donderdag 13 oktober 2022

2961 Dictee zondag 16-10-2022 (3) – dictee Kinderdictee Leiderdorp 2022

Dictee – dictees [2961]

Leiderdorps Dictee 2022 voor kinderen van de basisschool

(geen titel)

De rode woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

1. Het is een goed initiatief de kinderen uit het primair onderwijs kennis te laten maken met het Leiderdorps Dictee.

2. Het bestaat al een aantal jaar voor volwassenen en de belangstelling daarvoor is groot.

3. In dit dictee gaan we met elkaar eens kijken wat wij allemaal weten over het scheiden van het afval en het verwerken daarvan. Laten we maar eens dicht bij huis beginnen.

4. Elk huisadres heeft de beschikking over een minicontainer of een ondergrondse container.

5. Bewoners van een appartementencomplex maken gebruik van het ondergrondse systeem en zijn dan ook in het bezit van een speciale sleutel.

6. Bewoners van een eengezinswoning hebben de keuze uit drie minicontainers, de blauwe voor het ophalen van oud papier, de groene voor groente-, fruit- en tuinafval en de grijze bak voor het overige afval inclusief plastic, metaal en drinkpakken.

7. Je ziet dat een goed scheidingsproces kan rekenen op een juiste manier van recyclen en dat betekent dat er weer van oud nieuw gemaakt kan worden.

8. Soms zie je bij de ondergrondse containers grofvuil liggen. Bijvoorbeeld matrassen of een oude Ikea-kast [Donorprincipe: IKEA (internet) en omdat het een ‘letterwoord’ is met een of meer hoofdletters, komt er een streepje, ook bij het ‘foute’ Ikea].

9. Eigenlijk moet je dan onmiddellijk contact opnemen met de gemeente. Dit is afval dat naar de milieustraat gebracht moet worden.

10. Ook kan er een melding gemaakt worden bij de gemeente [stond hierboven al!] voor een afspraak om het zogenaamde grofvuil te komen ophalen op een plaats bij jou in de straat.

11. Om Leiderdorp opgeruimd te laten blijven moet het scheiden [kwam al eerder voor] van afval en het ophalen daarvan de hoogste prioriteit hebben.

12. Dat geldt ook voor het zomaar op straat weggooien van plastic flesjes, bekertjes en sigarettenpeuken. Houd Leiderdorp schoon! 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten