vrijdag 2 december 2022

3046 Dictee zondag 04-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (777)

Dictee – dictees [3046]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 080, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (777)

1. Landbouwgrond moet af en toe braak liggen. In Tsjetsjenië werd braakliggend land genationaliseerd. Dat leverde bij tijd en wijle terreinwinst op voor de bijna ter ziele gegane working majority. Bijwijlen was er wel résistance (weerstand, verzet, resistentie), maar dat betrof een politiek kleinduimpje.

2. Terrein komt trouwens van het Laatlatijnse terra, dat aarde betekent. Ook het woord terriër schijnt daarvandaan te komen. We kennen onze bulterriër en pitbullterriër of kortweg pitbull.

3. In het hospitaal kregen de aio's, de assistenten in opleiding, onmiddellijk carte blanche [onbeperkte volmacht].

4. Sinds die gouden eeuw [Nederland: Gouden Eeuw] is er weinig veranderd aan de getij(den)bewegingen van eb en vloed. Je hebt opkomend en afgaand tij, hoogtij – dat kun je ook vieren, laagtij, doodtij en springtij.

5. Als je hapsnap [niet weloverwogen] iets doet, leidt dat tot hapsnapbeleid. Effe gauw een pikketanis(sie) pakken?

6. Zeldzaam, dat getalenteerde 10- tot 14-jarigen in de top 10 (top tien) belanden.

7. Interessant is trouwens, hoe je top 10-atleet (toptienatleet) schrijft! Dat is zo makkelijk als fierljeppen en skûtsjesilen schrijven voor een Fries.

8. Het is een mal-à-propos, een misverstand, te denken dat "de flamingo is een mooie dans" geen malapropisme [verhaspeld woord] is. Correct: flamenco.

9. Een argument kan steek houden, dan is het dus steekhoudend. Het is not done om onder het nuttigen van custardvla of plumpudding uitputtend het witte-illegalenbeleid te bespreken.

10. De sociaal- en christendemocraten keken geschokt naar de B-film over de Wereldjamboree [scouting].

11. In de rijkeluisbuurt Kralingen van het niet door de geallieerden gebombardeerde Rotterdam woonden veel rijke stinkerds. In het apocalyptische geweld zijn veel inwoners gesneuveld.

12. Kunnen de landbouwers met hun landauers [vierwielig rijtuig] en landouwen [velden, weilanden en akkers] nu nog verder achteruitboeren?

13. De nummereenhit (niet in wdb., nummer 1-hit) had succes bij yuppen en het flos juvenum (ook: flos juventutis = de bloem der jeugd).

14. De stijgers op de hitparade namen een videoclip op bij een steiger aan de Rotte. Toeschouwers sloegen steil achterover van de stijl van het barok- en piano-ensemble.

15. Op de toplocatie was er ook een vendulokaal [verkoop], tevens clublokaal van de hell's angels (allen lid van Hells Angels – VD, lemma 'chapter').

16. Simson was een reuzentype, maar Delila was zeker niet reuzeaardig; ze verraadde (verried) hem koel. De verraden Simson baalde als een stekker.

17. De belhamel was stekeblind voor de liefde van Amanda, sektelid van de door een swami gestichte hare krisjna [sekte, ook lid ervan]. Loverboys kwamen in deze setting niet voor, ook niet in de dug-out.

18. Van onveilige piet-in-'t-hok [seks] kun je chlamydia [geslachtsziekte], soa's [seksueel overdraagbare aandoening], averij (Bargoens), gonorroe(a) (druiper), syfilis (lues), herpes genitalis et cetera krijgen. Arbeiderisme [overdreven rekening houden met hun eisen/wensen] kan de kans op deze ziekten (ziektes) vergroten.

19. De partij van Wilders non-raciaal? Laat me niet lachen! Een kostelijke witz [grap] vanjewelste [GB ook: van jewelste, van je welste – in toelichting].

20. Zou hij ook een old boy(s) network hebben? Met mannen in Volvo's, Mercedessen en Rolls-Royces? Dan geldt de xenofobie [vreemdelingenangst] zeker niet voor verkiezingssymbolen als statusauto's?

21. Volgen christenbestuurders de stem des volks – vox populi – of de stem Gods – vox Dei?

22. Welgemoed accepteerden ze, dat de dalmatiërkennel [hond] bij de houten klaas [stijve hark] en vogue [in de mode] was.

23. Stucreliëf, een stucplafond en een stucwand voor de stucwerker, de stukadoor.

24. Ik wil graag een studie beginnen, maar van wat: archivistiek, assyriologie [Assyrië], bètawetenschappen, biokinetica [beweging levende organismen], boeddhologie [Boeddha], Bijbeluitlegkunde, didaxologie [grondslagen didactiek], dravidologie [Dravida's; spreken Tamil], frisistiek [Friese taal en cultuur], fytofarmacie [chemische middelen bij gewassen], gastro-enterologie [maag en darm], glaciologie – gletsjerkunde, Karolingische renaissance, kwantumfysica, limnologie – zoetwaterbiologie [stilstaand water, meren], oriëntalistiek [kennis oosterse talen, etc.], palynologie – pollenanalyse, romanistiek [taal Romaanse volkeren] – scandinavistiek [idem: Scandinavische talen], chemie, zoöfarmacognosie [dieren i.v.m. medicinaal gebruik van planten], sovjetologie [bestudering maatschappelijk systeem
Sovjet-Unie
] of taaltypologie [talen indelen en beschrijven]?

25. West-Goten (Visigoten) leefden bij de Donau. Toengoezisch, een Altaïsche taal.

26. De Pygmeeën zijn een volk in Homerus' Ilias. Mantsjoes in
Oost-Azië zijn van het gele ras.

27. Ik denk, dus ik besta. Cogito, ergo sum (Descartes). Variatie: cogito, ergo computer sum.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten