donderdag 13 oktober 2022

2962 Dictee zondag 16-10-2022 (4) – dictee Leiderdorps Dictee 2022

Dictee – dictees [2962]

Leiderdorps Dictee 2022

Leiderdorp: een toeristische trekpleisterplaats (auteur: Roland de Bonth – de titel hoorde er niet bij)

De rode woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

Blauw is toelichting.

Er zaten 9 taalfouten in de tekst. Die moesten omcirkeld worden. Hieronder: groen.

1. De toerist die heden ten dage de kakofonie van Leiden de rug toekeert en het
Zuid-Hollandse Leiderdorp aandoet, zal er perplex door staan dat deze idyllische gemeente, rustiek gelegen tussen de sleutelstad [domstad, wel bv. Spaarnestad, rivier, randstad – algemeen – Randstad Holland] en het Groene Hart [wel: groene hart van Holland], op de kop af eenendertig rijksmonumenten tellen.

[I perplex staan van iets]

[II gemeente = enkelvoud --- > telt]

2. Het merendeel van deze bezienswaardigheden bevinden zich aan de Achthovenerweg en de Hoofdstraat, waaronder een
achttiende-eeuwse [ook: 18e-eeuwse, 18de-eeuwse] boerderij op een L-vormige plattegrond en een smeedijzeren hek in Lodewijk XVI-trant [uitspraak: zestien], waarop de naam Agthoven prijkt in een enigszins incourante [niet gangbare] orthografie [spelling].

[III merendeel is enkelvoud --- > bevindt]

3. Om deze historische gebouwen van nabij te beschouwen zou een vélocipède [een van de eerste modellen fietsen] het vervoermiddel par excellence [bij uitstek] zijn, maar vanzelfsprekend zijn een elektrische hybride fiets, een sportieve e-bike of * – voor de heuse snelheidsmaniakken – een speedpedelec [pedelec, speedbike – met krachtige motor] natuurlijk voor de hand liggende hedendaagse alternatieven voor op cultuur beluste recreanten.

* Had 'en' moeten zijn, anders 'voor de hand liggend alternatief'.

[IV Dat is dubbelop – een van die twee woorden moet weg!]

4. Te hunnen gerieve is een van de speerpunten van het college van burgemeester en wethouders [B en W werd fout gerekend] het opkalefateren [ook: opkalfateren – andere uitspraak] van fietspaden door het plaatsen van kant-en-klaar gekoppelde betonnen elementen die minder gevoelig zijn voor zettingen [verzakkingen] en daardoor meer rijcomfort bieden.

5. De recreatie-industrie profiteert evenzo volop van de aanleg van bloemrijke bermen, waardoor op zonovergoten dagen het zwartsprietdikkopje [niet in wdb. – vlinder], de gehakkelde aurelia [vlinder, goudkleurige vleugels] en het klein geaderd witje [vlinder, volgens Linnaeus: Pieris napi] foeragerend [op foerage, voer, uitgaan] van judaspenning [tweejarige plant] via ijzerhard [trucje: met de d van grond, dus plant – ijzerhart met de t van lucht = loofboom] naar koninginnenkruid [leverkruid] fladderen.

6. Alleen de brandhaartjes [niks met brandhaard!] van de eikenprocessierups, die jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken, kunnen een relaxte [verbogen vorm, wel: relaxed] fiets- of wandeltocht danig vergallen en daarom raden online flyers [ook: onlineflyers, let op onderstreepte als klemtoon] aan om bij ondraaglijke [ondragelijk met andere uitspraak niet in wdb.] jeuk een verkoelende crème aan te brengen of antiallergietabletjes [aaneen!] te slikken.

7. De kans dat nietsvermoedende wandelaars bij hun dagelijkse flaneergang [hun dagelijks flaneren] in hun slangenlederen [ook wel: slangenleren - andere uitspraak] brogues [gaatjesschoenen] zich irriteren aan fecaliën van een malicieuze [kwaadwillige] Duitse herder, een chowchow [Chinese keeshond] of een sint-bernardshond [zonder h! – onder sneeuw bedolven reizigers opsporen] – clichématig voorzien van het stereotiepe, met sterkedrank gevuld ankertje – is ten enenmale nihil.

[V irriteren --- > ergeren]

8. Volgens de vigerende [van kracht zijnde] algemene plaatselijke verordening [APV is fout] behoort het namelijk tot een van de plichten van iedere eigenaar of houder van een hond – behoudens hij die zich door een geleidehond of sociaal hulphond [hond is sociaal, ook: (sociale + hulp) + hond = socialehulphond] laat vergezellen – verplicht de uitwerpselen van zijn viervoeter in een plastic zakje uit de openbare ruimte te elimineren [verwijderen].

[VI behoort tot – of – is een van de]

[VII plichten en verplicht is dubbelop]

9. In 2012 werd het Limesaquaduct [eigennaam] onder de Oude Rijn [idem] in gebruik genomen, een naam die herinnert aan de bijna tweehonderd kilometer lange grens van het Romeinse Rijk [eigennaam] die van Katwijk aan Zee [niet in wdb. op internet meestal Zee, vgl. Cadzand-Bad, wel onderweg gezien onder een aquaduct op de A4: Steenbergen aan zee] in het westen tot aan Spijk in het oostelijk deel van Nederland meandert, waarmee deze Nedergermaanse limes [niet in wdb. – op internet vind ik ook Neder-Germaanse limes!!!] het grootste archeologische monument van Nederland vormt.

[VIII vormt --- > vormen is dubieus: VD limes, geen mv., GB limes, zelfde mv.]

10. Na een copieuze [overdadige] driegangenmaaltijd [ook: 3 gangenmaaltijd] in een van de vele horeca-etablissementen, afgesloten met een latte macchiato of desgewenst een Schotse single malt whisky [Engels, in Schotland en Canada whisky, in Ierland en VS: whiskey – ook: singlemaltwhisky – vernederlandst, beide vormen niet in wdb.], kunnen bourgondisch [uitgelaten, uitbundig] ingestelde toeristen voldaan huiswaarts keren en weltevreden terugdenken aan hun bezoek aan het pittoreske Leiderdorp en haar inwoners.

[IX plaatsnamen onzijdig: Leiderdorp, het bruist, dus haar --- > zijn]

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten