woensdag 26 oktober 2022

2989 Dictee zaterdag 29-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (741)

Dictee – dictees [2989]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 116, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (741)

Vogueing, de vroegbarok, het Mandarijnenchinees, het vrouw-zijn, Rosj Hasjana en de etnojazz

1. Vogue is mode en vogueing is het aannemen van poses op dansmuziek. Een voice-over is een commentaarstem. Terwijl hij zijn tank volautomatisch liet volgooien, liet hij zichzelf geheel vollopen. Hij maakte vervolgens een volte-face, een ommezwaai, en ging
kopje-onder.

2. Vervolgens maakte hij een vol plané, een zweefvlucht, over de magnifieke volutekrater [n/s, onzinwoord = voluut, volute: bouwkunde!].

3. Tegenwoordig ben ik bij de volle-evangeliegemeente, een protestants kerkgenootschap, verwant aan de pinkstergemeenten.

4. Een Volksduitser was in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw een buiten de Duitse rijksgrenzen van 1937 en buiten de grenzen van Oostenrijk levende persoon van Duitse origine. De volkenkunde bestudeert volken, de Volkenbond heet ook wel Volkerenbond en de Volkerenslag vond in 1813 bij Leipzig plaats.

5. De uitdrukking 'von Kopf bis Fuss' luidt in goed Nederlands: 'van top tot teen'.

6. Zo schrijf je dat: voorbeeldelijk, voorbeeldeloos, voorbeeldenboek, met voorbedachten rade, vroegchristelijk, vroegbarok, een V-riem [vorm], vreemd doen, vreemdgaan, vrij-katholiek, een(!) vrolijke frans, vlöggelen [slingerprocessie door de huizen als paasgebruik] in Ootmarsum, vroeggotisch als tijdsaanduiding, Vroeggotisch als taal, vraag en aanbod, vraag-en-antwoordspel, voor- en tegenstanders, het Vredespaleis en de Vrede van Utrecht.

7. Laten we dit maar eens in de groep gooien: zijn Vroegmiddelnederlands, Vroegnieuwnederlands, Poldernederlands, Plathoogduits, Verkavelingsvlaams en Mandarijnenchinees zo allemaal correct geschreven? Ja.

8. De afkortingen voor de dagen zijn: za, zo, ma, di, wo, do en vr(ij) (GB nu ook ma. t.e.m. – t/m – vr. of vrij.). De afkorting voor vraagprijs is vrpr. Vm. [vm.!] is wel de afkorting van voormiddag en vollemaan (GB ook: volle maan), maar niet van voormalig (afkorting: voorm., die ook geldt voor voormiddag). Vrouw-zijn, is dat met of zonder koppelteken? Met. Vrouwelijk kort je af met vr. (vrl.)

9. Je kunt proberen ten voordele van je vrouw goed voor de(n) [n is archaïsch] dag te komen, maar dat is voor-de-gek-houderij. Het is godgeklaagd, je doet de hele dag je godganselijke best en dat is dan toch voor tjoema [vergeefs, voor niets].

10. Hebben die Vlamingen dat echt gedaan, dat voorhuwelijkssparen? Het is een wijze van sparen bij een bank door ongehuwden met het oog op een uitkering bij het huwelijk. En dat op vostro conto (conto vostro – van/op onze rekening)? Een commentator van dit dictee vroeg zich af, of een en ander voor de strenggelovige katholieke Vlaamse gemeenschap ook voorhuwelijksparen betrof …

11. Is dat uit te leggen? De goddelijke voorzienigheid (ook wel godsbestuur) of Gods voorzienigheid is de voortdurende werking van het Opperwezen op het geschapene, door onderhouding en bestiering [besturing]. De Voorzienigheid zelve is de Godheid, de Providentie.

12. Een voyage imaginaire is een verbeelde reis of een fictief reisverhaal. Een malade imaginaire daarentegen is een ingebeelde zieke. De ringxiety is het verschijnsel dat mensen zich inbeelden te worden gebeld terwijl dat in werkelijkheid niet zo is, met als gevolg een gevoel van teleurstelling.

13. Als de vox populi de stem des volks is, is de vox angelica dan een engelenstem? Jazeker!

14. Het vorticisme is een hoofdzakelijk Britse, door kubisme en futurisme geïnspireerde artistieke beweging. Een votum consultativum is in juridische zin een raadgevende stem.

15. Een voute [au] is een gewelf, maar staat ook metonymisch voor voutenkamer.

16. De vouvray is een witte wijn uit Vouvray in de Loirestreek. De premier cru is meestal een bourgogne(wijn).

17. De techniek staat voor niets. Een katjoesjaraket is een korteafstandsraket met krachtige lading, de iontoforese is een techniek waarbij een zwakke elektrische stroom in een lichaamsdeel wordt geleid, een excavatie is een uitholling of putje, een deinmachine, zeker behorend tot iemands mijn en dijn, is een pulseerzeef, en een coquille is een metalen gietvorm. Bestaat de voraussetzungslose Wissenschaft [waarachtige, onbevooroordeelde wetenschap] echt?

18. Het Chanoeka, Lichtfeest oftewel joodse chanoekafeest is het tempelinwijdingsfeest. Een chassene is een Joodse bruiloft. Het Loofhuttenfeest (Soekot) herdenkt de tocht door de woestijn na de uittocht uit Egypte. Een mikwe (mv. mikwes, ook mikwa, mv. mikwa's of mikwaot) is een ritueel joods bad of badhuis. Als Joden Nieuwjaar vieren, heet dat Joods Nieuwjaar of Rosj Hasjana. De parnas(sijn) (meervoud: parnassim of parnassijnen) is de joodse opzichter van de synagoge. Een sterrenkind was een Joods kind met david(s)ster in WO II. Een sjikse is een christenmeisje als dienstmeisje met als mannelijke pendant de niet-Joodse jongeman [sabbatsknecht, sjabbesgoj].

19. Zydeco is de volksmuziek van Franstalige Amerikanen langs de Mississippi, sterk geïnspireerd door de Amerikaanse blues en de Franse musettemuziek. Rebetika is de melancholieke Griekse volksmuziek en de etnopop en de etnojazz zijn op volksmuziek gebaseerd.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten