maandag 14 november 2022

3018 Dictee vrijdag 18-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (761)

Dictee – dictees [3018]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 096, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (761)

De Grote spellinggids (3)

1. Languido [traag en slepend] als muziek in de taal hebben de langue d'oc, het Frans van beneden de Loire oftewel het Occitaans, en de langue d'oïl, in de middeleeuwen de taal in Frankrijk boven de Loire, zich ontwikkeld tot het Laathoogfrans.

2. Lansquenet [kaartspel] wordt thans niet meer gespeeld. De lapis philosophorum is de steen der wijzen en de lapis lazuli is de lazuursteen. Voelt u zich in uw element? We kennen het
thermo-element [elektriciteit d.m.v. temperatuurverschil], het clarkelement [soort accu], het daniellelement [idem], het foto-element [door lichtwerking], het micro-element [spoorelement] en het
leclanché-element [soort accu].

3. Dat gegeven weigert de lees-en-schrijfkop op de harde schijf van de pc te zetten. Lege artis betekent niet: dierentuin zonder dieren, maar wel: volgens de regelen der kunst. Het LEIF-project komt ooit nog wel in de woordenboeken terecht. Zeker! Inmiddels: de LEIF-kaart met de afkorting van LevensEinde InformatieForum.

4. Elk van de denkbeeldige lijnen die prehistorische locaties en heilige plaatsen met elkaar verbinden, heet een leylijn [lie!]. Ik ben lid-abonnee van de vereniging Natuurmonumenten, u ook? Wil je limonade gazeuse of limonade-extract? Als je op de zwarte Lloyd's-lijst staat, is het niet best. Wist u dat louisine hetzelfde is als madapolam, een zeker katoenen weefsel?

5. In de tijd van de Maagdenhuisbezetting was ik een gewaardeerd lid van de ASVA, [niet in wdb. – Amsterdamse Studentenvakbond] een van de algemene studentenverenigingen in Amsterdam [dat klopt niet helemaal], en van de LSVb, de Landelijke Studentenvakbond. Gelukkig was ik een luchthart-treurniet [altijd opgewekt, zorgeloos, vrolijk], anders was het in- en intriest met me afgelopen.

6. De boekbinder droeg een lumberjack(et) [sportieve houthakkersjas met ritssluiting] toen hij de boekrug na ruggespraak met de godfather aan het lumbecken [wijze van boekbinden] was. Hij had flink last van zijn atlas [bovenste halswervel die het hoofd draagt] en zijn derde ruggenwervel.

7. Een Luciaan woont op Saint Lucia, een eiland in het Caraïbische (Caribische) gebied, dat tevens een monarchie binnen het Britse Gemenebest is. De Luciaanse munteenheid is de Oost-Caraïbische (Caribische) dollar [XCD].

8. In de muziek betekent lusinghiero hetzelfde als lusingando, te weten: vleiend. Het stilleven maakt een aanmerkelijk deel uit van de nalatenschap der
oud-Hollandse school.

9. Mutueel betekent wederzijds, over en weer, en het mutuum (mv.: mutua) is het verbruikleen. Een mugshot is een foto voor een politiedossier. Soms is die genomen van een mysteryguest.

10. Muco staat voor mucoviscidose, ook wel genoemd CF, cystic fibrosis oftewel taaislijmziekte. Een mucoïde, slijmachtige ofwel mucoze, toestand kun je bestrijden met een mucolytisch [slijmoplossend] mucolyticum [slijmverdunner].

11. Door het nuttigen van muthee [zeker oosters mengsel] kreeg de toreador [stierenvechter] meer grip op zijn rooddooraderde muleta [stok bij stierengevecht]. De muziekhistorische kenner kende het begrip muting, het onderdrukken van geruis op de FM-band [frequentiemodulatie – ultrakorte golf] zolang er geen signaal is, niet.

12. De aan het münchhausen-by-proxysyndroom [simuleren ziekte van kind] lijdende mongolide [ras], maar niet mongoloïde [down!], Mongool uit Azië had een mondbeglänzte Zaubernacht [door de maan beschenen tovernacht], waarin deze ambulancebroeder op zijn fiancee mond-op-mondbeademing toepaste. Dat was, mon Dieu [lieve hemel], adembenemend, als je die rode mondriaankleurige lippen van haar zag. Het moment suprême [hoogtepunt – ook: suprême, supreme moment] vond niet plaats bij de Mont Blanc, waar hij zijn balpen verloren had. De slotscène van het in de drug(s)scene bekende paar eindigde in Morpheus' armen, waarbij zij een monalisaglimlach tentoonspreidde.

13. Later bleek dat zij het syndroom van Down [kortweg: down] had en ook nog aan ménière leed. Zij had heel vroeger de mms, de middelbare meisjesschool, doorlopen, maar had nu in haar werk te maken met de mms als multimedia messaging service. Ze was overigens al vanaf 2007 begeistert van het mms'en.

14. Haar vader, die een mo A-akte economie bezat, belde ze regelmatig via haar mobi [mobieltje, mobiele telefoon]. Als hij terugbelde, hoorde je de mooiste ringtones. Ze spraken samen nog vaak over de mockumentary, de nepdocumentaire, waarin de afscheiding van Vlaanderen gesimuleerd werd.

15. Door een gerechtelijke méprise [vergissing] zat de geestelijke vader van het gedoogbeleid in voorlopige detentie in het Brusselse gewest.

16. Dat was onterecht, want hij had wel degelijk een wapenvergunning voor zijn musketon (mousqueton – soort karabijn).

17. Bovendien was dat in de volière onder de moutan [boompioen, sierheester] verstopte wapen overwoekerd door mousserons [plaatjeszwammen].

18. Ze monopolieden (monopolyden) veel en op bezoek in de gevangenis nam ze altijd moutse challetjes [kleine gevlochten broodjes], zijn uitgesproken geliefdste lievelingsgerecht, voor hem mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten