zaterdag 8 oktober 2022

2951 Dictee dinsdag 11-10-2022 (2) – dictee Groot Krimpens Dictee 2022

Dictee – dictees [2951]

Groot Krimpens [Krimpen aan den IJssel] Dictee 2022

Sport en cultuur (auteur: Huib Neven)

1. Wat is een dorp zonder sport en cultuur? Het is als een spinnewiel zonder wol. Onze gemeente [vr.] kan gelukkig over ontiegelijk veel wol beschikken. Zij is erdoor geverfd zogezegd. Recentelijk wijdde zij een cultuurnota aan dit issue. Niet choquerend (ook: shockerend), geen panacee, ook niet op z’n janboerenfluitjes geconcipieerd, maar wel van grote significantie voor de samenleving. Want cultuur verbindt je met elkaar, nietwaar?

2. Aan Ontmoetingscentrum De Tuyter [eigennaam] is de tenuitvoerlegging van het caleidoscopische culturele aanbod toevertrouwd. Als je een opgavenformulier invult, word je op de hoogte gehouden van een potpourri aan activiteiten. Van een chic
avant-gardistisch toneelstuk tot jazzconcerten in boogiewoogiestijl, van rock-’n-rollmuziek tot optredens van een extravagante reggaeartiest of een eloquente stand-upcomedian. Voor elk wat wils. Na afloop van de performance kun je je in het aanpalende restaurant tegoed doen aan een exquis maar efemeer dinertje met ten minste een sliptongetje of een tournedostje en een appetijtelijke crème brûlée toe.

3. De sport is een chapiter apart. Goed voor de ontplooiing van onze body’s. Er zijn mogelijkheden te over in ons emmese [prettig, leuk, fijn] dorp. Heb jij bijvoorbeeld al gerugbyd, gefitnest of gejeu-de-bould? De sportclubs ontvangen je met wijd uitgespreide armen. Hun klant(en)acquisitie laat niets te wensen over. Iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je een androgyn [tweeslachtig wezen, hermafrodiet] bent, een lhbti’er [lesbienne, homo, biseksueel, transgender = ‘van geslacht veranderd’, interseks = met mannelijke en vrouwelijke kenmerken], een queer [voelt zich soms man, soms vrouw], een cisgender [zelfde geslacht als bij de geboorte is vastgesteld] of een witte vrouw, sporten is voor Jan en alleman.

4. Al met al kunnen we concluderen dat wie zijn sanguinische [driftig, vurig] aanleg wil breidelen [bedwingen, intomen], ons weidse cultuuraanbod beter niet kan negligeren [verwaarlozen, veronachtzamen].

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten