woensdag 9 november 2022

3009 Dictee zaterdag 12-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (755)

Dictee – dictees [3009]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 102, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (755)

De Grote spellinggids (8)

1. Een spotnaam voor de Ieren en een verkleiningsvorm van Patrick is paddy. Als zo iemand wilde gokken via een trio, een tiercé, een Belgisch-Nederlandse quarté of een covercal [op het tweede geplaatste paard], kon hij de paarden van tevoren bekijken in de paddock [toegankelijk voor publiek]. De dames volgden de ascotstijl, een glamoureuze Britse kledingstijl. Virusartritis is een virale infectieziekte bij paarden. Een omnium [wedren zonder dat men let op leeftijd, geslacht of afstamming] is iets heel anders dan een concours hippique [wedren met paarden]. Wist u dat je een koets ook à la Daumont [met 4, 6 of meer paarden] kunt bespannen?

2. Pagne is een verkorting van champagne [vgl. sjampie, sjampoepel]. Een paille japon is strogeel en pakfong is een bepaald type nieuwzilver, maar dat is niet uw pakkie-an, dat zal u worst wezen. Pakoeli is geelhart(hout) en paksoi is een soort Chinese kool. De palaestra ten slotte is een sportveld bij de oude Grieken [bnw. palestrisch!].

3. De palestrijnse [G.P. da Palestrina] muziek heeft een hoog a-capellagehalte [a capella]. De naamgever ervan ligt allang in zijn houten paletot [doodskist]. Hij was geen pekingmens [prehistorisch] en wist hoegenaamd niets van kameeltuigen en pendjereliks [deel kameeltuig, als schoorsteenloper gebruikt].

4. Met perrier wordt een soort Frans mineraalwater aangeduid. Wil je ook een slokje als je lekker in relaxte toestand relaxed achter de persienne [zonwering met schuine plankjes] zit? De pashmina [sjaal] komt uit Tibet en van de kasjmiergeit [Kasjmir – stof: kasjmier, kazemier, kasimir].

5. Heb je dat per jocum [uit gekheid] gedaan? Was het een gebbetje [grapje, geintje]? Dat kun je met veel panache [zwier] zeggen, genietend van je panaché [mixdrankje].

6. Met je petrustonsuur [alleen de kruin geschoren] meld je je met Vriend Hein [de dood] aan de hemelpoort. Petrus gebruikt zijn Petrussleutel [hemelsleutel] om je binnen te laten. Kan een PET-scan [positron emission tomography, positronemissietomografie] ook in de openlucht onder een peyote [cactus, die bedwelmend middel levert] plaatsvinden? Piripiri is een à ravir [verrukkelijk] Portugees en Mozambikaans gerecht met kip en Spaanse pepers.

7. De rabies theologorum, de razernij der theologen, houdt zich niet bezig met rabiate [woedend, dol] rabiëshonden [hondsdolheid]. Of de RAF, de Rote-Armee-Fraktion, ook biljartte weten we niet, dus ook niet of ze weleens raccrocs [een geluksstoot] hadden. Evenmin weten we of ze ooit racletten [kaas smelten bij het tafelen], dus raclette [kaas] smolten.

8. Een racy manier van rijden is zeer snel. De Radenwet [regelt Raden van Arbeid, etc.] houdt zich niet bezig met het benoemen van een raden-ajoe [titel van de echtgenote van een regent] of het radencommunisme [met arbeiders- en soldatenraden]. Een radiësthesist kan met behulp van een wichelroede water, metalen et cetera opsporen. Radicale radikalinski's betreft een pseudo-Russische schertsnaam. Veel oude raiffeisenbanken zijn vroeger opgegaan in de Rabobank.

9. Volgens mij doen veel rajneeshies [sannyasins, volgeling van Bhagwan Shree Rajneesh] aan rajayoga [denken volledig stilleggen]. Veel rambouilletschapen [merinosschaap in Frankrijk] worden na de ramadan [vastenmaand islamieten] naar de Randstedelijke slachtbanken geleid. Waren die van raneynikkel [zeker nikkel] gemaakt?

10. Het rampjaar 1953 was vergelijkbaar met het Rampjaar van 1672, toen de Republiek werd aangevallen. Op de raout [raut] (deftige avondpartij) werd veel ragout verorberd. Niet alle rapaljanen, leden van de Rapaljepartij, behoorden tot het rapaille [gepeupel]. Snuif zachtjes, 't is rapé, snuiftabak dus.

11. Een raquette [wel 'tuh' uitspreken] is een racketvormig voorwerp, waarmee je als een raket over de sneeuw gaat, een sneeuwschoen dus.

12. De buitenlandse snoeshanen, de rastaquouères, vermeiden zich in het drinken van ratafia [fijne likeur] en de moslims vermijden dat. De man was een raté [mislukkeling] en de vrouw een ratee. Een rateau is het harkje waarmee de croupier bij Franse roulette [wel 'tuh' uitspreken] de jetons [fiche, speelmunt] verplaatst. Een recluse is een ingemetselde kluizenaar.

13. Een recipiendus is een soort kandidaat-lid. Denk bijvoorbeeld aan een musicienne voor een orkest. Vier en een kwart (een vierde) zijn reciproque getallen. Er is dan sprake van reciprociteit (4 x ¼ = 1). Recognosceren is een interessant, maar verouderd werkwoord. Het betekent monsteren, onderzoeken, bezichtigen, verkennen.

14. Een redhibitoire rechtsvordering kan leiden tot redhibitie, een juridische koopvernietiging. Wist u, dat een reefer in het slang een marihuanasigaret is? Het middel popper is libidoversterkend [meestal amylnitriet].

15. Een refuge is een wijkplaats voor zowel mannelijke refugiés als vrouwelijke refugiees. Krijg ik voor dit dictee ook reis- en verblijfkosten? De rekruut werd ervoor gerekruteerd.

16. 'Relâche' betekent bij het theater: geen opvoering. Als je er 'forcée' achter zet, betekent het gedwongen oponthoud, met name van schepen met averij. Voor reliart moet je in de kerk zijn. Voorstellingen in reliëf betreffen soms reliefs en bas (bas-reliëfs – minder dan de helft uit het vlak, antoniem: haut-reliëfs – meer dan de helft) en soms reliefs en creux [hoogste punten gelijk met vlak]. Relishes zijn lang houdbare, gekookte mengsels van groenten en specerijen [als bijgerecht].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten