maandag 10 oktober 2022

2956 Dictee donderdag 13-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (725)

Dictee – dictees [2956]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 132, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (725)

1. De twee-eiige tweelingen waren allebei Tweelingen. Een toortsloop is een loop met een toorts om het olympisch vuur van Athene naar de locatie te brengen waar de Olympische Spelen worden gehouden. Nog voor het nuttigen van de toast werd er een toost uitgebracht. Een toot is onder andere de greep van een reischaaf of voorloper. De tootschoen (poulaine) is vijftiende-eeuws en nogal puntig.

2. Bij de tootsie [oeman als vrouw verkleed] was de man dus foetsie. De Philipstop en de politietop werden het eens.

3. Zot als een top is op-en-top toppezot. Top! De koop is gesloten. Is het zenit het toppunt, het nadir is het voetpunt. Er gaat niets boven Groningen en boven Boheemse topaas! Hoe leer je het beste feilloos – dus zonder feilen – spellen, top-down of bottom-up? Geef mij maar een topinamboer (aardpeer), nee geen inkarnaatklaver dus. Gaat een topless zwemwedstrijd sneller?

4. De lezing over topocytochemie [m.b.t. afzonderlijke cellen] was de top of the bill [belangrijkste onderdeel] van het incourante [niet gangbare, niet-gangbare] eendagscongres.

5. De Topografische Dienst [td = technische dienst] maakte vroeger alleen militaire topografische kaarten en bevorderde de topolatrie [verering van (heilige) plaatsen] zeker niet. Toponymie (plaatsnaamkunde) handelt over toponiemen [plaatsnamen].

6. Topos (toop) is een vaste gedachtewending of uitdrukking in de retoriek en de literatuur [GB ook: tt – doe 1 t]. Het vat was toppende vol, boordevol dus. Een zeeman kan onder zijn toppenend (toppenant) staan [op zijn zondags uitgedost]. Wat je daar deed was toppie, beter nog: toppiejoppie! Het toppunt is ook wel het culminatiepunt en het azimut heet ook wel de toppuntshoek [astronomie]. Drink geen koffie met topsterfte [zekere schimmel]. Dat is geen top secret, zelfs niet voor een topscorer uit de top tien.

7. Met haar toque [hoed zonder rand] op hield ze een topzwaar betoog. Toradjaas betekent van, betreffende de Toradja's, de bewoners van centraal Sulawesi. De alchemisten (ook: i) bouwden met de steen der wijzen een toren van Babel. Die ivoren toren zijn ze daarna ook nooit meer uit gekomen.

8. In de torens van Mitscherlich vinden technologische processen plaats. De mp van Nederland zetelt in het Torentje. De eenheid van druk in de vacuümtechniek is de torr [symbool: Torr – internet], die komt van Torricelli.

9. En toen sloegen bij de veertigjarige vrouw na de torschlusspanik [angst geen kinderen meer te krijgen] de stoppen geheel door.

10. We kennen de Turkse tortel in Nederland pas sinds 1949. Een tortellini is in feite een minitortelloni. En die zijn Italiaans, de tortillachips of tacochips zijn van Spaanse of Mexicaanse makelij.

11. De whigs en de tory's bepalen de politieke agenda van het United Kingdom (UK). Of hebt u liever de VK van het Verenigd Koninkrijk? Ik tos altijd voor de wedstrijd (Ik doe de toss]. De Toscanen roken soms toscaners. Een tostitoaster heet in goed Nederlands een tosti-ijzer. De totaal is in de filmkunde de opname van de gehele scène, een 'long shot', de totaalopname en de close-up zijn weer iets heel anders. Het total design is de huisstijl en total hip is het operatief vervangen van zowel heupkop als heupkom door een prothese. Mijn wagen was total loss en nu dus t.t. of tota tua dan wel totus tuus, verzekeringsmaatschappij! Overigens is het daar een janboel
tot-en-met. Met een toucheerhandschoen voer je bijvoorbeeld een rectaal toucher uit, de touch in Chaplintouch is een karakteristiek trekje, een touche is een aanraking bij het schermen en een touché is een treffer bij het biljarten (of: het aanraken van de speelbal met keu of anderszins voordat men speelt). Een touche-à-tout heeft over al die woorden wel een uitgesproken mening en zal die ook zeker geven.

12. To the point [verbogen bnw.: to the pointe] is ter zake en een
toties-quotiesaflaat [aflaat = kwijtschelding van zonden] kun je bij elk kerkbezoek verdienen.

13. Uitentreuren is tot in den treure. 'Zijn fiets plakken' is een totum pro parte [geheel voor deel – band], 'zijn gastvrij dak' is een pars pro toto [deel voor geheel – huis]. Welke tour de bâton [truc], welke tour de passe-passe [goocheltoer] werd er nu weer uitgehaald? In de Tour de France en de Tour Féminin is er altijd wat. Het is een tour de force [krachttoer] om alles weer goed te krijgen. Touristclass heet in goed Nederlands toeristenklasse. Bij een tournée générale geef je een rondje, bij tourner casaque laat je de huik [lange kapmantel zonder mouwen, voorheen zowel door mannen als vrouwen gedragen] naar de wind hangen.

14. Een tourniquet is een kruisrad. De kreet 'bij Toutatis' is een grappig bedoelde krachtterm en refereert aan een Keltische oorlogsgod. Met t.à.t., tout à toi, of t.à.v., tout à vous, kun je heel goed een brief afsluiten. Een touterrek is een trapeze en een touterpaard een gewestelijk hobbelpaard.

15. Ik doe tout mon possible [al het mogelijke] voor tout le monde [iedereen], gajes, rapaille, tuig en geteisem incluis.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten