woensdag 9 november 2022

3010 Dictee zondag 13-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (756)

Dictee – dictees [3010]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 101, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (756)

De Grote spellinggids (7)

1. Een pugree (puh-grie, g van goalook: puggaree – puh-guh-rie, g van goal) is een om een tropenhelm gewonden sluier, die in de nek afhangt. Lekker puh, dacht de man, en hij trok zijn pulli (pull, pullover) aan en nam een slok Mexicaanse pulque [uit sap van de agave]. De push-pull is een elektrische balansschakeling en deze gaat in versterkers vervorming tegen. Ze had dat pyjama-etuitje helemaal van het Pyrenese schiereiland meegebracht. De pseudo-opgewekte pseudogentleman was prud'homme [vertrouweling] van iemand, die zijn psu'tje [pee-jèh-suu-(t)juh] (persoonlijke standaarduitrusting) kwijt was.

2. Alleen in het public domain [omgeving van de gratis software, freeware, shareware] publicabele software hoort thuis bij de publicdomainsoftware. De praktikant, een echte practicus, onderzocht de rode aarde van de Vesuvius, het puzzolaan (pozzuolaan). Zijn project was met veel pracht en praal gelanceerd. Het moet leiden tot een pps-constructie met publiek-private samenwerking. Omdat deze practical-joker nogal van practical jokes hield, verwarde hij deze vaak opzettelijk met dat andere PPS, het postpostscriptum. Met haar geprêteerde [ruimer geworden, gemaakt] mocassins [ruw leren schoen] aan vloeide ze met de presse-papier [stuk materiaal voor op losse papieren] het door haar als prête-nom, strovrouw, getekende document, zette de pressurecooker [snelkookpan] aan en dronk in haar premie
A-woning een goed glas premier cru [één na hoogste kwaliteitsaanduiding bourgogne]. Dat laatste was overduidelijk een hypallage ['goed glas wijn']. Ze droeg het grove prêt-à-porter [confectiekleding voor dames], dus geen haute-couturekleding [exclusieve, modieuze dameskleding]. Was dat nou je reinste prinzipienreiterei [doordraven over bepaalde ideeën] om in primetime [tijd met grootste luister- of kijkdichtheid] in een docusoap [gewone mensen als acteurs] uit te leggen dat de primerate [laagste rentevoet] mede beïnvloed wordt door de prijs van prinsrobertsmetaal [legering van koper en zink, lijkt op goud]? Men vond het toch prima de luxe [zeer goed]: een princess charming [attente mooie jonge vrouw], die prince-de-galles [zeker wollen weefsel] droeg, bracht de boodschap immers. De gedetineerde stond voor een aanzienlijk prisoner's dilemma [uit de speltheorie]. Zou hij het préjugé [vooroordeel] van de rechter afwachten of op advies van de pro-Deaan die hem pro Deo ['voor God', gratis, P.D.] verdedigde in de pro-Deozaak zijn kompaan, die pro-Amerika maar ook proapartheid was, schandelijk verraden?

3. In het propria manu (ook: manu propria = eigenhandig, m.p.) bezorgde pro-memoriebriefje [p.m.-briefje, om niet te vergeten] wordt je gevraagd, de Provençaalse provenceolie pro nunc [voorlopig] prompt (= pront) te doen bezorgen, desnoods als gedachteoefening via een prosopopoeia [ten tonele voeren van een niet-aanwezige persoon]. Proletkult [streven naar proletarische massacultuur] stamt uit het Rusland van de Oktoberrevolutie [volgens de huidige jaartelling, de gregoriaanse als opvolger van de juliaanse: 7 november, dus: Novemberrevolutie]; yakult [zekere melkachtige drank] kun je drinken. Dan sta je toch voor gek: prosciutto [achterham] etend op het proscenium, het zogeheten voortoneel (= avant-scène). Op de protestantendag heeft de Protestantenbond [vrije ontwikkeling van godsdienstig leven] geprouveerd [ten gunste gepleit] voor die bekende evangelist. De in België pol en soc [politieke en sociale wetenschappen] studerende playboy [elegante vrouwenversierder] herstelde de ravage in de wc-installatie met een pleeboy [standaard voor wc-rollen]. Hij sloeg daarbij een pleefiguur [heel slecht].

4. De poëtaster [rijmelaar] en de poète maudit (min of meer asociale dichter) bestreden elkaar als antipoden [tegenvoeters] op de poetryslam [dichtwedstrijd]. Een poli (polichinel) is een hansworst, een janklaassen, op het Italiaanse volkstoneel. De eerdergenoemde (GB, VD) playboy was een soort popiejopie [iemand die – oppervlakkig – populair is] en erg popi [geforceerd populair] bij de vrouwen. Hij danste met hen de polka-mazurka [dans] in zijn portakabin [kant-en-klaar geleverd tijdelijk gebouw] en zong een liedje: pompompom. Een potlatch is een indiaans feest, maar potlife is de duur van de verwerkbaarheid van eenmaal aangebroken verf et cetera. Hoe houd je poulet, volgens het Groene Boekje kip, en poelet (soepvlees) uit elkaar?

5. Zij volgde het postgraduaat [postacademische cursus, opleiding] in het Belgisch-Nederlandse onderwijs. Na haar partus [bevalling] kreeg ze in het post partum [tijd na de bevalling] een post-partumdepressie. Post coitum [na de coïtus] kun je behoorlijk last krijgen van het postcoïtum [gevoel van neerslachtigheid = postcoïtumdepressie of post-coitumdepressie]. De Postbank is ontstaan als rechtsopvolger van de PTT [Posterijen, Telegrafie, Telefonie], waartoe naast de Nederlandse posterijen onder andere de postcheque-en-girodienst en de telefoon- en telegraafkantoren behoorden. Hoe schrijf je ook alweer pit(s)stop? Die maak je trouwens bij de pitspoes [mooie jonge vrouw bij het autoracen]. Plisjeplasje gooien is een gewestelijk vermaak: een steen rakelings langs het water keilen [gooien]. Schilderde en schreef de Franse Pléiade [groep van 7 dichters] ook in het plein-air [in de vrije natuur]? Dan konden ze wellicht de Plejaden [Zevengesternte] zien!

6. De met pochet [lefdoekje] getooide violist speelde adembenemend op zijn driesnarige zakviooltje, de pochette (ook: pochetta). Zijn eega droeg een paillettenketting op het paisley [abstract kleurrijk motievenpatroon] van haar mini-jurk. Wat leert deze pluimeloze rietkraag ons over de plooiingstektogenese oftewel orogenese [gebergtevorming in een geplooid gebied van de aardkorst]? Niets! Voor een handvol pa'anga's [munt Tonga – TOP] kon je paardjerijden of met paard-en-wagen (ook: paard-en-kar) eropuit trekken.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten