woensdag 16 november 2022

3021 Dictee zondag 20-11-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (763)

Dictee – dictees [3021]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 094, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (763)

De Grote spellinggids (1)

1. De autochtoon had een id-baan [instroom-doorstroombaan] , de allochtone student een ID-kaart [identiteit]. Studiefinanciering ging via de IB-groep [Informatie Beheer Groep], geld kreeg hij via i-bankieren [internet]. Bij zijn chemiestudie kwam hij stoffen tegen als
iboga-alkaloïde [hallucinerend] en icosatetraëenzuur [archidonzuur, t.b.v. hormonen]. De ideeëloze hoogleraar leed aan ideeënarmoede. Zijn kleinzoon was een idiot savant en leed dus aan het savantsyndroom. Zijn colleges verliepen volgens een idée reçue [algemeen aanvaard idee] en hij gebruikte oude ICT-apparatuur (GB in toelichting ook wel: ict), die in extenso [volledig] wel idiotproof [bestand tegen onoordeelkundig gebruik of vernieling] was.

2. Bij het in gebruik stellen [de ingebruikstelling] van de nieuwste F-16 was bij de gehate Nixon nog geen sprake van impeachment [staat van beschuldiging president] of incompatibilité d'humeur [gebrek aan overeenstemming van karakter] met zijn vicepresident, die recent nog een PET-scan [positron emission tomography, positronemissietomografie = bepaalde techniek om een scan te maken] had ondergaan. Pas later vond de ingebrekestelling plaats. Tot dan toe had alles een Indian summer [mooie levensavond] geleken. Hij was een vreemde vogel, een rara avis, en hield zelf ook vogels, zoals twatwa's [zwarte bisschop], takahe's [ee] [niet-vliegende vogel
Nieuw-Zeeland
], jakob-evertsens [zaagbaars, vogel, mens], fitissen [soort boszanger], archeopteryxen [uit juratijdperk] en lori's [apen!].

3. De prince charming wilde het indomeisje – ex-lid van het IKV [Interkerkelijk Vredesberaad] en ADHD-kind (GB in toelichting ook wel: adhd) – in bezit nemen. Hij beloofde haar ipecacuanhawijn, oranjebitter, mescal, een jus d'orangeje (verkleinwoord: justje – ook: sjuutje), ook wel suderans genoemd, kasiri bij de koek-en-zopie, yakult, shandy, bhang (ook: bheng) en chicha [bedwelmende drank uit gegiste mais/maïs].

4. Na die bedwelming volgde meer: speedball [cocaïne + heroïne], methamfetamine [zeer verslavend], ice [een amfetamine], MDMA [methyleendioxymethylamfetamine, de drug ecstasy = xtc], crack [cocaïne] en paddenstoelen als ecodrug. Harddrugs als basuco [oeuit resten cocaïne] kwamen niet in [im] Frage, hasj(iesj) [uit hennep], synthetische en psychedelische drugs des te meer. 'Ecstasypil' wordt afgekort tot 'xtc-pil'.

5. De amazone reed op haar izabel [paard], al brevierend uit de I Tjing, het orakelboek met hexagrammen uit de Chinese filosofie. Ze had al meegedaan aan een rits van concours hippiques (enk.: concours hippique – wedren met paarden). Ze zat nog op het ivbo [vero: individueel voorbereidend beroepsonderwijs], maar had na een iui [intra-uteriene inseminatie] toch al een partus [bevalling] achter de rug. Eerst was in-vitrofertilisatie [ivf] een optie geweest. Haar baby'tje had jammer genoeg het KISS-syndroom [heet tot 2 jaar zo, daarna ook: KIDD].

6. Was deze jehova nu een echte Jehova's getuige? De jan-weetal [vgl. lijsje-weetal] schoffelde hen onderuit. Hij noemde hen een
jan-van-mijn-gat en jongens van Jan de Witt, die Jan Modaal en Jan met de pet in het ootje wilden nemen. Hij jij-joude als altijd en jouwde hen ook uit. (Af)gaan als een banaan, geef ze de j-zak! De gelovigen dropen af, niet wetend dat Turkije hen volgens het jus avocandi zou oproepen om tegen de Koerden te vechten. Zou het JAC (Jongerenadviescentrum) hen nog kunnen helpen?

7. Het Halt-bureau [Het Alternatief] straft alternatief. De door deathmetal letterlijk verdoofde delinquenten gebruikten veel Dafalgan [pijnstiller, niet in wdb.]. Ze moesten de D66-fractiekamer met veel dag- en weekbladen met de zwabber afdweilen. Op de deur zat een
dag-en-nachtslot. Aan de muur hingen fotootjes van een Dakota, een dalmatiër, een Damslaper, D-day en Delfts blauw. Kranten als het AD en de Volkskrant lagen in de hoek. In de frigidaire lagen mayonaise en dijonnaise, alsmede ansjovisboter en beurre noisette [verhitte boter]. Een dilettant in de fractie speelde luid djangogitaar en luit.

8. Toen de taakstraf voorbij was, gingen ze weer dj'en. Met een donaldduckstem als van een dominee-dichter kondigden ze de arrenbie (r&b, rhythm-and-blues), de tex-mexmuziek, de skifflemuziek, de Eskimo- en zigeunermuziek luidkeels bij alle dulcinea's met hun gefakete donquichotterieën boud aan.

9. De aanhangster van het baas-in-eigen-buikprincipe overdacht op de bacoveplantage [VD n/s, GB s], toen ze aldaar een bach(bloesem)therapie volgde, hoe ze het in de bachelor-masterstructuur oftewel het bamastelsel tot BA, bachelor of arts [geesteswetenschappen], zou kunnen brengen (banaba en manama waren nog uit beeld). Haar ultieme doel was een professoraat op de Bahama-eilanden met doçuur aan de studs [studenten] in het Bahasa Indonesia.

10. Ze smulde van haar babi pangang – straks gaat ze hatha- of bhaktiyoga doen – en snoot haar neus. Een kind met een vuile neus is trouwens een bahneus. De balie-employé [vgl. Balinees en balienees], een uitgesproken heteroman, had eerder geleden aan het Balkan-, Golf- en stockholmsyndroom. De berlitzmethode [vreemde talen leren] was aan hem niet besteed, zijn Aussie-Engels was allerberoerdst. De bètawetenschappen gingen hem beter af: in cartesische en cilindercoördinaten was hij een kei, de algebra van Boole (boolealgebra of booleaanse algebra – booliaans, VD is heel ongebruikelijk) was appeltje-eitje (pred. bnw.) voor hem en vacuümtechniek, MRI-scans [magnetic resonance imaging] en de recycling van petflessen [polyethyleentereftalaat] waren een peulenschilletje voor hem.

11. Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen (Ludwig Wittgenstein).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten