dinsdag 29 november 2022

3044 Dictee vrijdag 02-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (775)

Dictee – dictees [3044]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 082, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (775)

1. Tonnetjerond (VD, ook – GB – tonrond), relaxed en welgedaan kwam de eigengereide laatromanticus – een vrolijke frans – terug in zijn middleclassgezinnetje, dat toch niet bestond uit
tweederangs( )burgers.

2. Het Poldernederlands – een soort sub-ABN [Algemeen Beschaafd Nederlands – ook AN: Algemeen Nederlands] – en het Standaardnederlands behoren tot de standaardtalen, net als het Berbers of Tamazight en het Papiamento. De hbo-raad [hoger beroepsonderwijs], die over de hbo-opleidingen gaat, vindt, dat hbo'ers, heaoërs [vero: hoger economisch en administratief onderwijs], havo- [hoger algemeen voortgezet onderwijs] en pabostudenten het Nederlands slecht beheersen. De subfaculteit Nederlands van de Rijksuniversiteit Groningen weet dat via de Cito-toets [Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling]. Zou ICT-jargon in het volgende Groene Boekje [het is nu 2007] of de volgende Grote Van Dale nog net zo geschreven worden (tendens: ict; informatie- en communicatietechnologie)? Niet als je pc-privéproject en
pr-medewerker ermee vergelijkt. De ATB'er [berijder allterrainbike], die de concepttekst op freelancebasis ontworpen had, had een blind date, waarmee hij een juffertje-in-'t-groen [likeur, ook: plant] dronk.

3. Er was een teveel aan studenten, er waren er gewoon te veel. Driekwart van het overschot doodde de tijd met paardvoltigeren [toe maar ...] in de manege. Het ging hen niet naar den vleze [zaken gaan goed – naar het vlees], de paarden wel.

4. Bij de cao-onderhandelingen kwamen onder andere de AOW [Algemene Ouderdomswet] en de burn-out [emotionele uitputting t.g.v. het werk] aan de orde.

5. Quasiterloops kwam ter sprake dat het videofilmpje over de Oscaruitreiking nattevingerwerk was. De rolprent over D-day en de James Bondfilm waren elk kandidaat-genomineerde ervoor.

6. De reis naar Santiago de Compostela [VD, Ned. echter: ll] werd met een twaalfcilinder-Mercedes gemaakt. Zonder verpinken werd de cola light ter hand genomen. Met veel brille hanteerde de coureur het stuur, brillantine in het haar en de kant-en-klaarversie van de conceptspeech bij de hand.

7. Het was een neverending story [herhaalt zich steeds], hoe bedreven hij was in de vrouw-in-bed-smoes/zenkunst.

8. Alle media-aandacht: mosterd na de maaltijd, vijgen na Pasen. Wordt vervolgd.

9. Haar opleiding was vbo-b [voorbereidend buitengewoon onderwijs – bouwtechniek], daarmee kon ze enige op-de-borst-klopperij tentoonspreiden.

10. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis, dat wist het
CDA-Tweede Kamerlid.

11. Voor niet-dominees was het Radio 3-programma nauwelijks te volgen. Het ging over ivf [in-vitrofertilisatie – in vitro].

12. De West- en Vereenigde Oost-Indische Compagnie [WIC, WIC, VOC] kregen van de Staten-Generaal de alleenhandel op Indië. De inboorlingen ondergingen een niet-menselijke behandeling.

13. Groovy muziek kenmerkt zich door groove, een steeds herhalend muziekthema.

14. Naast de akoestische folkballads en rockende gitaren kwamen er dancebeats uit de sampler [apparaat om muziekfragmenten af te spelen – samplen, sampelen].

15. Het mekka van de paardensport is Aken met de vele groots aandoende concours hippiques [enk.: concours hippique].

16. Via de walkman beluisterden de skeelers al skeelerend soulmuziek [met hun soulmates] en westernmelodieën.

17. Spuugzat was de officier van justitie het vestzak-broekzakgedoe. Hij lunchte met de minister van Justitie, die het allemaal maar lood om oud ijzer vond volgens het Wetboek van Strafrecht [WvS, W.v.Str., Sr].

18. Met veel dedain en au sérieux verklaarde de trainer zijn Ajaxcontract uit te dienen en niet naar Leverkusen [niet in wdb.] te gaan. Het contract was echter – ocharm(en) – poly- of
multi-interpretabel.

19. Omina – enkelvoud: omen – zijn, meestal gunstige, voortekenen. Een ufoloog is een kenner van ufo's [unidentified flying object] en ufootjes, een ufokenner dus. Een oenoloog is een wijnkenner en dus absoluut geen aerodynamicadeskundige, mise-en-scènespecialist of chique vrijheid-blijheidmissionaris.

20. Voor de distributie werd al veel instantmie [deegwaar] gehamsterd. Een ander woord daarvoor is bedeling.

21. In onderkast is wbc (niet in wdb.) geen officiële afkorting van woningbouwcorporatie of iets dergelijks.

22. Het woord 'voortrekker' stamt waarschijnlijk uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.

23. Toyotisme [werkwijze productiebedrijven, toyisme is een kunststroming], shoyu [dunne sojasaus], daimio [edelman, grootgrondbezitter], harakiri [bepaalde zelfmoord] en zenboeddhistisch communisme stammen uit Japan.

24. Soccer is Amerikaans voetbal. Bij verlies krijg je op je tabernakel of op je schabbernak [een pak slaag].

25. Dingdong: Kerstmis. DNB, De Nederlandsche Bank, krijgt het niet aangesleept.

26. Geen geld, geen zwitsers en ook geen zwitserlevengevoel (ook: drenthelevengevoel)! Zalig zijn de armen van geest.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten