zaterdag 12 november 2022

3014 Dictee dinsdag 15-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (758)

Dictee – dictees [3014]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 099, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (758)

De Grote spellinggids (6)

1. Het deurwaardersexploot werd bij de kermisexploitant bezorgd. Voorafgaand aan de kerstdagen moest hij obbligato (obligaat) [de hoofdpartij] meezingen met de o-antifonen [17-23 december in de mis]. Zijn vrouw was obees en leed dus aan obesitas [ernstige vorm van overgewicht]. Hun beider vakantie was gepland in Occitanië, het deel van Frankrijk dat de provincies Gascogne, Languedoc en Provence omvat, het taalgebied van de langue d'oc (het Occitaans – vgl. langue d’oïl). Ze zien daar de occidentale zonsondergang. Vreemd genoeg spreekt men in die streek niet de kunstmatige wereldtaal, het Occidental. Ockham's razor is de conventionele metafoor voor methodologisch reductionisme. Artikel vijf octies bevat het vermeende vergrijp.

2. Hoe klinkt de ut op een oed, de fretloze [zonder dwarsbalkje], elfsnarige Arabische luit? Soms is het even slikken, niet alles wil meteen door je oesophagus [slokdarm – daar kun je esofagitis aan hebben]. En of oestradiol [eierstokhormoon] daartegen helpt? De offbeat is een onbenadrukt maatdeel bij popmuziek. Toneel off Broadway betreft vaak avant-gardetoneel. Hé persmuskiet, doen we het on of off the record? Het oor is de zetel van hamer en aambeeld, het oir is het nageslacht. Vexatoir is kwellend of drukkend, de heliodoor is de goudberil (gele beril), transitoir is voorbijgaand, de butoor is een roerdomp en rogatoir is ondervragend. Coir [koo-juhr] is de handelsnaam voor kokosvezels als stof. Au revoir [Tot ziens]! U was niet blij met het Bargoense okketaaien [truc: te weinig geld teruggeven] bij het afrekenen en nam de caissière (kassière) in de houdgreep. Je zou ze in de oksel-arm-heupzwaai nemen! Is dat oké (OK)?

3. Het olivijn (olivien) is een mineraal, de oloroso is een goudkleurige en enigszins zoete sherry, ombré is een weefsel, terwijl omber een kleurstofnaam, maar ook een kaartspel is. Ommendom, gewestelijk voor overal, zie je onder meer en onder andere, dat hier kortgeleden ordaliën (godsgerichten, enkelvoud: ordale) hebben plaatsgevonden.

4. 'Onbeschrieën' is net zo'n tussenwerpsel als 'afkloppen'. Je kunt iemand onder handen nemen, maar iets kan ophanden zijn. Je kunt ook iets omhanden hebben, onthand zijn of op de hand van de onderliggende partij zijn. Zullen we het onder(s)hands regelen?

5. Hoe schrijf je onderscheidenlijk onenightstand, one-issuepartij, ongle-bleu [cultuursnob], onera (belastingen) en oneirisch (op dromen betrekking hebbend)? Met ons en ons gelijken betekent zo'n beetje dat het om osm'ers [ons soort mensen] gaat.

6. Een oöcyt is onder andere een vrouwelijke gametocyt, oögamie is geslachtelijke voortplanting (antoniem: agamie), het oögonium (meervoud: oögoniën) heeft twee betekenissen [voorstadium eicel – vrouwelijk geslachtsorgaan lagere planten] en oöliet is eiersteen (kuitsteen, kalksteen). Heb jij op je pc ook software van een open source, opensourcesoftware dus? Terwijl de landrotten de spullen aan het opgijnen [met een gijn ophijsen] waren, hadden de zeebonken de schoten van het zeil al opgegeid [naar binnen ophalen]. In de messroom zullen ze daarna nog wel een borrel genomen hebben. Het opus magnum (magnum opus – belangrijkste werk) van Desiderius Erasmus is Lof der zotheid [Laus Stultitiae – als titel met hoofdletters – anders l s]. Het meervoud van opus is opera, opera selecta zijn uitgelezen werken, een opéra bouffe (opera buffa) is een luchtige opera met afwisselend zang en dialoog. Een opéra comique is net zoiets. Een organisatie als Opus Dei [conservatieve katholieke organisatie] is machtig. Een opus Dei is een koorgebed, een opus Herculeum is een herculische sisyfusarbeid (herculeswerk, reuzenarbeid) zoals het vullen van het [bodemloze] vat der Danaïden. Als je daaraan bezweken bent, wordt er een oraison funèbre [lijkrede] gehouden, je lijk wordt verhennekleed [het lijkkleed aandoen] en misschien vindt er ook nog een weduweverbranding plaats. Dan zijn jullie beiden nog voor de asverstrooiing uitgeluid en een sectie (lijkopening, obductie, necropsie) wordt daarna heel moeilijk, zo niet onmogelijk. Bijdragen aan de oral history [geschiedschrijving via mondelinge verklaringen; overlevering] wordt ook schier een hersenschim, tenzij je in reïncarnatie [wedergeboorte] gelooft.

7. Een orang blanda is geen verwante van die andere orang, de orang-oetan(g), [orang-oetannetje, orang-oetankje] maar gewoon een blanke, een bleekgezicht op beschavingsmissie, een white man's burden. Orangeade lijkt veel op een jus d'orangeje. In de Oranje-Vrijstaat zou eigenlijk ons eigenste Oranjehuis moeten regeren.

8. Een orant is een gewestelijke leeuwenbek, een orante is een vrouw met uitgespreide armen, in orantenhouding dus. Mij kwam ter ore, dat de öre toen gerevalueerd is. De Oriënt-Express was tot 1977 de sneltrein Calais-Istanboel. Agatha Christie arrangeerde er een moord in. De oriflamme is een heilige banier, Orion is een sterrenbeeld en de Orioniden zijn een zwerm vallende sterren.

9. Een orleanist hing de Orléans aan, orleaan is een geelachtig rode kleurstof en oxim is een middel tegen gifgas.

10. De merknaam van diazotypie is ozalid. Een Oxonian studeert of doceert in Oxford.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten