donderdag 10 november 2022

3012 Dictee maandag 14-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (757)

Dictee – dictees [3012]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 100, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (757)

De beckmannomlegging, de ladykiller, de Beata Virgo, tequila sunrise en een CVA [GB in toel. ook: cva]

1. De in jacquardweefsel [met ingeweven patroon] gehulde douairière, vrouwelijke nazaat van een dauphine, onderging de behandeling met een foleykatheter (ballonkatheter) lijdzaam. Ze was immers buiten bewustzijn. Naast de flap-aan-de-wand [tafeltje dat tegen de muur geklapt kan worden] had ze een stommeknecht [bijzettafeltje], waarop het balsamarium [potje met balsem], een bacteri(o)cide [bestrijding bacteriën], een foto van haar chique civetkat [zekere katten] en tabasjir (bamboesuiker) stonden.

2. Haar man, de gewestelijke en voormalige baron Zeep, een erkende oweeër (ow'er), was kenner van de vexillologie (banistiek, vlaggenkunde) en voerde, gebruikmakend van affichetjes met het lettertype baskerville, een barnumcampagne [groot] om zichzelf nog voor tweede paasdag als kandidaat-VVD-lid voor de Eerste Kamer te afficheren.

3. Zijn woorden woog hij niet op een gouden schaaltje, wel op een Romeinse balans, een unster.

4. Beider zoon, een beau garçon (ladykiller), had zijn beau jour (zijn dag) niet, ondanks enkele beaujolais primeurs. Met zijn beauceron [herdershond] trotseerde hij windkracht tien op de beaufortschaal (de schaal van Beaufort, eenheid Bft – het is nu 10 Bft). Thuisgekomen frequenteerde [bezoeken] hij opnieuw en consequent de beautyparlour [schoonheidssalon] om zo via bedolah (bdellium) (diverse soorten welriekende gom) tot de beau monde, de high society [betere klasse, elite – upper ten], te kunnen blijven behoren.

5. Zijn zuster, beatae memoriae [zaliger nagedachtenis], had niet als de Beata Virgo [Heilige Maagd] geleefd; ze zal dus wel niet gebeatificeerd [zalig verklaren] worden. Ze was ooit chemica en kende dus de beilsteintest [aantonen halogenen met een gloeiende koperdraad] en de beckmannomlegging [bij de productie van caprolactam].

6. Op de beeldendekunstmanifestatie zagen we dat ook een bintoerong (beermarter) en beermaki (angwantibo) de beenderman (Magere Hein, de Dood) kunnen tegenkomen. Er was ook een litho van begroesde [begroeide] schorren [buitendijkse aanwas] in Zeeland en een beeld van een bijdehante begum [Indiase koningin of dame van aanzien] uit India.

7. Een bullishe [rekent op koersstijging] kunstbelegger raakte in de clinch met een dito bearishe [daling]. Na een beurskrach [-crash] is er voor hen altijd nog de bed-bad-broodvoorziening. De begrafeniswet, thans de Wet op de lijkbezorging, demarqueert [markeert] wat mag en wat niet. In de beet midrasj, het leerhuis, gewijd aan de Thorastudie, leren joodse studiosi, dat elk graf vast en zeker eeuwigdurend moet zijn.

8. 'Tot befs (beffen)' slaat op bellen, e-mailen en faxen (+ sms'en). Na de nood van tsunami [vloedgolf], bandjir [plotseling opkomend hoogwater] en lahar [modderstroom vulkaanuitbarsting] bracht de
mp3-speler een vrolijke noot: een soort geciviliseerde nostalgie de la boue [verlangen naar laagste uitspattingen, modder].

9. De bedieningshendel (bedieningshandel – alleen GB) van de viertaktmotor was kaduuk (kapot), naar de ratsmodee (de gallemieze(n), de bar[re]biesjes). De oogst aan zeekomkommers (bêches de mer) was dat trouwens ook.

10. Met de zinsnede 'ben je bekotebikkerd?' vraagt men gewestelijk, of je niet (goed) wijs bent. In een belle indifférence [serene onverschilligheid] bleek hij ook nog mesquin (geborneerd, bekrompen, kleingeestig) te zijn. Een portie belazerderij was hem niet vreemd, want hij had geen belindjoe [boom met nootachtige vruchten], beloega [witte tandwalvis] of belladonna [wolfskers, doodkruid] bij de bellevue [torentje, mooi uitzicht] gezien. Met zijn benjamin af zijn werd zijn waardebesef blijkens een normen-en-waardendebat stevig omlaaggehaald. Het tequila sunrise [cocktail] slurpen, wisselde hij af met teorbe [basluit] spelen.

11. Met de Benedenwindse Eilanden worden Aruba, Bonaire en Curaçao bedoeld. Ze worden ook wel ABC-eilanden genoemd.

12. De benedictines, kloosterlinge onder de regel van
Sint-Benedictinus, dronk benedictine, beschermde naam van een Franse likeur.

13. Tijdens het benigne, hier wat krom gebruikt voor goedaardige,
benen-op-tafeloverleg werd het plan voor de benzoëbalsem gebensjt [zegenen, gebed na de maaltijd].

14. Je zou er als abc'tje toch maar een cerebrovasculair accident (CVA, beroerte) aan overhouden.

15. Een dikke bertha is een mortier en een product van de Kruppfabriek in de Eerste Wereldoorlog.

16. De bovenste beste Bessie, studerend met Billie Turf, was een tonnetjeronde (tonronde) jonge vrouw. Provitamine A, bètacaroteen, is heel erg duur. Gaat zoete lieve Gerritje dat betalen? Joris was geen joris-goedbloed, maar Beun de Haas is wel een echte beunhaas. Onder de cumulonimbus kocht de boer op een blocnotevelletje drie blondes d'Aquitaine, blonde runderen. Een Boeginees is een inwoner van Zuidwest-Sulawesi of de daarbij behorende eilanden, deel van de Indonesische archipel.

17. De boerentaal, het Zuid-Afrikaans oftewel de taal der Boeren, werd door de ene student nog burschikoser [studentikozer] gesproken dan de andere. Bij de Bokseropstand deed men niet aan bokjespringen of haasje-over. De bon vivant kon de blijde boodschap, met name die van het Lucasevangelie, niet waarderen. Het hang-en-sluitwerk functioneerde niet. De Bordeauxse pap (bouillie bordelaise) kwam de big na de gemaakte fout de strot uit. De gecandeerde kandijklontjes speelden bij het gaarkoken van de cannelloni [zekere pasta] geen rol.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten