donderdag 24 november 2022

3037 Dictee dinsdag 29-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (772)

Dictee – dictees [3037]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 085, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (772)

1. Waarom houden dicteefreaks vast aan hun starre regels? Mestellende mag niet met een streepje, dus schrijf het niet zo: mest-ellende!

2. De zilveren eeuw volgt op de gouden eeuw [Holland: Gouden Eeuw], die passé is. Logisch? Een uitglijer, een lapsus [fout, vergissing]?

3. Marechaussees vinden dat het Schengenverdrag alle problemen bij hen neerlegt. Een van hen droeg een so easy [knijpbril]. Wij heikneuters van Hollanders zweren bij sinterklaastraditie en 'Roodkapje, het meisje met het rode kapje'. Sommigen hebben zelfs een roodkapjesyndroom [onterecht bang voor wolven]. Een roodkapje kan ook nog een vogeltje zijn. Het VARA-programma waarschuwde voor te veel cholesterol.

4. Of je rechts- of links-extremistisch bent, bepaalt waarschijnlijk of je het Schipholbeleid steunt of niet. Het is trouwens een godswonder dat dit niet leidde tot het openrijten van oude wonden. Het vlotlezende rapport was zout in de wonde en een druppel op de gloeiende plaat.

5. Het machtigste, maar soms vleugellam lijkende orgaan ter wereld is/zijn de VN (Verenigde Naties, United Nations Organization, UNO). Er is een VN-dag en er zijn VN-waarnemers en -woordvoerders. We kennen het WFP (World Food Programme), uitgevoerd door de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations], en het ILO (International Labour Organization), dat in ons taalgebied IAO [Internationale Arbeidsorganisatie] heet. De VN zijn met peacekeeping bezig via peacekeepers – blauwhelmen, vredessoldaten – in de zogenaamde peace-enforcement. Maar ook handel, onderwijs, cultuur en derdewereldproblematiek komen aan de orde. Denk maar aan Unctad [United Nations Conference on Trade and Development], Unicef [United Nations International Children's Emergency Fund] en Unesco [United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization]. De secretaris-generaal vervult een belangrijke functie. De UNHCR [United Nations High Commission for Refugees] bekommert zich om vluchtelingen. Ten slotte noemen we nog Werelddierendag met een ode aan de Partij voor de Dieren, Wereldgebedsdag en Wereldgezondheidsdag.

6. Suèdine is peau de pêche, een fluweelachtige trijpen stof, ook wel velours d'Utrecht genoemd. Sueën is voor het gerecht dagen. Men spreekt daarom wel van een sueing circus [niet in wdb.].

7. Op het Elysée nuttigen ze wel roquefort en mogelijk Deense blauwschimmelkaas [beide: kaas – een blauwschimmel is een paard], maar hebben ze geen dobermannpinchers en geen weet van het Bijbelcitaat: "Het Woord is vlees geworden."

8. Een meta-affaire is een arbitrageaffaire in valuta's of effecten. Vergelijk: conto a metà [samsam doen].

9. Iets dat camp is, is zo kitscherig, dat het bij de dandy's toch weer à la mode wordt.

10. Ook al eens vissend een spierinkje uitgeworpen om een kabeljauw te vangen?

11. Rekenwonders kunnen worteltrekken als de beste. Ook nog na ergens wortelschieten?

12. Het mkb staat voor midden- en kleinbedrijf. De brancheorganisatie in ons land is MKB-Nederland. Die kan veel bedrijven zalig maken, maar is niet alleenzaligmakend.

13. Het was maar een loszandgedachte [los zand]: de kassa-inhoud is bij een vrijemarkteconomie groter.

14. Het IJsselmeer biedt recreanten en watertoeristen een immense zee van mogelijkheden.

15. Twaron, een aramidevezel van een bepaald merk, is een merknaam van Akzo Nobel.

16. Stoerejongensmentaliteit [stoere jongens] en fermeknapenmachogedrag [ferme knapen] leiden tot geatrofieerde ondeugd [die wegkwijnt, krijgt geen kans].

17. De elsschottianen [Willem Elsschot was een Vlaamse romanschrijver en dichter], nog diepbedroefd na de Nobelprijsuitreiking, werden in de zeik gezet.

18. Na zijn havodiploma behaalde hij ook nog een hbo-diploma. Met het zich toe-eigenen van de geëigende kennis had hij het ver geschopt. Zakken had hem een zak-en-asgevoel gegeven.

19. Serine kort je af tot Ser of S, maar de SER is de Sociaal-Economische Raad [eigennaam, VD! – 2021 oké!], het tripartiteoverlegorgaan van werkgevers, werknemers en een aantal onafhankelijke kroonleden.

20. Communisten, sociaal- en christendemocraten kwamen na de Koude Oorlog van een koude kermis thuis. Eigenlijk waren ze een stel onverbeterlijke nitwits [kan niets, weet niets], dombo's [dom persoon] en laaggeletterden.

21. Koning Winter liet zijn broek zakken en Koning Voetbal bevroor bijna hartje winter.

22. Zeg het met bloemen! We besluiten dit dictee bloemig en blommig met een xeranthemum [papierbloem, strobloem], een tijgerlelie, een strelitzia [paradijsvogelbloem], een rosientje [acanthusachtige, niet meer in wdb.], een reseda en een rafflesia [woekerplant], een mariëtteklokje [Campanula medium], een kooltje-vuur [soort van adonis] en u eet ondertussen gnocchi [tussengerecht] [njoh-kie of gnoh-kie] van bloem en soezendeeg. De lauwerkrans wordt samengesteld uit eucalyptus [gomboom], erdschelle [niet meer in VD; volksnaam voor paardenbloem], anthurium [flamingoplant], adonisbloem [geslacht uit de ranonkelfamilie] en wilde afrikaantjes.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten