maandag 17 oktober 2022

2970 Dictee zaterdag 22-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (734)

Dictee – dictees [2970]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 123, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (734)

1. Schrijf je 'hysteron proteron', een redekunstige figuur [waarbij de logische volgorde niet klopt], nu aaneen of niet? Voorbeeldzin: 'Hij ging dood en was ziek.'

2. De SER is de Sociaal-Economische Raad [eigennaam, internet, VD: e – 2021 – E!]. Op een congres of een receptie kun je met vreemden socializen [informeel, gezellig contact].

3. De jezuïetenorde is de Societas Jesu oftewel Sociëteit van Jezus, afgekort S.J. (achter de naam: s.j.) De socii individui [onafscheidelijke genoten] namen deel aan het societyevenement, georganiseerd door een Rotterdamse sociëteit.

4. De Sudeten-Duitser was verkikkerd op sudokuen: ik sudoku, jij sudokut, hij sudokude en wij hebben gesudokud (GB, VD). Mooi, zo'n sudokupuzzel! De sodoku is trouwens de rattenbeetziekte.

5. Neem uw so easy [knijpbril met niet-omrande glazen] even af. Ziet u die asclepiadaceeën (zijdeplanten; niet in VD, wetenschappelijk: Asclepiadaceae)? Die sodomsappels [vrucht van de nachtschade] zijn vaak trofeeën in de sodom en gomorra's van de grote steden. Een soek is een overwelfde nauwe straat met bazaars en werkplaatsen in Noord-Afrika en de landen van het Midden-Oosten. Een soeka (soeke, meervoud, respectievelijk: soekot en soekes) is een loofhut en Soekot is het Loofhuttenfeest.

6. Het soepzootje [vleesafval] verkocht de slager vooral op zaterdagavond. Er zijn honderdveertien (114) soera's, hoofdstukken van de Koran. Soeverein is onder andere oppermachtig, maar als zelfstandig naamwoord kan het ook een Engels gouden pondstuk, een sovereign, zijn. Als je in de lorum bent [dronken], ben je niet in je soldeerwater [lorum als stofnaam van zwavelzuur en zink].

7. Wil je een lekker tongetje? Neem dan samen maar twee zeer bloemige soles à la meunière [door het meel, de bloem, gehaald].

8. De uitgelaten solfègeklas genoot van het uitstapje naar het solfataregebied [met dampbronnen] op IJsland.

9. Soli Deo gloria [Gode alleen de eer]! Een solideootje [kalotje van bisschoppen] wordt alleen voor God afgenomen. De soliedste belegging is niet-beleggen, zo lijkt het na de laatste beurskrach [plotselinge sterke daling van de koersen] . Dan de oude sok maar weer van stal (uit de kast) halen?

10. 'Sol justitiae, illustra nos' is de zinspreuk van de Rijksuniversiteit Utrecht, de RUU.

11. Het betekent 'zon der gerechtigheid [epitheton van Christus], licht ons voor' en komt uit de NBV, de Nieuwe Bijbelvertaling, Maleachi 3, vers 20 (3:20). Let op: in de Statenvertaling en de NBG-vertaling van 1951 was dat nog Maleachi 4, vers 2 (4:2).

12. Het Somali is een (c)hamitische taal, in Somalië gesproken door de Somaliërs (Somali's). De munteenheid aldaar is de Somalische shilling [SOS], die van Tadzjikistan is de somoni [TJS].

13. Het bood geen soelaas [uitkomst], dat je bij die souteneur [pooier] opnieuw ging soebatten [smeken] om het souvenir.

14. Het gaf nogal wat soesa [ophef], toen er op de sourdine (ook: sordino, demper op een strijkinstrument) en de sousafoon [tuba met beker naar voren] gespeeld werd.

15. Is deze thujasoort [levensboom] een linneon [grote soort] of een jordanon [kleine, ondersoort]? Ons soort mensen, de osm, weet dat echt niet.

16. Kun je de overheerlijke sonjana, die klimmende aardbei, gebruiken bij het sonjabakkeren?

17. Van Dale erkende de ouderensozen niet. Die kende alleen sosen en dat betrof dan de Sociale Dienst. [Na 2015 is dat laatste niet juist meer en bij sociëteit nu: sosen of sozen. Trouwens: GB kent alleen sozen. We blijven bezig: nu – 2021 – ook sosen.]

18. Polygynie is veelwijverij, polyandrie veelmannerij. Maar wat is nu toch sororale polygynie ? Antwoord: huwelijk van een man met 2 of meer zusters.

19. Herinnert u zich de boerentri [sorteerkast post] nog? Dat is een broertje of zusje van de tri, in de betekenis van trieerkast. Soteriologie (christologie) is de leer van Christus als Redder (Verlosser) der wereld. De Spaansevliegpleister (T.adv.) is gemaakt van Spaanse vliegen. Bij airmilesspaarders zijn airmiles zeer geliefd. De Spaarnestad is Haarlem en de sleutelstad is Leiden. Een thrillseeker is een durfal, een niet-elektrische spanningzoeker.

20. Een spar is een spant, maar ook een boom. Men kent onder andere: de gewone spar oftewel de fijnspar, de grove spar, de hemlockspar en de douglasspar. Strychnine, een zeer giftig alkaloïde uit de braaknoot, is een spasmogeen, een kramp verwekkende stof. Tegen spasmen, dus bij een spasmeaanval, kun je spasmolytica gebruiken. Een spast heeft veel van een drukte makende druktemaker.

21. De Molukken zijn de specerijeilanden. Op de Galapagoseilanden (VD) leeft de galapagosvink, zo doet het Groene Boekje ons geloven. VD: galapagosvink. NB 2021 – nergens meer á.

22. Het spectra oculorum is gezichtsbedrog. Speculeren wij à la hausse [op stijgende koersen] of à la baisse [dalende]?

23. De spetsnaz [alfabetisch] was een sabotage-eenheid in het Russische leger. De spieren vormen een ingewikkeld systeem. Spiersuiker heet inositol (glycogeen). De borst heeft een eigen musculatuur. Een spiersegment [groep spieren] is een myomeer en spierreuma heet ook wel fibromyalgie (wekedelenreuma).

24. Een strikvraag is: wat weet u uit de biologie van spillebeen [dun], spillevoeten [ww.: met de voeten slingeren] en spillenwervel [deel van een weefspil]?

25. Als je vaak spim [spam in instant messaging – IM] of spam (junkmail) ontvangt, is je pc-omgeving zeker niet spic en span.

26. Een ragebol is het spinnenverdriet. In een spinnenweb – dat maak je niet met een spinnewiel – zit je als een spin in het web. Nitrofenylpentadienal (NPPD) heet ook wel spionnenpoeder.

27. Het gehele personeel nam een snoekduik in het zwembad, ging daarna snoeken [met de hengel op snoek vissen] en vervolgens ook nog snookeren (snooker spelen). Als je met een kanon op een mug wilt schieten, kun je onder andere een atk, een antitankkanon, een klakkebus of een houwitser gebruiken. Niet geschoten is altijd mis. Ik heet Rein, ik ben rein. Gelukkig zond de sultan mij niet het zijden snoer [me laten wurgen].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten