maandag 3 oktober 2022

2943 Dictee donderdag 06-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (718) √

Dictee – dictees [2943]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 139, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (718)

1. De hemelvaartvakantie was weer zo! Is het u ook opgevallen, dat qua alfabetisering V&W, het Ministerie [instelling, niet het gebouw] van Verkeer en Waterstaat, in de eVD op een heel andere plaats stond dan in de papieren versie [Deze opmerking vervalt]? Het Groene Boekje schrijft trouwens VenW voor (VD 2015 ook! Bij beide mogen dus beide!) Zal ik jou eens flink vaarwateriseren [in het vaarwater zitten]? Met sirenegeloei werd de aanstaande moeder met embryo met sirenenvorming [medisch: niet-levensvatbare misvorming met aaneengegroeide benen] naar de kliniek gebracht. De Sire is de Stichting Ideële Reclame. In het Bargoens is een beissie een dubbeltje. Vakjargon heet ook vakbargoens. Een vakbroeder is een confrater. De lanciers is een vaak door lansiers gedanste dans. De valenciennes is een soort van Vlaamse kloskant. Een masculiene valentijn stuurt op Valentijnsdag (14 februari) aan zijn stil aanbedene een valentijn [kaart, ook: persoon]. De valentiestructuur heet ook wel de lewisstructuur. Een valet de chambre is een kamerdienaar. De valiha, een muziekinstrument, komt uit Madagaskar. De valkenet (falconet) is een licht veldstuk.

2. De valkparkiet is een soort van Australische kaketoe van de papegaaienfamilie. De valpolicella [wijn] van het jaar 2008 wordt zeer aanbevolen. Valsgaweg [op een valse manier] kreeg hij de gewestelijke baan. Sinds het e-valven [elektronisch 'aanplakken'] lijkt iets ad valvas [op publicatiebord] bekendmaken geschiedenis te zijn geworden. Waar ligt het Groot Gemeneland van Arkel? Bij Gorinchem! Quizvraag: "Wanneer was de Pacificatie van Gent?" 8 november 1576! En hoeveel is twee derde van dertig? Twintig. Ik ken hem vanbinnen en vanbuiten.

3. Dat regelde ik vanachter mijn bureau. Dat wist u niet, dat vanadiniet loodchlorovanadaat [loodchloride + loodvanadaat] is?

4. De schoenlapper behoort tot de vanessa's [vlinder]. Met de vang van Prony kun je mechanische arbeid meten. De vanillehauw is de peul van de vanillevrucht. De vanillon is een tropische klimplant.

5. Dat vanitasstilleven [vergankelijkheid] herinnerde aan de dood. Vanitas vanitatum et omnia vanitas (ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid), althans volgens Prediker in de Bijbel. De vatu is de officiële Vanuatuaanse munteenheid (symbool: VUV).

6. De VARA was [nu BNNVARA] de Vereniging van Arbeiders-radioamateurs, een omroep in het publieke bestel [BNN = Bart's News Network, later: Bart's Neverending Network]. Je moet niet op één kompas varen [steeds dezelfde richting volgen], tegen mij uitvaren of de haven uit varen. Varicellen zijn waterpokken en varices (dat komt van varix) spataderen.

7. Wil je ook een steile bebop [haar], een varkensborstel? Een schimpnaam voor Prins Hendrik was varkensheintje (wegens de wildezwijnenjacht). Doet u mij maar varkensmedaillon. Zij gingen het vat der Danaïden, het danaïdenvat, vullen.

8. Op het Eerste Vaticaans Concilie (Vaticanum I), het twintigste oecumenische concilie, werd het dogma van de onfeilbaarheid van de paus afgekondigd (als hij ex cathedra sprak). Het VB is het Vlaams Blok (later: Vlaams Belang) en de VBJ zijn de Vlaams Blokjongeren (Vlaams Belangjongeren). Een VCR is een videocassetterecorder (videorecorder). En V.D.M. staat voor verbi divini minister. De VEB ten slotte is de Vereniging van Effectenbezitters en ook de genormeerde valuta-aanduiding van de bolivar [Venezuela]. Het vechtkabinet werd het eens over de Vechtklei.

9. De Veda [inhoud] is het heilig boek dat deel uitmaakt van de canon van het hindoeïsme [als boekwerk: veda]. De veejay, de videojockey [vj], was werkzaam bij de vee-inspectie. Veelduidig heeft als betekenis polysemantisch.

10. Het Gentse veelluik is een polyptiek [altaarstuk: beeldhouwwerk, houtsnijwerk of schilderstuk boven een altaar]. Polygynie is veelwijverij. De cranberry (lepeltjesheide) is de Amerikaanse veenbes. Is een voorbeeld van een veendorp Veenhuizen? Uit de Veenstad (tuinbouwgebied tussen Amsterdam en Leiden) komen Veense bonen. Deze laatste zin zegt mij niets, u wel? Op internet is er ook niets over te vinden.

11. Betje van Veren (Betje de Veer – beide: het bed) is nog een ver familielid van me, net als Klaas Vaak [zandmannetje, strooit zand in de ogen bij kinderen om te gaan slapen]. De Veertigen is een vergadering van veertig personen, bijvoorbeeld de Académie française. Voor sommigen is het een feest om van een veest [scheet, wind] een donderslag te maken. Het V-effect is het effect van de vervreemding (de term komt van Bertolt Brecht).

12. Mijn plan is (uit)geveegd met de spons van Blanus [noodgedwongen ergens van afzien wegens mislukking]. Haar veilbieding [te koop bieden] betrof de veile liefde.

13. De Veiligheidsmuur [specifiek] bevindt zich tussen Palestina en Israël. De Veiligheidsraad is een orgaan van de Verenigde Naties. Had je (de)veine [veine = geluk, deveine is pech] bij de lotto? De veldridder is een ridderzwamachtige paddenstoel. Een veldroosje is een zonneroosje en een veldschans is een retranchement (redoute). Een veldtjakker is een gewestelijke kramsvogel en virginiatabak is veldtabak.

14. De Achttiendaagse Veldtocht was in 1940, de Tiendaagse Veldtocht in 1831. Velis et remis betekent met de meest mogelijke spoed, net als remis velisque. Veliten waren tirailleurs in de Romeinse en napoleontische legers. Velleïteit is een zekere neiging. In de tijd van de velociraptor waren er nog geen velotypes en velocipedisten op vélocipèdes. De hoed was van velours chiffon [zijdeachtige fluweelstof].

15. Lust je velouté [lichtgebonden – GB – soep] van witlof? Veloutine is een weefsel met een ketting van grègezijde (dubbelop) en een inslag van kamgaren. De Belgische Velt is de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze. Open uw vena poetica, uw dichtader!

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten