dinsdag 15 november 2022

3019 Dictee vrijdag 18-11-2022 (2) – dictee Groot Woerdens Dictee 2022

Dictee – dictees [3019]

Groot Woerdens Dictee 2022

Het dictee moest geheel worden opgeschreven. De wat moeilijker woorden zijn vet afgedrukt. Toelichting in blauw.

 

Woerdense singels voor vreemde eenden (titel, auteur: Tosca Menten)

1. Woerden kan niet zonder haar singels, denk alleen al aan de vele stadsstrandjes en de jaarlijkse triatlon op pinkstermaandag.

2. Zonder singels ook geen Havendagen [plaatselijke eigennaam], waarvoor talloze scheepjes over de Oude Rijn naar Woerden varen en het er krioelt van achenebbisjbootjes [dat kan niet zo: achenebbisj is een bnw. dus achenebbisje bootjes] die door rijkelijk getatoeëerde schippers met ware doodsverachting tussen fanatieke suppers [die suppen = peddelsurfen] en opgevoerde 20pk-speedboten [ook goed gerekend: twintig-pk-speedboten] door worden gemanoeuvreerd, waarbij je maar mag hopen dat iedereen minimaal WA [geen streepje, wel WA-verzekering, maar WA verzekerd – WA-verzekeren lijkt geen ww. – Mogelijk allebei goed: WA-verzekerd of (voor) WA verzekerd? Taaladvies: zie *] maar liever allrisk verzekerd [VD ook: AR verzekerd] is.

* WA-verzekerd, WA znw., vgl. GB: bvz-verzekerd - basisverzekering ziektekosten en GB: pc-gebaseerd, allrisk verzekerd (allrisk bijwoord), AR verzekerd.

3. Nog net binnen de singels ligt het Exercitieterrein [plaatselijke eigennaam], gebruikt voor circussen, kermissen, concours hippiques en Harleydagen [plaatselijke eigennaam].

4. Dat veld is tevens de thuisbasis voor de Woerdense VakantieWeek [plaatselijke eigennaam – WVV], die ieder jaar weer begint met een carnavaleske lampionoptocht waarbij ik ooit de originaliteitsprijs won met mijn lampion met daarop een zelfgetekende zeeleeuw verkleed in een Antarctischekoningspinguïnpyjama.

5. Wanneer in het Hoge Noorden de Elfstedenkoorts oplaait, veranderen onze singels in oud-Hollandse wintertaferelen, compleet met koek-en-zopietentjes, fanfareorkestjes en competitietjes tussen Friesedoorloperfanatiekelingen [doorloper = schaats] en hogenorenliefhebbers [noren = schaatsen].

6. Tel daarbij op de honderden opa’s en oma’s met sleetjes vol uitgeijshockeyd, van de kou jeremiërend grut en jonge kunstschaatssters in spe die onvermoeibaar hun zoveelste mislukte dubbele rittberger springen, en het is een godswonder dat heel Woerden nog nooit en masse door het ijs is gezakt.

7. Onder de middeleeuwse Petruskerk is het op zulke hoogtijdagen goed toeven in een van de talloze cafeetjes en terrasjes.

8. In de ochtend bevind je je tussen goedgeluimde cappuccino- en caffè-lattedrinkers en Puerh- en Oolongtheeliefhebbers [beide niet in wdb., alleen op internet], terwijl de beiaardier boven in de ooit afgebrande klokkentoren oubollige melodieën aan het carillon ontfutselt en, als hij zin heeft, een geïmproviseerde ABBA- [in VD bij lemma 'dancing queen' - Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid] of rock-’n-rollklassieker.

9. Wie in de tweede helft van de dag honger krijgt, vult zijn maag met een paar croque-monsieurs of, nog minder chic, een broodje
HEMA-worst [niet in wdb.].

10 In de betere horeca-etablissementen daarentegen serveren getalenteerde souschefs je graag persoonlijk exorbitant smeuïge ganzenleverpatés en exquise huisgerookte zalm uit een Canadese Noorsezalmkwekerij, gegarneerd met gekonfijte, ontpitte Kordia's [niet in wdb. – internet: Prunus avium Kordia = kersenboom – Kordia = kers].

11. Menig feest ontaardt, als in de derde helft van een stadsderby, in een excessief bacchanaal waarbij de geliefde singels ad hoc worden gebombardeerd tot openbaar urinoir, tot plezier van
proces-verbaalgeile [proces-verbaal, pv] boa’s [buitengewone opsporingsambtenaar] die natuurlijk net op het moment suprême aan komen gemountainbiket, waarna menig Woerdenaar slingerend wegfietst, thuis de jaloezieën van het plafond trekt en ongedoucht in zijn bed stort.

Fouten Rein: volgens de jury 10.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten