] heb verrinneweerd [verruïneerd] en spondylomyelitis [ontsteking van wervels en ruggenmerg] heb opgelopen.

8. En er is meer, waaronder de botanische tuin in Haren, met zijn eblouissante [schitterend, betoverend] eschscholtzia’s [goudpapaver], op de wortels van cissus- en vitissoorten [VD, alleen sub lemma bij 'rafflesia'] woekerende rafflesia’s [Oost-Indische plant] en epochemachende [opzienbarend] ascomyceten [zakjeszwammen, ook: ascomycotina], die onder snelgroeiende snavelhauwtjesbosschages [plant uit de kruisbloemenfamilie - bosje] als een exocetraket [doelzoekende raket, zijderupsraket] omhoogschieten.

9. Er gaat reallife [zoals in het echte leven, niet-geacteerd], zoals de slogan luidt, niets boven Groningen of tenminste niet veel, maar het CH4-gas [VD, lemma 'methaan'] dat eronder zit, houd het daar, dan word je het niet gewaar en dan wordt je dat vast niet kwalijk genomen.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten