donderdag 2 oktober 2014

0306 Dictee woensdag 01 okt 2014 (3): dictee 786 (deel 3) √

Dictee - dictees [0306]

Oefendictee 786 (deel 3)

Hierbij van dictee 786 de alinea's 7, 8, 9 en 10.

7. Ik vermoed, dat ze dacht: mijn God, waar moet dat met deze verdorven generatie naartoe? Mon Dieu, mijn hemel, dit tart elke beschrijving. Ze waren uitgeput, op en tenden. Een grilhulp [werkwoord - ook: ll] kan nuttig werk doen in een grillhouse [znw. - ook: l]. De lichtgeraakte jager had de vogel maar lichtgeraakt. Zeptometer geef je weer met zm, zettameter met Zm. Zmp'er zijn lijkt me lastiger dan zzp'er. Een zmok-school is een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Met SEO wordt search engine optimization, zoekmachineoptimalisatie, aangeduid. Het is kennelijk zoentje-pepermuntje (koek en ei) tussen die twee. Een kiss-and-ride (K+R) is een zoen-en-zoefstrook. Heb je daar nu al je tijd mee zoetgebracht? Kun je van zoeteveentjes ook appelmoes maken? Die werkstukken moeten allemaal ook nog gezoetschaafd worden.

8. Zij herkent zoette en zoutte duidelijk minder dan anderen. Hij schildert net zo goed als zijn grootvader, die al zogoed als dood is. Die zoïlus is nog een fitte vitter. Die schminkattributen zijn gezolderd. Met een zombieblik keek hij me aan. Een zomerklimop is een tante mientje. Je moet er de zomerpatjes op doen. Een wiphala, een vlag? Ja,
Zuid-Amerikaanse indianen.
Wip 'm, Keesje [daar ga je, leegdrinken glas]. Toppunt van instabiliteit: een wipkip op een wipschip. De WISC is de Wechsler Intelligence Scale for Children (een bepaalde intelligentietest voor kinderen). Hij is valuta-arbitrageant bij die bank. De sneeuwuil is een soort van uil uit het Hoge Noorden. De zijdestaarten vormen een familie van zangvogels, in het hoge Noorden van Europa en Amerika. Wat doe je: wit- of zwartwerk? Wanneer het weer wat opgezomerd is, kunnen de bewoners die straat eindelijk opzoomeren. Die heiligedag [kale plek baard] moet nodig opgekalfaterd worden.


9. Zonam solvere is letterlijk de gordel ontbinden. Het eten was karig: een halve zondaar [een hal­ve bief­stuk zon­der aard­ap­pe­len]. Een armezondaar heeft een armezondaarsgezicht. Op een zondagochtendwip zitten geen kinderen. De zondagsletter van 2014 is de E [ABCDE - de vijfde dag is de zondag]. Heerlijk, die zondoorstoofde tomaten! Een zony is een kruising van een zebra en een pony. De benaming voor een aantal bacteriën die gezamenlijk verbonden zijn door een slijmachtige substantie, voortkomend uit de gezwollen celwanden, is zoögloea [uitspraak!]. De Zoon des hemels, de keizer van China, is heerser over de zonen van het Hemelse Rijk, de Chinezen. Christus is de Zoon des Mensen. Aristoteles ziet de mensen als sociale dieren, zoa politika. Hij houdt wel van een zopie. Hij laat de fiolen zorgen [zich nergens om bekommeren]. Zorgwet is de benaming voor de Wet Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening.

10. Zostraks komt moeder thuis. Op sherryflessen zie je nog vaak een zorrocape. Zo de zotten geen brood aten, 't koren zou goedkoop zijn. Desiderius Erasmus schreef Laus Stultitiae (vertaald: Lof der zotheid). Zotteklap is zottenpraat. De wind kwam uit het Z.O.t.Z. Op de Cariben hoor je vaak zouk. Zeewater is zout water, geen zoet water. In het Nederlands én Bargoens zeggen ze: dat is dik van zoute (uitdrukking, voor mekaar, in orde, veilig). Met zoutevis wordt gezouten kabeljauw oftewel labberdaan bedoeld. De Zoutzee is de Dode Zee. De zucchetti is een soort eetbare pompoen. Dat staat in de hand-out!
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten