zondag 16 oktober 2022

2967 Dictee donderdag 20-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (732)

Dictee – dictees [2967]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 125, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (732)

1. Je kunt het bokje zijn en dan moet je bokstaan of bokjestaan, anders kun je nooit bok(je)springen. Andere spelletjes zijn gewestelijk schuilemuiltje spelen, ootje-bot en stoepranden oftewel stoepbal.

2. Welke wijn wil je drinken: asti spumante (Italië), blanc de blancs [droog, wit], brut [zeer droge champagne], crémant [licht mousserend], lacrimae christi [donkerrood, Vesuvius], madera [GB madeiramorgendrank van Madeira], muscadet of muskaatwijn (ook: muskadellenwijn)? Of heb je toch maar liever sekt [mousserend, méthode champenoise], toddy (als gegiste palmwijn verouderd), vouvray [wit], xeres (sherry), yquem [witte bordeauxwijn], cinsault [wijnstok, ook rode wijn of rosé van ...], rioja [Spaanse wijn uit Ebrodal], pineau, een likeurwijn, (let op: de pinot noir en de pinot blanc zijn wijnstokken!), de sauternes (de sémillon is de wijnstok daarvan!), crianza (eerst op fust gerijpt, daarna kort op fles; antoniem: reserva = lang op fles), saint-estèphe, wijn van de syrah [= shiraz], een wijnstok, of wijn van de zinfandel, een vrij algemeen aangeplante wijnstok die blauwe druiven voortbrengt?

3. Sommige van de hiervoor genoemde oenologische [vinologie, wijnkunde] termen zijn, zoals gezegd, geen wijnen maar wijnstokken. Of wilt u liever iets anders drinken? We hebben ook kasiri [indiaanse drank uit cassave], piet-in-'t-hok [brandewijn met suiker en nootmuskaat], hempje-licht-op [mixdrank van witte curaçao, citroenlikeur en persico], eau des carmes (karmelietenwater – aftreksel van kruiden op alcohol), drambuie [Schotse likeur], daiquiri [cocktail van rum, citroensap, vruchtensuiker en geklopt ijs], een curaçaotje [likeur met sinaasappelschillen], gewoon een verouderde advocateborrel [advocaat], een pousse-cafeetje (een poesje – glaasje cognac of likeur na een kop koffie), earl grey (earlgreythee), een glas Leuvens (bier) of liever iets van de firma Bacardi [rum – baco = Bacardi + cola]?

4. Of vindt je eega sherry, cherrybrandy [kersenlikeur], een coccejaans bittertje [jenever met stroop], ratafia [fijne likeur], gekocht van de maffia, yerba (maté – volksdrank, groene thee), slivovitsj [pruimenbrandewijn], ouzo [Griekenland, met anijssmaak], pale ale [lichte Engelse biersoort], pina colada [cocktail van rum, kokosmelk en ananassap, veelal met ijs], pulque [uit sap van de agave], raki (Turkse brandewijn), vermout, triple-sec [sinaasappellikeur], tequila sunrise [met sinaasappelsap en grenadine], persico [perzikbrandewijn], oloroso [zoete sherry], geuzelambiek [bier], aquavit (aguardiente, brandewijn, eau de vie), een cola-tic, IPA [Indian pale ale] of crème de menthe [pepermuntlikeur] preferabeler?

5. Op de lössgrond vond ik een lusachtig touwwerk. Op mijn to-dolijstje kan ik doorhalen dat ik de stofkam er in mijn archief nog moet door halen. Geeft de plumeau daarbij dan een stoflawine?

6. Een whiskystoker komt uit Schotland (of Canada), een whiskeystoker uit Ierland of Amerika. We aten sperzie- en prinsessenbonen. Op tafel stond een Chinese stokroos. Ik zat naast een (stok)stijve klaas, een houten klaas.

7. Als toetje kregen we Stolkse kaas. Er zat ook iemand aan van de Haagse stolp [politiek zonder contact met de kiezers]. Stomppuntige berlicummers [niet in wdb.] zijn een soort van wortelen. Er brandde een Leuvense stoof, een soort van plattebuiskachel. Het stoomheiblok van Morrison geeft maar liefst 40 à 50 slagen per minuut.

8. Wist je dat een stoomvinkie verouderd een vliegtuig is? Zou de Stoomwet nu nog toegepast worden?

9. Wat ben jij een vet coole stombo [stom + dombo], zeg, beter: supervetcool! We zullen je de stootnok tot kepie [militair: de oren] eens wassen!

10. Tijdens de stop-over [tussenstop lange vliegreis] gingen ze met afwisselend wheelie en stoppy op de motor naar de Stopera, waar ze nog over de stoplossorder [bij de ondergrens van een aandelenkoers] spraken. En ten slotte kregen ze ook nog stopverffeces [ontlasting], een slecht teken over de galsteenwegen. Bij de Beeldenstorm van 1566 deed men aan beelden stormen. Stormers en stormsters waren lid van de Nationale Jeugdstorm, opgericht in opdracht van Mussert. Een bijnaam van Kaap de Goede Hoop is stormkaap. Rousseau was de stormvogel van de Franse Revolutie. Er bestaan ook noordse stormvogels. Een stortebed wordt ook wel stortkom of ontvangbed genoemd. De Storting is in Noorwegen wat de Staten-Generaal bij ons is (parlement). Een storzkoppeling verbindt brandslangen volgens het principe van de bajonetsluiting.

11. In Bulgarije geldt, dat honderd stotinka één lev [leva, code: BGN] is. Een van de hertogen van Bourgondië was Karel de Stoute. 'Stouterd of apenkop' luidde de titel van het fascinerende jeugdboek.

12. De stowaway [verstekeling] wist niet dat str's speciale trekkingsrechten zijn, het is een vertaling van sdr's, special drawing rights.

13. Straalbezopen, maar wel straalverliefd, is hij haar toch straal voorbijgelopen. De Straat van Gibraltar is een zee-engte.

14. Het jak [kort jasje], dat het nietsvermoedende sujet onder zijn jack droeg, was met sajet(wol) gestopt.

15. De Hollandse straatiep is een bastaardiep (samenstelling van bastaard en iep). De Straatvaarders brachten via de Straatvaart majolica (faience – zeker aardewerk) binnen. Het is duidelijk dat zij door de Straat van Gibraltar voeren. Onderweg voedde men vele monden.

16. Een strad of Stradivarius is net als een cremona te Cremona in Italië vervaardigd. Het Internationaal Strafhof is een internationaal gerechtshof en gevestigd in 's-Gravenhage. In het Wetboek van Strafrecht [Sr, WvS, W.v.Str.] staat niets over strafpredicaties, wel iets over verbeurdverklaring.

17. De vanallengordel is een stralingsgordel. Het stramien is een op kruisarcering lijkend decor in Chinees blauw-wit porselein. Met zo'n salaris kun je geen strapatsen maken en een strapless jurk of een strapontijn voor je rijtuig kopen, tenzij je ter plekke een stratagème [krijgslist] uit de hoge hoed (de gibus) tovert.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten