donderdag 27 oktober 2022

2990 Dictee zondag 30-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (742)

Dictee – dictees [2990]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 115, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (742)


Het verre-muraille, de Via Appia, vi coactus, de vicuña, de VOC en het Volapük

1. Veritatis ergo betekent ter wille van de waarheid. De spanjool sprak Verkavelingsvlaams.

2. Sap van onrijpe druiven heet verjus [zjuu]. Versaliën (versaalletters) zijn grote beginletters.

3. Het verre-muraille is de naam voor mozaïeken van stukjes gekleurd, zogenaamd antiek, glas.

4. Is het Verdrag van Maastricht een kwestie van verdeel en heers, van
verdeel-en-heerspolitiek?

5. Het verbum finitum (meervoud: verba finita) is de onbepaalde wijs van een werkwoord.

6. Verbatim is letterlijk, woord voor woord. Zo heb je heel moeilijke
woord-voor-woordvoorleesdictees.

7. Als dat dan maar niet op een verbiage, een woordenvloed, een ongeremde flux de paroles (flux de bouche = radheid van tong), uitdraait.

8. Verenpikken is een stressverschijnsel bij opgesloten kippen. Verstoppertje spelen gaat dan niet.

9. De afkorting vg staat niet alleen voor vicaris-generaal, maar ook voor het internetadres van de Britse Virgineilanden [2021 VD: Britse Maagdeneilanden] (Amerikaanse Virgineilanden: vi – 2021 VD: Amerikaanse Maagdeneilanden). Er leiden heel wat wegen naar Rome. Zijn daarbij ook de Via Appia, de via crucis [kruisweg] en de via dolorosa [kruisweg, lijdensweg]? Vertoonden de viceconsul en de
vice-eersteminister beiden vice anglais [homoseksualiteit]? Of was hun beider leven verlopen als een vie manquée [leven waarin men zijn roeping of talent niet heeft kunnen realiseren]? Je weet het maar nooit.

10. De video-idioot (vidioot) showde zijn video-opnamen op een videowall (videomuur, vidiwall).

11. Afgekort met v.c. betekent vi coactus: door geweld gedwongen. Een vicomtesse is een vrouwelijke burggraaf, een burggravin dus. Bij een dictee geldt victis honos [eer aan de overwonnenen], want zonder de overwonnenen had de winnaar nooit kunnen gloriëren. Een vicuña is een kleine soort van wilde lama.

12. Zojuist verschenen betekent hetzelfde als vient de paraître. Vi et armis betekent door wapengeweld en vieux jeu is oude kost en dus sinds lang, al lang (al lange tijd), bekend (Dat wisten we dus allang, best). Viewdata is een systeem voor het raadplegen van in een computer opgeslagen informatie met behulp van een telefoonverbinding waarbij de opgevraagde alfanumerieke informatie op een tv-scherm zichtbaar wordt gemaakt. Duidelijk, toch?

13. De Vietcong en de Vietminh bestonden uit guerrilla's. Een Vietnamveteraan heeft vaak een trauma. Zuid-Vietnam zelf de boontjes laten doppen in het noorden heet vietnamiseren.

14. In Alkmaar begon de victorie. Overwinnaars kregen virginiatabak, speelden trente-et-un [kaartspel, ook: trente-un] en hadden nog geen benul van de VinexVierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra,
Vinex-wijken en -locaties. Man en vrouw hebben een vinculum matrimonii, een huwelijksband. Een vincentiaan is lid van een Vincentiusvereniging.

15. Een villegiatuur is een zomerverblijf buiten. De vigna is een tropische boonsoort (met tweepoot dus).

16. De vigogne is de eerdergenoemde vicuña, vigoroso in de muziek is met vuur, de viomycine is een middel tegen tbc.

17. Met cijfers schrijf je 50 euro en 50 eurobiljet, met letters vijftig euro en vijftigeurobiljet (€ 50, €50-biljet, 50€-biljet).

18. De Vikingen met vikinghelm op landden daar en stichtten toenmaals hun Vikingnederzetting.

19. De machtige violino principale (soloviool) en de viola da gamba (knieviool) leverden gracieus vioolspelen op.

20. Ik geef toe: V&W zo met ampersand is logischer voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat, maar het blijft fout [VenW – 2021 VD/GB: allebei goed!]. Vues d'ensemble zijn algemene beschouwingen.

21. Je kunt vues [een oogje] op iemand hebben. Wat zou VU-ID21 zijn? Zoek dat maar eens op! Antwoord: in BE; historisch: Volksunie – Integrale Democratie voor de 21e eeuw (samenwerkingsverband van VU en ID21)

22. Een vulnus immedicabile (meervoud: vulnera immedicabilia) is een ongeneeslijke wond.

23. De vis comica is een komische werking, de vis legis is de kracht der wet, de vis major is de overmacht en de vita ante acta is iemands vroegere levenswandel, waartoe het gewezen vitamine B12-(pillen)gebruik kan behoren.

24. 'Vitamine V' is een apart lemma in Van Dale (vakantie). Kijk ook eens bij het lemma 'vitamine sec'. Dat vind je niet, maar de uitdrukking betekent: niet via voedingsmiddelen.

25. De vita minima is het uiterste verval van krachten, viva voce is mondeling en de viva vox is het gesproken woord.

26. Kwam de VOC ook in Vladivostok [GSG = Grote spellinggids]? Let op de schrijfwijze: Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Verwar een voetbaloorlog tussen Anderlecht en Cercle Brugge niet met de echte Voetbaloorlog [1969: Honduras – El Salvador, 100-urig, honderdurig]. Een vlootje kan zowel boter bevatten als vlooien, een vlooitje kan dat niet.

27. Een V-Mann was een betaalde verklikker bij de SD. Meerdere van die personen heten V-Mannen (V-Männer).

28. Mijn zoon zat op het vmbo-t, de theoretische leerweg. Hij leerde wat Volapük was, hoe je Vogezisch [GSG] schrijft, maar niet dat volventibus annis in de loop der jaren is.

29. Een cc was in het Nederland eertijds gewoon een carbonkopie, ook: carbon copy of copie conforme (onze notaris vermeldt: voor kopie conform; de Franse: pour copie conforme). Italianen [voetballers] zijn catenacciokeien [zeer defensief spel]. De oksel-armzwaai is een worstelgreep.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten