dinsdag 11 oktober 2022

2959 Dictee zondag 16-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (728)

Dictee – dictees [2959]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 129, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (728)

1. Wat voor entrepreneur (ondernemer) bent u? Een zzp'er [zelfstandige zonder personeel] of een zmp'er [met]? Loopt u ook mee in het defilé?

2. Is een tektiet nu wel of niet een meteoriet? Tekstverbetering is emendatie.

3. De teleferiek is een kabelbaan of een stoeltjeslift. Bij tele-educatie [lessen volgen via elektronische weg] leer je onder andere wat een teledoe [Indische stinkdas] is. De telepaat beoefent de telepathie en is dus een gedachtelezer. De Telescoop of Verrekijker is een sterrenbeeld.

4. Een hiëroduul is een tempelslaaf of -prostituee. Het Chanoeka is het feest der tempelwijding. Een ziggoerat is een tempeltoren. Konden we maar temporair [tijdelijk] terugkeren naar de tempo doeloe [goede oude tijd]. In die tempi passati [voorbije tijden] of in de temps perdu [verloren, voorbije tijd] werd toentertijd [ook: d] in de muziek een stevig tempo di marcia [marstempo] aangehouden. Op de klok stond 'tempus fugit' [de tijd vliedt heen]. Tenaciteit is dikvloeibaarheid (viscositeit). Iets op naam stellen heet tenaamstelling. Is er een nuanceverschil tussen het ten achter stellen, de tenachterstelling, en het achterstellen? Mijn geduld is gewestelijk haast tenden [op]. Mijn broer is op end' op [ook: op-en-top] een gentleman. De economie tendeert nu weer naar balans. Dat is in ieder geval de tendens, de tendentie. De tenge is de veelgevraagde en veel gezochte munteenheid van Kazachstan [KZT].

5. De tenondergang, het ten onder gaan, van de tenno (mikado) liet op zich wachten.

6. Tentaculair wil zeggen met tentakels. Kun je met twee kwintetten [vijftal] een tentet [tiental] vormen? En kan dat ook met een septet (7) en een trio (3) of met een octet (8) en een duo (2)? De Mondriaantentoonstelling (je zag daar veel mondriaankleuren) trok veel volk. Dat was niet gekleed in avondkleding, tenue de soirée, maar in tenue de ville [stadskleding: herenpak of mantelpak/geklede jurk].

7. Tepelontsteking heet deftig thelitis en tepelpijn wordt ook thelalgie genoemd. Wat heeft de teppanyakikok [grillen op hete plaat – sukiyaki, teriyaki] ervan gebrouwen?

8. Terfenadine gebruik je tegen hooikoorts. De teringlijer maakte een teringherrie en was specialist in teringzeiken (teringouwehoeren). Teringachtig is trouwens ftisisch (hectisch). Zullen we nog wat futures oftewel termijncontracten afsluiten? Terpentijnzeiker, stop nu toch eens met dat eindeloze geoha!

9. Terre à terre is laag-bij-de-gronds [ventre à terre = in vliegende vaart, met de grootste haast], alledaags, platvloers. Een terreplein: vlakke terrein binnen een fort.

10. De Witte Terreur, de terreur blanche, was de vervolging van Napoleonaanhangers na Waterloo. Een tertiaris is een derdeordeling
[rooms-katholiek: lid van een derde orde (een orde die volgens een verzachte regel van een kloosterorde seculier of regulier leeft)]. En tertie (meervoud: terties, tertiën) is voor een seconde, wat een seconde is voor een minuut. De tertii gaudentes zijn de lachende derden. Komt er voldoende terugkoppeling, feedback, op dit dictee? Een teruggeplaatste scholier wordt achteruit geplaatst. De T is het symbool voor de tesla, de eenheid van magnetische inductie. De tesjoeva (meervoud: tesjoevot) is het berouw, de inkeer.

11. Er waren gelukkig een testis oculatus [ooggetuige] en een testis auritus [oorgetuige] van het amoureuze tête-a-tête [bijeenkomst 'onder vier ogen'].

12. De prij [kwaadaardige vrouw], een echte harpij [boze vrouw, feeks], hield lampreien [jonge konijnen] en ze hield ook erg van prei [groente]. Het tetragrammaton [uit 4 letters bestaand magisch teken] voor Jehova (Jahwe(h)) is JHVH (ook: JHWH). 'Blauwe baby's' hebben een aangeboren hartafwijking, de tetralogie van Fallot.

13. Tetryl [explosieve stof voor militairen] spreek je gemakkelijker uit dan tetranitromethylaniline [niet in wdb.]. Bij het feesten wil iemand ook nog weleens veesten, winden laten. Ik heb jullie van tevoren nog gewaarschuwd! De appretuur is de textielverdeling en texotroop is stroperig (van lijm). De textuur (textura) was de aan de fractuur voorafgaande gotische lettersoort, zoals mede door Gutenberg gebruikt. Thaiboksen is een verkorting van muay-thaiboksen. De munteenheid in Thailand is de baht [THB]. Op de vorige drie thé complets [t.c. = tcomplet, t.d. = tdansant – en td = technische dienst] ontbrak je. Kom je nu wel op het volgende thee-uur? Zijn citroenthee en het algemeen Belgisch-Nederlandse thee citroen hetzelfde? Niet helemaal. Theevisite is een kwestie van theezetten en theedrinken. Je hebt groene of Mexicaanse thee (jezuïetenthee, maté), Drentse thee (gagel) en Franse thee (salie).

14. Op de theeboy lagen naast het theekomfoor ook Utrechtse theekantjes (ook: -randjes). De thee werd vroeger vervoerd op een snelle theeklipper. Een theepad en een heetwaterapparaat doen wonderen. Theelanden zijn theeproducerende landen, waar theeplukkers vaak aan het theeplukken zijn.

15. De komboecha is de theezwam. Zoekt u ook naar de of het grote onbekende, the great Unknown, of wellicht naar the last of the Mohicans? Thenardsblauw is kobaltblauw en het geneesmiddel theobromine (een isomeer hiervan is theofylline) is
3,7-dimethylxanthine, een alkaloïde [het- en de-woord] uit cacaobonen, verschillende soorten van thee en kolanoten, dat (die) wordt toegepast in de geneeskunde. Therapeut gezocht? Ga dan naar de cesartherapeut [bewegingstherapie], de gestalttherapeut [eenheid in de menselijke beleving en waarneming herstellen] of de mensendiecktherapeut [juiste lichaamshouding en gezond bewegingspatroon]! Aan het thermietprocedé [met aluminium als reductiemiddel] komen geen termieten [orde van insecten – Isoptera] te pas. Een thespiaan is een dramaturg. Houd The Star-Spangled Banner [Amerikaanse volkslied] in ere! Enne, vergeet uw thee-eieren niet!

16. De lewisstructuur [chemie] is een streepjes- of valentiestructuur. De strelitzia (paradijsvogelbloem) is een plant uit de banaanfamilie. Een streep-puntlijn, je raadt het al, bestaat uit strepen en punten.
Para-aminosalicylzuur (PAS) is een middel tegen tbc. De stresscardiomyopathie heet in Van Dale ook wel het gebrokenhartsyndroom.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten