donderdag 2 oktober 2014

0304 Dictee woensdag 01 okt 2014 (1): dictee 786 (deel 1) √

Dictee - dictees [0304]

Oefendictee 786 (deel 1)

Hier de eerste drie alinea's van dictee 786.

1. Met zeehond [bnw.] laarsjes ben je toch wel ongevoelig voor een zeehondenblik? In de poolzeeën zie je veel zee-ijs. Zo'n zeekakkelobbes is megagroot. Een zeeknob is een brilduiker, een zeekob een stormmeeuw. In de negende en tiende eeuw had je jarls, zeekoningen. Leg uit: Zeeland is zeeland. Zeeldraaien is touwslaan. Wie heeft De Kleine Zeemeermin geschreven? Hans Christiaan Andersen! Zeemleer is hetzelfde als chamois of wasleer. Maar goed dat die zeemeeuwmanager weg is! Een zeepaling (Conger conger) is een kongeraal. Zou je oweeër (zeepbaron) ook als ow'er mogen schrijven? Ja. Een zetpil van zeep is een zeeppil. Een zeepplant is geen zeeplant. De zeepvis is een zeevis. Een zee-ui is een zeeajuin. Met een zeeuw kon je vroeger betalen. Hendrik de Zeevaarder was prins van Portugal. De scheiding van Kerk en Staat is een feit. Hier correct, ook vaak met kleine letters in VD.

2. Met Mozes en Aäron bedoelt Van Dale staat en kerk. De Staat der Nederlanden is een van de staten van Europa. Kun je kort de Zegelwet samenvatten? Is er iets leuker dan keilen, kiskassen (zeilderen)? Een latijnzeil is een Latijns zeil. Kijk eens (ver) omhoog naar het Zeil van het Schip. De zeisenman (de dood) ligt altijd op de loer. Zelatrices zijn meestal ijverige vrouwen met een goed hart (zo niet, dan ijveraarsters), het heeft helemaal niets met verkoop te maken (colportrices) of met een zelote (met onverdraagzame of blinde ijver). Het zal hem wel niet meer bijstaan of ze dat gezegd heeft. Bij 'selfservice' in GB gaat VD wat patriottischer te werk - ook: zelfservice. Hij is een zelfverklaard deskundige. Een van de apostelen was Simon de Zeloot. In mentosjes zit menthol, en hoe schrijf je 'yoghurt'? De Zend-Avesta (heilig boek van de oude Perzen dat de leer van Zarathoestra bevat) is in het Zend (ook: Avestisch) geschreven. Loopmeditatie wordt kinhin genoemd. Die kun je in een karesansui heel goed beoefenen.

3. Vuile zenuwlijer, je hoort nog van me! Een zenuwbaan is iets anders dan een zenuwenbaan. Als je een zenuwschok hebt, ben je in shock. Het lijkt wel een soap: hij deelt alleen maar zeperds uit. Rinse appelstroop is zerpzoet. Croches zijn achtste noten [doubles croches zijn 1/16 noten]. Een twaalfbouts- lijkt veiliger dan een zesboutshelm. Wat heeft een zesentwintiger (26'er) fout gedaan? Rijden onder invloed! Een ironische verbastering van Seyss-Inquart is
Zes-en-een-kwart. Eén zesde van de wereldbevolking is analfabeet. Op vijf zesde (ongesneden) van de taart zaten maar kersen. Op vijf zesden (gesneden) van de taart zaten kersen. Zoek maar eens op wat de zesmeterklasse bij zeilen inhoudt. De Zestien is de ambtswoning van de premier in België (Wetstraat 16 in Brussel). Op het ophanden zijnde fête champêtre zal ruim voldoende feta voorhanden zijn.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten