vrijdag 21 oktober 2022

2977 Dictee dinsdag 25-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (737)

Dictee – dictees [2977]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 120, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (737)

De Seychelse roepie, de scotchterriër, de Akte van Seclusie, de sereh en de shelleyaan

1. Een vis kan écaillé, schubachtig oftewel squameus zijn. Zijn schubbetjes heten ook wel squama's. Squaredansen lijkt een klein beetje op de quadrille. Schuimcellen zijn histiocyten. Meringue is schuimgebak (en de merengue een dans).

2. Schuin rechts van de winkel was het gemeentehuis, vanaf de overzijde gezien schuinrechts dus. Jan was schuld(e)loos aan de misdaad, zijn broer was helemaal schuldloos (schuldenvrij) bij de bank. De vereniging van binnenschippers heet Schuttevaer.

3. Op schuurpapier zit fijngemalen glas of amaril [gesteente: smergel, polijststeen]. In de vensterbank stond een heuse amaryllis [plant].

4. Scones [rond broodje] worden bij de high tea genuttigd. Een scoop [oe] is een opvallend bericht met een primeur, maar wat doe je met de volgende spiegels: specula (enkelvoud: speculum): aeroscoop [stofgehalte van de lucht bepalen], cystoscoop [blaasspiegel], laryngoscoop [keelspiegel], otoscoop [oorspiegel] en stethoscoop [geluiden in lichaam beluisteren]? Zijn dat trouwens echt wel allemaal spiegels? Nee, dus.

5. De internationale scouting is gegrondvest door Lord Robert
Baden-Powell. SCR is de genormeerde valuta-aanduiding van de Seychelse roepie. In Indonesië gebruiken ze de roepia [IDR].

6. De term scotch is een verkorting van Schotse whisky [ook: Canada, Ierland en VS: whiskey], een scotchterriër is een langharige hond.

7. Scramasaxen zijn zwaarden met één snede uit de Merovingische tijd. Scrapie is de sponsvormige encefalopathie bij schapen (wat gekkekoeienziekte is bij runderen). Een screwdriver is een glas wodka met sinaasappelsap. Een scryer is een kristalkijker. Twee tot de twintigste is in cijfers 1.048.576, uitgeschreven in letters: een miljoen achtenveertigduizend vijfhonderdzesenzeventig.

8. De Amerikaanse burgeroorlog van de jaren na 1860 wordt ook wel de Secessieoorlog [afscheidingsoorlog] genoemd.

9. De Akte van Seclusie (Uitsluiting) was het besluit der Staten van Holland van 4 mei 1654 waarbij zij de Prins van Oranje van de waardigheden van zijn voorouders uitsloten.

10. Slijm is een secreet, urine een excrement. Het secret de Polichinelle is het geheim van Jan Klaassen, een publiek geheim dus. Er bestaat ook een collectieve sector, maar de quartaire sector is de dienstensector. De secundaire sector is trouwens de industrie. De sedes apostolica is de Heilige Stoel. Seedlings zijn een soort van grote zure appels.

11. Een seend(gerecht) was in de middeleeuwen een rondtrekkende kerkelijke rechtbank en die kun je dus niet eten.

12. De seguidilla is een Spaanse volksdans. De Sejm [uitspraak: seem] is de Poolse volksvertegenwoordiging.

13. Het seleenzuur is een sterk zuur met oxiderende werking; de formule ervan is H2SeO4.

14. De sembah als groet in Indië herkent u aan een voorhoofd nijgend naar de plat tegen elkaar gelegde handen. Sereh [sèh-rèh] is citroengras en een Serviër wordt ook wel Serf genoemd. Er zijn heel wat sergeanten: de sergeant-één (niet meer in VD, wel: sergeant (der) eerste (1e) klasse), de sergeant-vlieger en de sergeant als lijmtang.

15. Een ware sergeant-majoor-administrateur moet soms op zijn sergeantsstrepen gaan staan.

16. De sero is een staketsel van bamboe in V-vorm voor de visvangst op zee. Een serow is een Japanse gems. Serpentijn (slangensteen) wordt ook ofiet genoemd. De SEP staat in Nederland historisch voor Samenwerkende Elektriciteitsproductiebedrijven, sep is de afkorting van september (nu, GB ook: sep. met punt dus).

17. Een serveerder is hij die servet, nee, niet hij die surft! Hij is aan serve en hij heeft zelf de service.

18. Sfragistiek is zegelkunde. Een sfygmograaf is een toestel om een curve van de polsslag te maken.

19. Shabby is sjofel, de shabushabu is een gerecht, een shaddock is een pomelo, een shakespearesonnet is genoemd naar Shakespeare, shakuhachi's zijn Japanse bamboefluiten, met shampoo uit een shampoofles kun je je shampooën of shamponeren en met shandy [limonade + bier, 1 % alcohol] ten slotte kun je iemand shanghaaien, als je op de oorspronkelijke betekenis van die uitdrukking let [overhalen tot het doen van onaangenaam werk, eigenlijk: iemand dronken voeren en dan als bemanningslid aan boord brengen].

20. Shawl en sjaal zijn gelijkwaardige woorden, de sheriff komt uit Amerika en de sherpa [gids], soms met sjerp, uit Nepal. Een shelleyaan is een volgeling van Shelley en sherardiseren is verzinken door met zinkpoeder te bespuiten.

21. Shiatsu is Japanse drukpuntmassage, shiitakes (GB/VD ook: shiitake's) zijn eetbare Japanse paddenstoelen, de shimmy is een societydans met ragtimekarakter, shish kebab is een Levantijns gerecht en shogi is een Japans schaakspel.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten