maandag 28 november 2022

3042 Dictee donderdag 01-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (774)

Dictee – dictees [3042]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 083, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (774)

1. De vicetenniskampioen was ver gekomen. Na de achtste finale volgden de kwartfinale en de halve finale – ook wel semifinale of
demi-finale genoemd, waarna de finale zou uitmaken of deze man, een echte tennisster, eeuwige roem zou oogsten en het achtste wereldwonder zou worden.

2. Later delfde (dolf) hij al in de voorronde het onderspit tegen de gerenommeerde kampioenendoder.

3. Even mijn honden uitlaten: een rottweiler, een bulterriër, een pitbull, een tyfushond, een spaniël, een sint-bernardshond, een schnauzer, een
labrador-retriever, Fikkie, een dwergpincher, een chihuahua, een dalmatiër, een bullenbijter, een blindengeleidehond en een ondankbare hond.

4. Ze zijn nu al aan het warmlopen, Sinterklaas en zijn Pieten [VD, GB: Zwarte Piet en zwarte piet, pieten], maar kunnen ze zich ook warm houden tijdens de kille decemberdagen? Op pakjesavond zal blijken wat ze echt in hun mars hebben.

5. In WordPerfect (WP – niet meer in wdb.) had je vroeger een onderwaterscherm. Daarop zag je 'vet', 'cursief', 'onderstreept' et cetera.

6. De chef-bewaker trad dogmatisch op tegen de geknevelde kapo [Kamppolizei: toezichthouder – WO II – op medegevangenen]. Zijn gedrag was apodictisch, schoolmeesterachtig. Niet meer bij de oubliëtte [onderaardse kerker, vergeetput] in de petoet, maar buiten de ebi (extra beveiligde inrichting) was hij een exuberant [overdadig] verteller. Als pietje-precies kon hij ook een technoact perfect op de bühne [voor het voetlicht] brengen.

7. Wat is beter, sint-janskruid of prozac [antidepressivum]? Vraag dat maar aan de manisch-depressieve patiënt(e)(n)!

8. De krant wilde zich teweerstellen tegen de gemeente. Met het beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, de Wob, hebben de reporters heel wat teweeggebracht. De gemeente moest van de weeromstuit als de wiedeweerga naar de rechtbank om termijnoverschrijding voor te zijn.

9. De blozende blonde boerentrien ondervond wel flinke trubbels van haar Hollandswelvarenimago.

10. De techneut had een procedé ontwikkeld om Gods water over Gods akker te laten lopen.

11. De nieuwe trainer – in een outfit van terlenka [zeker weefsel] – voerde het Ajaxconcept onverkort door.

12. Zeker vanaf de klassieke oudheid tot aan de Reformatie, de kerkhervorming in de zestiende eeuw, was Rome het centrum van de christelijke wereld. Vandaar dat toen alle wegen naar Rome leidden. Rome is – net als Keulen en Aken – niet op één dag gebouwd en sommigen zijn in Rome geweest, maar hebben de paus niet gezien. Sommige dingen zijn zo oud als de wereld, de weg naar Rome, of die naar Kralingen.

13. Je kunt uilen naar Athene brengen (dragen), peper naar Ceylon – kentekencode CL [nu: Sri Lanka – landcode LK – munt LKR, roepie] – en balken naar Noorwegen. Misschien is het toch beter om water naar de zee te dragen?

14. Hebben Oekraïners en Krim-Tartaren een sanguinisch [vurig] en dithyrambisch [idem] temperament?

15. Ook gymnasiasten moeten gymmen, al zijn ze soms lammenadig [ellendig, herkomst: lamenteren?] en zien ze de spreuk 'mens sana in corpore sano' liever omgekeerd. Mens toch, wat een koppiekoppie hebben die gasten!

16. Als je myalgische encefalomyelitis oftewel ME hebt, is je immuunsysteem aangetast. Men noemt de ziekte in goed Nederlands ook wel cvs (VD: CVS) of chronischevermoeidheidssyndroom (niet te verwarren met CVA, cerebrovasculair accident).

17. De student-wanbetaler kreeg een brief met de aanhef 'Weledelgeboren, maar nu diep verdorven heer'. Hij was een ongelovige thomas, die echter wel dacht dat clenbuterol (antihoestmiddel, ook: doping) tegen alle kwalen helpt.

18. De oud-commissaris der Koning(in) [CvK, CdK, CvdK] maakte een reis naar de weidse [luisterrijk] gordel van smaragd [het Rijk van Insulinde, de Indonesische archipel].

19. Een scène in een film kun je decouperen, zelfs zonder een messcherpe decoupeerzaag.

20. Godfried Bomans heeft ook wel vertaalwerk gedaan. Zo maakte hij van 'wijntje en trijntje' heel gevat 'bordeaux et Bardot'. Bomans' oom was geen ultrarechtse of ultraorthodoxe linkebal.

21. De marskramer had heel wat in zijn mars, net als het operette lievende [ook wel aaneen] garen-en-bandvrouwtje.

22. Je kunt de pest inhebben en je luxeauto (GB, ook: luxe auto) missen, maar de mens wikt, God beschikt. Hij is niet bereikbaar via www.god.com. De Europarlementariër vond dat je de folder in fullcolourdruk wel in je reet kon steken. Die behelsde te veel de
zoals-de-wind-waait-waait-mijn-jasjepolitiek ('zoals de wind waait, waait mijn jasje'-politiek).

23. Een huis-tuin-en-keukenantibont-T-shirtfabrieksdirecteurssalaris. Dat moet wel de winkel van Sinkel betreffen.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten