zondag 16 oktober 2022

2966 Dictee woensdag 19-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (731)

Dictee – dictees [2966]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 126, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (731)

1. De posttraumatische stressstoornis wordt ook wel PTSS genoemd. In de Tweede Wereldoorlog had je de Binnenlandse Strijdkrachten [BS]. Strijkwol, kortgekroesde wol, heet ook wel kaardwol.

2. Een lemniscaat is een wiskundige striklijn. Stroaardappelen zijn pommes paille [mv.].

3. Bij het Strohoedenveem dragen de sjouwers strooien hoeden. Een S-trein is een sneltrein.

4. Wist u dat stronken informeel stoned en dronken is? De stronteigenwijze strontvent was strontlazarus.

5. Bruidspaar, houd de strooi-jonker in ere! Kijk in Van Dale eens bij stroomverlijering. Die uitleg is duidelijk, neem ik aan. Het gaat over zeeschepen. Het wegzetten van de koers ten gevolge van de stroom!

6. Het strotklepje (keelklep, epiglottis) sluit de larynx, het strottenhoofd, af. Een ontsteking daaraan heet laryngitis (pseudokroep). Zouden een stroweduwe en
-weduwnaar [beiden: onbestorven] op een strowis [bosje stro] komen aandrijven?

7. Wist u trouwens dat een zekere De(!) Saussure de grondlegger van het structuralisme [sociale wetenschappen] is?

8. Mobiles (mobiels) heten ook structures vivantes. Ze aten een apfelstrudel. De muur was met rauhfaser bedekt. Een degoe is een struikrat. Het beestje wordt gehouden als huisdier.

9. Strychnine is een zeer giftig alkaloïde uit de braaknoot. De overijverige stucwerker heeft het stucplafond met stucreliëf en ander stucwerk gestuukt [ook: gestuct]. Bij de buren (de Van Dales!) heeft de stukadoor alleen maar met stucco lustro [nabootsing marmer] gestuct [gestuukt]. Studie-an(door) maakte hij zich zorgen, maar slechts informeel, over de stufi (studiefinanciering).

10. Palynologie (pollenanalyse) is stuifmeelonderzoek. De begrippen convulsie en eclampsie zijn synoniem met stuip.

11. Continu waren ze bij de (Zweedse) stuga [buitenhuisje] stuivertje-wisselen aan het spelen. In de literaire [GB ook: tt] Sturm und Drangperiode waren er ook schrijvers die treffend over de
sturm-und-drang, de overgang van puberteit naar adolescentie, van hun eigen kinderen wisten te verhalen. Het woord stupéfait [bnw., stomverbaasd] is verwant met, heeft dezelfde herkomst als, stupefactie. Werdt ge er niet onpasselijk van? Stuurkunde wordt ook wel cybernetica genoemd, goede stuurmanskunst is vaak nodig en een stuurstang [stuurknuppel] heet ook wel een levier. Bij de styliet, de pilaarheilige die bij de Styx gezworen had, vond acute stypsis [bloedstelping] met een stypticum plaats.

12. Styrax (storax) is een welriekende bruine stof, niet te verwarren met styreen (fenyletheen – grondstof voor kunststoffen). De SU was historisch de Sovjet-Unie en heette ook wel de USSR [Unie van Socialistische Sovjetrepublieken]. Sub colore juris [onder de dekmantel van het recht] werd het recht verkracht.

13. Vannacht slapen we sub fide [op erewoord] sub divo [onder de blote hemel]. Met een stylo [balpen] schrijf je, een stylus [stift voor aanraakscherm] wordt gebruikt bij een palmtop [handcomputer, handheld, pda = personal digital assistant].

14. De Spaanse Successieoorlog duurde van 1702 tot 1713 (1714). Het gebeurde in Ecuador. Hij bleef daar sucres [munt, ook: sucre’s, vero: Ecuador] in de fruitautomaat gooien. Ik weet niet, of 1000 sucre veel is. De Sudanese (VD ook: oe) maakte sudanknoopwerk [GB heeft zowel soedanrood als sudanrood], terwijl haar man in het sudatorium [zweetbad] aan sudamen [zweetuitslag] leed [beide: oe]. Prachtig, die eerste Peer Gyntsuite van Grieg! Sulfoxysme is zwavelzuurvergiftiging. Het ijs is de sullebaan van de liefde. Soms zitten er zelfs twee vliegen op één suikerbeestje [twee minnaars]. De sultan van het Ottomaanse Rijk voer op een sultana, een groot Turks schip. Van sumatrabinnengoed maak je sigaren, maar sumatra is op Sumatra geteelde tabak. Soms waait die weg door een harde wind, de sumatraan (ook: vis).

15. 'Sum qui sum', 'ik ben die ik ben', is volgens Exodus de naam waarmee Jahwe(h) zich aanduidt (GB, VD – vgl, JHVH en JHWH).

16. Onder de blote hemel slapen heet ook wel sub Jove (frigido) [ook: sub divo] slapen. Naar verluidt is Jupiter daarbij vernoemd: 'onder de koude Jupiter'. Ook 'sub tecto coeli' is een daarmee vergelijkbare uitdrukking. Sub rosa, off the record, vernam ik in het dicteecircuit dat het voltooid deelwoord van sudokuen gesudokud (GB, VD) is. Lekker zoet: suiker, sucrose, karamel!

17. In je eigen sop kun je gaarkoken en suffoqueren (smoren, stikken). Leiders van het onderzoek naar diabetes mellitus [vergelijk ook IADM = insulineafhankelijke diabetes mellitus of jeugddiabetes] weten dat een diabeticus hyperglykemie [abnormale verhoging bloedsuikerspiegel], maar ook een hypo (hypoglykemie, te lage), kan krijgen. Het Suikerfeest Loofhuttenfeest, het Ied/Eid-al-Fitr
[ied/eid-al-fitrfeest], is minder geschikt voor een suikerzieke [klopt niet dus]. Die heeft het beter bij Sukkot (Hebreeuws voor Soekot), het Loofhuttenfeest. Vergelijk ook: Ied/Eid-al-Adha = Offerfeest
[
ied/eid-al-adhafeest]. Een super-G [skiwedstrijd] kun je niet houden in de super-de-luxe Sun Belt van Texas. De priester geniet het avondmaal sub utraque specie [brood en wijn], de gelovige, de communicant, sub una specie [alleen brood].

18. Een cichlide is een bodem- of substraatbroeder [geen mens!]. Wat zijn nu vijf minuten sub specie aeternitatis (in het licht van de eeuwigheid)? Was het successtuk een succès de ridicule [wegens belachelijkheid], een succès de scandale [door een schandaal] of een succès fou [daverend succes]? Bij een mislukking hoort de uitdrukking 'such is life', 'c'est la vie'. Suçons [insnijding in kledingstuk] vind je in kleding [vgl. suzonnetje]. Al is de zaak nog sub judice [onder de rechter], los deze toch sub quocunque titulo [op welke rechtsgrond, onder welk voorwendsel dan ook] op, maar wel sub sigillo silentii [onder het zegel van de stilzwijgendheid]!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten