woensdag 16 november 2022

3020 Dictee zaterdag 19-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (762)

Dictee – dictees [3020]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 095, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (762)

De Grote spellinggids (2)

1. Wat een klere(n)zooi [kole(i)rezooi – met n slaat op kleding!]: allemaal vuil goed op de grond. En een wasmiddel zonder Kema-keur!

2. Er zijn heel wat oliën: kajapoet(ih)olie, venkelolie, uviololie, tijmolie, polypolie (geen oliesoort, maar een markttype!), petroleum (pet(e)rolie), neroliolie, kopalolie, ketjoeboengolie, karwijzaadolie, eucalyptusolie, djarakpittenolie, crotonolie, creosootolie, bittereamandelolie,
avocado-olie, acajouolie en absintolie. Zo'n oliehandel is aardig, maar je kunt ook olie op het vuur gooien en als er olie moet wezen, is er geld nodig. Je kunt in de olie of in de lorum zijn [dronken]. Het tussenwerpsel 'olie' bij kegelen betekent: mis!

3. Zou een Turkse viool, een kemenche, mogen spelen na een Japanse karoshi, het overlijden als gevolg van te hard werken? Is vergiftigde shoyu [dunne sojasaus uit Japan] trouwens een alternatief voor harakiri plegen?

4. In Kapelle-op-den-Bos [niet in wdb.] is het niet pluis. Een karonje [feeks, helleveeg] van een huishoudster houdt er huis.

5. Je moet wel een schriftgeleerde zijn om het kanji, een Japanse schriftsoort, te ontcijferen [S slaat op de Bijbel].

6. Win je bij keirin [baanwedstrijd wielrennen, eerst achter gangmaker], dan word je als westerling toch gehuldigd op een kelei, een oosters tapijt.

7. Val niet in handen van de keiretsu, een conglomeraat van exclusief met elkaar samenwerkende producenten en toeleveranciers in Japan. Die drinken nog kefir [licht alcoholische – zwakalcoholische [VD] – melkdrank] als Kille Kobus [de dood] langskomt.

8. Een kehila (kehille of kille) is een joodse gemeente. Prachtige inspiratie voor een joods dictee!

9. Als je van het CD&V naar N-VA, Groen of sp.a overloopt, ben je een kazakdraaier [kazakkendraaier, kazakkeerder: loopt van de ene partij naar de andere].

10. Is er plaats voor de kastelozen in het kastenstelsel? Driewerf neen, nog eerder voor de heilige koe. Vallen de thomaschristenen [zuiden van India] ook onder de vedanta [invloedrijk stelsel van traditionele mystiek-filosofische stromingen in India]? Ik geef daar geen roepie voor. Laat de Indiase nijlgau [soort antilope met korte hoorns] je maar niet op de horens [GB ook: hoorns] nemen, anders doet het axishert [lijkt op damhert] dat wel.

11. Kerbstones vind je op racecircuits, kerygma in de prediking. In de rekenkunde is 1200 het k.g.v. van 300 en 400; de g.g.d. van 300 en 400 is 100 [Het k.g.v. maal de g.g.d. van 2 getallen is altijd het product van die 2 getallen – 300 x 400 = 1200 x 100]. Een kiebitzer behoort tot de stuurlui aan wal, slechts één streepje schrijf je in kijk- en luistergeld, kibla is de richting naar Mekka, kick-and-rush is hotsknotsbegoniavoetbal, kingkong is een groot en sterk monster (vgl. kungfu), de (het) klijn (klien) is klip-en-klaar hoogveen, een klysma is een lavement en kneippen doe je tijdens een kneippkuur [koudwaterkuur].

12. Bij een kiss-and-ride (K+R) is kissproof lipstick wel zo prettig, maar je kunt daarbij nog steeds de kissingdisease (knuffelziekte oftewel ziekte van Pfeiffer, kortweg: pfeiffer) oplopen. De kiur [reuzenvogel Madagaskar] is uitgestorven.

13. Kiyu is een van de zes leerlingengraden bij judo. Die zal een kleinduimpje echt niet halen.

14. In een korsetterie koop je korsetten en corseletten (corselets), vaak op advies van de corsetière.

15. De kotomisi is niet alleen een creoolse dracht of een creoolse vrouw in die dracht, maar ook een sierplant. De krawkraw [kraa-kraa] – chips, met name van de cassave – komt ook uit Suriname.

16. Krautrock [muziek] komt uit de jaren zeventig. Daar droeg je geen cravate [GB] bij [GB, VD ook: kravat, stropdas]. De kulturkampf in Duitsland had niets te maken met de Kultuurkamer in Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

17. Op de u van 'kur' [uitspraak: oe] in kurhaus hoort geen trema te staan. Kungfu [oe] is de benaming voor de traditionele Chinese vechtsporten. Een kür vindt men bij dressuur (paarden) of schaatsen.

18. Bij quizzen (kwissen) moet je een betweter zijn. Kwikwi's zijn vissen in Suriname.

19. Niet alle koksianen [ds. Hendrick de Cock, Ulrum –
christelijk-gereformeerden
] waren coccejanen [Leidse hoogleraar Johannes Koch (Coccejus), vrijzinnig-gereformeerd]. Een coccejaans bittertje is jenever met stroop.

20. In de kop-hals-rompboerderij zaten we op de deel met
kop-en-schotel. Kolibries vlogen vrij rond. Er waren enkele sinjoren uit de sinjorenstad, Antwerpen, op bezoek. Ze waren de kop van Jut in de vastgelopen onderhandelingen over het ontpolderen in Zeeland. En ze hadden nog wel koekebrood meegebracht, geen koekeperen, dat waren ze zelf. Koude kompressen en kolanoten hielpen niet, wel dat ze op de terugweg op de kermesse d'été [tuinfeest, liefdadigheidsbazaar] de kop-van-jut [kermisattractie, ook: hoofd-van-jut] flink zouden raken.

21. Na twee knockdowns volgde de knock-out [ko]. Een toeschouwer riep: "Krijg nou de k(o)lere (koleire)!" Veel comfort was er niet. De thee stond op het komfoor. De huissloof was aan het zingen. De logica jaagt de waarheid de boom van de grammatica in (W.V.O. Quine).

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten