zondag 5 oktober 2014

0319 Dictee woensdag 01 okt 2014 (16): dictee 790 (deel 3) √

Dictee - dictees [0319] 

Oefendictee 790 (deel 3)

Dictee 790, alinea's 7 t/m 10.

7. Hoe vindt een mier een nest? Wel, een mierennest … Hoe vindt een bij een korf? Nou, een bijenkorf … We kunnen samen goed overweg, zelfs op een onbewaakte overweg. Zij is over tijd. Wordt het de overtijdbehandeling of de overtijdpil? Hij werkt 's nachts en slaapt overdag. Hij kreeg een overcompleetverklaring. Hij is een driedubbel overgehaalde smiecht. We zouden nog genoeg overhebben. Ze droeg overknees [kousen of laarzen tot boven de knie]. De zaak ging overnight [zomaar ineens] failliet. Mijn chef overrulede me. Probleem: ik heb overseld [meer verkopen dan je hebt]. Het land lag na de vloed geheel overslibd. Een hop-over is een oversteekplaats. Deze heupdysplasie is erfelijk. Na het vele waken was hij overvaakt [grote behoefte aan slaap]. Trouwens: ook overwaakt. Er was een uberteit aan geldmiddelen aanwezig. Hij komt van overzee. Is er geen verbinding over land (voor de overlandpost)? Floreert die overzeese handel wel?
 

8. Met het oxo [ohk-soo] wordt boter-kaas-en-eieren bedoeld. Met een kanon op een mug schieten is zoiets als met een scudraket op Temmincks strandloper schieten. De kou en de kauw zijn uit de lucht. Hij is raadsheer met een p ervoor, een praatjesmaker. Het Grote Paard is Pegasus, het Kleine Paard is Veulen. Ze werden met paard-en-kar vervoerd. Is paardje-hop hetzelfde als paardjerijden? Zeg barman, dit lijkt wel paardenzeik. Een als-vraag is een hypothetische vraag. Wanneer was de Paasopstand - Ierland tegen Engeland 1916 (en wanneer het Pachtersoproer - volksopstand 1748 tegen de pachters van de belastingen)? Wanneer komt een pacecar in actie? Bij gevaar op de racebaan - rijders moeten erachter. Dat pachtland is een prachtland. Hij zal de pad hier niet weten. De gewone pad is de Bufo bufo. Ze droeg een padded [met vulling] beha (bh). Daar stond hij dan, helemaal paddenmoedernaakt. Een paddo is een magic mushroom. In welk land wonen de paddy's? Spotnaam, Ierland.
 

9. Hield de padisjah [titel sultan Ottomaanse Rijk] van padie [rijst]? Een paean is een overwinningslied. Ik ben daar pages van [ben bang]. Bij het ophalen van de gijns [ook gijnen, ook: jijn - jijns, jijnen] maakte hij een pageintje [grapje]. Gebruiken alle paki's [Pakistaan] paak [P. hasj]? Ze gingen naar de receptie in pakkie-deftig. Een palatoschisis is een gehemeltespleet. Een paleocon [paleoconservatief] is het antoniem van een neocon. Beschrijf het sator-arepokwadraat eens. Echolalie is vrijwel hetzelfde als palilalie. Een montee is een palinglarve. Is paling steken palingtrekken? Een palmmei [buxustakje] is gewijd. Met palmpaas wordt Palmpasen bedoeld. Waarvoor gebruikt men carnaubawas? Hoe schrijf je 'Voor-Aziatische volkeren' [Voor-Azië]? Werken er nog tv's (teevees) op het PAL-plussysteem [Phased
Al­terna­ting Line
- 625 lijnen - plus slaat op breedbeeldtelevisie]
? Het United Kingdom (UK) is het Verenigd Koninkrijk (VK). Met al dat gebid wordt je gebit echt niet weer als nieuw. De Autoriteit-FM heet in de wandeling AFM [Financiële Markten].
 

10. Een pandeiro [ee] is een Zuid-Amerikaanse tamboerijn. Die pandjesjas (dat, die jacquet) is in de lommerd beleend. De panegyrist debiteerde een panegyriek [lofdicht]. Geef het volk panem et circenses, brood en spelen. Als je obees wilt worden, moet je pantagrueleske maaltijden nuttigen. Bosnegers dragen pantjes [lendendoek, paan]. Het pantotheenzuur is een verbinding van pantoëzuur en 3-aminopropaanzuur, waarvan het rechtsdraaiende enantiomeer (vitamine B3) in de natuur voorkomt. Toe maar! Een bekende film van S. Eisenstein is Pantserkruiser Potemkin. Zij is uit haar panty gegaan [= uit je dak gaan]. In papaja zit papaïne. Papegaaien: Psittacidae. Spreek uit: papaverklaring.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten