vrijdag 7 oktober 2022

2949 Dictee maandag 10-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (722)

Dictee – dictees [2949]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 135, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (722)

1. Worden in de trawl(net)visserij [trawlnet = treilnet] ook trays voor verpakking gebruikt? Een treble is een hogetonenfilter op geluidsapparatuur. Een trechtercantharel is een vrij kleine, slanke paddenstoel verwant aan de hanenkam. Kijk, dat is nu een oranjegeel trechtertje [plaatjeszwam]. Was er al xeres(wijn) in het trecento [Italië, 14e eeuw, 13xx]? Wanneer zal de wet in werking treden, wanneer zal de inwerkingtreding plaatshebben/vinden? Het hooi deed Trees in de gewestelijke trees [grote mand voor hooi]. Een veldslag is grootschaliger dan een treffen. Trèfle is klaveren bij het kaartspel, trehalose is door sommige planten en dieren geproduceerde suiker, treife is niet koosjer [niet-koosjer].

2. Op het jaagpad had je een treillijn [treklijn, jaaglijn] nodig. Zoek ook eens even op wat transposon [DNA-segmentje], transputer [microprocessor om met andere samen te werken], transrectaal [via het rectum, de endeldarm], transsoon [tegen de snelheid van het geluid aan of erover] en transsudaat [doorsijpelend weefsel- of wondvocht] is. Er zijn vijftien trappsalmen [die zongen de Israëlieten bij het opgaan naar de tempel], te weten 120-134.

3. Een travaat is een windvlaag met stortregen. Op Koninginnedag [nu: Koningsdag] waren er heel wat koninginnedagvierders, die deels ook koninginnensoep aten. De Grote Trek van de Boeren was hun verhuizing uit de Kaapkolonie over de Oranjerivier, 1835-1837. De Trekhondenwet beschermde trekhonden. Je kunt trekkebekken en trekkebenen (ook: (gekke) bekken trekken). Een trekkebek (niet meer in VD) is gewestelijk een sleedoorn.

4. Dat kan noch Bruintje, noch grauw trekken. Je kunt ook worteltrekken, flessentrekker zijn of van Drees trekken. Dan ben je steuntrekker. Een trekkie is een fan, een idolate liefhebber van alles wat met de sciencefictionserie Star Trek te maken heeft. Een Vlaams zwaar trekpaard wordt ook wel bels (belg, brabander) genoemd. Een trenchcoat is een gabardine regenjas (ook: gabardineregenjas), een tremblélijn een golflijn bij de drukkers. Op het Trents Concilie speelde men hoogstwaarschijnlijk geen trente-et-un.

5. Treponemen is de benaming voor een geslacht van spirocheten, dat onder andere syfilis en framboesia veroorzaakt. Een treppenwitz is een esprit de l'escalier, een geestige inval, die als mosterd na de maaltijd komt.

6. De treuga Dei is de godsvrede, een treuhänder een bewindvoerder en een elegiacus een treurdichter.

7. Een maina is een treurspreeuw. De treurwilg wordt ook wel napoleonswilg genoemd. De Trêveszaal (Trêveskamer) is genoemd naar het Twaalfjarig Bestand (tijdens de Tachtigjarige Oorlog), de Treves. Triadanen zijn de inwoners van Triad, de driehoek Japan, VS en EU. Tribrachische verzen hebben als versvoet de tribrachys. Tributyltin is een giftige stof. Een trichobezoar is een haarbal. Tot 1970 werd de Tridentijnse mis (volgens de door het Concilie van Trente vastgestelde liturgie) opgedragen. De triëre was een oorlogsschip. De Triëster werd almaar triester totdat de trifle [dessertgerecht van custard] geserveerd werd. Trigliefen [stenen met twee hele en twee halve gleuven] vormen afwisselend met de metopen [steen met afbeeldingen in reliëf tussen de trigliefen] het fries. Jodoform heet ook wel
tri-joodmethaan. Trijp is velours d'Utrecht. Met een trikini was zij al aardig aangekleed. Een trike is een driewieler. De spotnaam trien is afkomstig van Katrien.

8. De eerste zondag na Pinksteren heet trinitatis of Drievuldigheidszondag. Daarop wordt de goddelijke Drie-eenheid herdacht. Triptrap gaan de voetjes. Een trip maak je vaak met lsd [lysergsäurediäthylamid, lysergeenzuurdi-ethylamide].

9. Triphop is een verminking van hiphop. Dronk men tijdens de Triple Alliantie en de Triple Entente ook al tripel? Triple P of PPP staat voor people, planet, profit oftewel mensen, planeet, winst [triple A is in de economie AAA]. Lekker hè, die triple-sec (sinaasappellikeur)? Wij kochten celluloid en rubberoïd.

10. Volgens Da Costa moet iedere dichter de poëtische trits hebben: gevoel, verbeelding en heldenmoed. Het trivium zijn de grammatica, de dialectica en de retorica. Armoede is er troef ondanks het uitspelen van een hoge troef. De troetelimam, de troetelturk en de troetel-Marokkaan zijn antidiscriminatiesymbolen.

11. Het trommelkruis (de equerre) gebruiken landmeters. Myringitis is trommelvliesontsteking.

12. De trompetten schalden er lustig op los in de buis van Eustachius (eustachiusbuis). De trompet van Fallopius (fallopische buis – baarmoedertrompet) maakt geen muziek, al wordt er wellicht een latere muziekmaker uit geboren. Hoe ziet een trompet(ter)vogel (agami) eruit? Betekenen mixotroof [zelfvoorzienend op mycelium na] en mycotroof [van planten zich geheel of ten dele voedend d.m.v. zwammen waarmee hun wortels in symbiose leven] hetzelfde? Even herhalen – u wist het? – dat de Tronen het derde van de negen engelenkoren zijn. De Parakleet wordt ook Trooster of Voorspraak genoemd.

13. Wij gaan op de tropen jagen in Siberië [gedoemd te mislukken], een en al droefenis dus. Een tropensmoking is een jasje van gebroken witte wollen stof en een zwarte broek. Tropical is een dunne, kamgaren stof voor kostuums. Thigmotropie heeft te maken met het tastzintuig en thixotroop met dikvloeibaarheid. 'De laatste resten van tropisch Nederland' is de titel van een roman van W.F. Hermans. Een tropyliumion is een relatief stabiel carbokation met een ring van zeven koolstofatomen, toch? Een tazetnarcis is een trosnarcis.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten