zondag 9 oktober 2022

2955 Dictee woensdag 12-10-2022 (2) – dictee Groot Juridisch Dictee Amsterdam

Dictee – dictees [2955]

Groot Juridisch Dictee van ELSA – studentenorganisatie Amsterdam – 2022

Anekdote (auteur: Edgar Du Perron)

1. Tijdens het slaapverwekkende pleidooi dat haar tegenpleiter zo-even begon, dacht zij stiekem aan de eerste keer dat zij in deze rechtszaal achter de katheder stond, toen zij als stagiaire bij de oude mr. Moszkowicz in het gevlij trachtte te komen. Haar cliënt destijds was een echte Ajacied. Een pijler van de club, ook in slechte jaren. Niet zo’n stereotiepe gebodybuilde BN’er op de viptribune die het niet verder had gebracht dan aspirant-lid van de fanclub en die de strijders fier en koen nog niet kon onderscheiden van de rechtsback van een middenmoter uit Groot-Brittannië̈.

2. Vast staat dat haar cliënt het toen beter bij een cappuccino met een cakeje had kunnen houden. We kunnen ervan uitgaan dat hij te veel tequila had gedronken. Volgens hem had hij daarna slechts wat staan blèren, maar volgens een undercoveragente in een boerka had hij zich op het Leidseplein uitgeleefd op een abrietje. Gelukkig was hij laagopgeleid, zodat de molotovcocktail die hij naar verluidt had gegooid, onvoldoende ontbrandbare ingrediënten bevatte en de schade beperkt was. Het had de officier van justitie nochtans niet ervan weerhouden te rekwireren tot onvoorwaardelijke hechtenis. Dat worstcasescenario was gelukkig niet uitgekomen. Gelukkig, want op de uitkomst viel geen peil te trekken. De rechter nam het bewijs kritisch onder de loep, en hechtte meer geloof aan de onbevooroordeelde getuige à decharge [GB, VD heeft décharge!]. Die gedachtegang had haar de eerste overwinning bezorgd.

3. Maar nu ter zake. Een schrijnend geval. Een adellijke man, ooit Eerste Kamerlid, met een aardje naar zijn vaartje. Hij was een van die oversekste viezeriken die bij tijd en wijle langs een onlineverbinding vrouwen had lastiggevallen. Daarover moeten we maar niet uitweiden. Toen zijn vrouw achter het onoorbare gedrag was gekomen, had zij dat niet lijdzaam gedragen, maar rauwelijks echtscheiding verzocht. Een dergelijk verzoek wordt te allen tijde toegewezen. Voor de man was het een hard gelag. Hij begon te chicaneren. Zelfs de daarbij behorende kosten die zijn advocaat bij het eerste gesprek terstond begrootte, hadden hem niet afgeschrikt. De berooide advocaat had de klus graag aangenomen. Naderde zijn karwei de voltooiing met dit saaie pleidooi, waarin het ene cliché na het andere van een blocnote werd voorgelezen? Of zou de man niet weifelen de kwestie aan de appelrechter voor te leggen?

4. De herinnering aan haar eerste zaak stemde onze advocate droevig. Wat was zij er met haar overstap naar de familiepraktijk op achteruitgegaan! Maar die ochtend had zij een e-mailbericht ontvangen. Een aanbod om terug te keren naar de strafpraktijk. Niet iets voor bangeriken, maar geschikt voor haar. Ze zou het wagen! Al had het college van B en W op voorstel van de burgemeester vermoedelijk wel verhinderd dat haar eerste strafzaak na zeventien jaren weer over het kampioensfeest zou gaan …

Ter herinnering aan mr. Max Moszkowicz sr. (1926-2022), een bijzonder mens, een groot pleiter, en lang geleden gewaardeerd gastdocent bij het keuzevak Rechtspraktijk aan de UvA.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten