dinsdag 11 oktober 2022

2957 Dictee vrijdag 14-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (726)

Dictee – dictees [2957]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 131, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (726)

1. De Champions Leaguetitel, de grandslamtitel (vergelijk: de
grand-prixtitel
), de Wimbledontitel [niet in GB, VD], de gemenebesttitel [VD]: welke is het meest begeerlijk? Heeft jouw dochter al een Tj-biljet (teruggavenbiljet jongeren) aangevraagd? Het vlees werd in Indië in stukjes gesneden, getjintjangd.

2. Tjitjaks [kleine hagedissen] lusten wel tjiftjafs [duimpje, vogel], maar niet omgekeerd. De somoni is de munteenheid van Tadzjikistan en heeft als genormeerde valuta-aanduiding: TJS. (Daarvoor was sprake van de Tadzjiekse roebel, aanduiding TJR.) In België is het tko het tweedekansonderwijs. Het tweeletterige symbool voor thallium is Tl. De afkorting Tm kan voor thulium staan, maar ook voor terameter [10^+12, een biljoen]. Tot en met wordt afgekort als t.e.m. of t/m.

3. De afkorting van ten laste van is t.l.v. en tlv staat voor terugstootloze vuurmond. Wist u trouwens dat de afkorting van Maatschappij tot Nut van 't Algemeen TNv'tA [tee-jen-vee-tee-jaa] is?

4. Tobbedansen [in een tobbe in het water naar 'de bel'] was een hele opgave voor de tobbetjes-even-rond [korte dikke vrouw]. Een arme tobias leeft vaak alleen maar van tobiasvissen. Een tobogan is een Canadees-indiaanse slee, maar ook een kermisroetsjbaan. Toccadielje is een vorm van triktrak. Tocoferol is de vruchtbaarheidsvitamine, vitamine E.

5. De Toearegs uit de Sahara kennen geen toean of toean besar (die stamt uit Maleisië – heer, meester, titel) en drinken zeker geen toeak, een soort palmwijn in Indië.

6. Toedeledokie is een informele versterking van toedeloe [afscheidsgroet (homo's)]. Zou hij er door toedoen van zijn vrouw nu eindelijk het zwijgen, maar geen oog, toedoen? Vlamingen zeggen tegen een password paswoord. Toegegeven, soit, een accessoir [toegevoegd] officier zou dat nooit doen. Wanneer van twee wassenaars [heraldiek, wassende maan] de eerste omgewend is en de tweede gewend, en dus hun hoornen [hoorns, GB ook: horens] naar elkaar gekeerd zijn, dan heten zij toegewend.

7. Aan elke 65-jarige vindt in principe een AOW-toekenning [Algemene Ouderdomswet] plaats. Een toendra heet ook wel een koudewoestijn.

8. Het Toengoezisch is een Altaïsche taal. Voor de Toekan (de Pepervreter) moet je omhoogkijken [sterrenbeeld], voor die andere toekan [tropische vogel met zeer grote snavel] moet je in de tropenbossen zijn. Dames, hebben jullie weleens in heen en weer gaande toeren gebreid? Een toerako is een bananeneter. De VTB is de Vlaamse Toeristenbond (vergelijk de VTB-VAB – Vlaamse Automobilistenbond).

9. Waar je ook komt, het is alles (één) toetmem. Een toetoep [toetoeppak] is een hoog gesloten jasje met stijf opstaande boord. Het ware beter dat Onze-Lieve-Heer je haalt dan de duivel. Een toetswerk wordt ook wel klavier (claviatuur) genoemd. Tofi zijn jichtknobbels en tofoe is tahoe, een soort gestremde kaas van gemalen sojabonen. Bij tai-chiën doe je aan tai chi (en bij tae-boën aan tae-bo). De Toggenburgers [landschap Toggenburg] kunnen toggenburgers [geitenras] houden, omgekeerd niet.

10. In Togo gebruikt men de CFA-frank-West (CFA-frank BCEAO,
ISO-muntcode: XOF
). Hé zeg, schiet eens op met toiletmaken!

11. Alvorens zich in haar toilette(je) de soirée [avondtoilet] te hijsen, gebruikte ze de inhoud van de toiletlaatjes. En dat alles deed ze in het kader van 'keeping up with the Joneses'. Zou ze vanavond niet voor tokeh (gekko) staan?

12. De Tokioër zat van hier tot Timboektoe te knikkebollen. Dronken als een tol heeft hij zijn tol aan Neptunus al betaald [zeeziek zijn, overgeven]. Een Toledaan woont in Toledo. Aan de tolgrens moet je soms bruggengeld betalen. Ootmoedig, eenvoudig en antiautoritair staat voor tolstojaans.

13. Bij tolyl onderscheiden we 2-, 3- en 4-tolyl. Tölt is een van de gangen van een paard en een tolvlucht [bij vliegtuig] is een vrille. Wil je tomatenketchup of tomatenchutney [gekruide zoetzure saus]? Per e-mail bestelde hij geelrood tombak (emailbrons). Een tomboy is een jongensmeisje. Gepersonifieerd door Tom, Dick and Harry was Jan en alleman tombé des nues [ten zeerste ontnuchterd]. De tommy [Britse soldaat], Tommy Atkins, schoot met zijn tommygun. Mijn Opel Astra heeft al meer dan twee ton op de teller. Tot de toneelrekwisieten behoort de toneellaars, de cothurn(e). De toneelschikking door de inspiciënten heet ook wel mise-en-scène. Er werden veel toneeltranen [gemaakte, onoprechte] geplengd. Een tongblaar wijst niet altijd op MKZ, mond-en-klauwzeer. De tongpunt-r (tong-r, dentale r of rollende r) staat tegenover de huig-r. Splitcanehengels worden van tonkin [soort bamboe] gemaakt. Het lijden aan tonsillitis [amandelontsteking] kan leiden tot tonsillectomie [verwijdering amandelen]. Ik heb de fiolen [soort flesje] van mijn toorn (gedachtig aan Openbaring uit de Statenvertaling) weer voldoende over u uitgestort. Je kunt de v/fiolen laten zorgen ...

14. Van welk land was de tolar de munteenheid? Nou, vooruit dan maar: Slovenië, de code is SIT [èh-zie-tee]. Sinds 2007 is de euro daar de munteenheid. Zullen we er nog maar een tokayer [Hongaarse likeurwijn] op nemen?

15. De toneliste haalde een toneellist (toneeltruc) uit. Toneelrot [doorknede acteur] is een positief begrip. Bij de laatste verkiezing van Bush junior (afkorting: jr.) was de uitslag too close to call [niet zeker]. Dat hij toch won was too good to be true [te mooi om waar te zijn]. De genormeerde valuta-aanduiding voor de pa'anga [Tonga] is TOP. De maffia en de 'ndrangheta van Calabrië hebben al heel wat van die munten achterovergedrukt, toen ze op vakantie waren. Wellicht om ukeleles [tokkelinstrument] van te kopen?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten