zondag 12 oktober 2014

0325 Dictee woensdag 08 okt 2014 (2): dictee 792 (deel 1) √

Dictee - dictees [0325]

Oefendictee 792 (deel 1)

Hierbij de eerste 3 alinea's van dictee 792.

1. Het zou toen per Van Gend en Loos verstuurd zijn. Hij heeft dat per accidens ontdekt. De vergadering stemde per acclamationem in. Het acclimatiseren (ook wel: klimaatschieten) is aanpassen aan een ander klimaat. Hij werd acuut opgenomen vanwege de peracuut optredende verschijnselen. Hij houdt van een rechttoe-rechtaan-aanpak [ook: rechttoe rechtaan aanpak]: sans ambages, hij is straight, rechtdoorzee. De Italiaan wilde per cassa betalen. Hij heeft problemen met de kaakklier. Per ardua (aspera) ad astra: door strijd tot overwinning. Ik ben ziek, per consequentiam kan ik niet komen. Hij heeft die functie per dativum [door omkoping] verkregen. Outfading (beeld) is iets anders dan perdendosi (muziek). Soms speelt hij de père de famille, soms de père noble. Per (omne) fas et nefas: met geoorloofde en ongeoorloofde middelen, langs allerlei wegen. Pergameense huiden (perkament) komen uit Pergamon.
 

2. Bij kadaverdiscipline gedraagt men zich als een lijk: perinde ac si cadaver. 'Pathetisch' [vol pathos] moet je niet verwarren met 'peripatetisch' [aristotelisch]. Die man is een peritus artis [kunstkenner], dat merk je zo. Een perkamenthuid wordt xeroderma genoemd. Abis perkara: punt uit! Jules Verne volbracht zijn tocht per mare per terras [over land en over zee]. Te betalen per mese [z] (per maand). Drink geen pernod (pastis) met pernoze mannen [dieven, pernoos]. Hij heeft zich geperpendiculariseerd [is opgestaan]. Drinken we nog een perrier [Frans mineraalwater]? Per saldo bevrijdde hij zich per saltum [met een sprong]. Het persiaan [krimmer, pluchestof = pluchen stof] komt volgens mij niet uit Perzië. Uitspraak: perspectograaf [vgl. perspectief]? Het perssel van die perssinaasappel smaakt voortreffelijk. Overreding is persuasie. Die auto is perte totale (total loss). De peseta Guineana is de munteenheid van Equatoriaal-Guinea . Mans: saaimans, professor Akkermans en Beulemans Frans, naast Simpelmans [verzonnen eigennaam].
 

3. Een somberman kan ook Simpelmans zijn. Ze was puriteins en dus niet libertijns. De naam PET komt van positron emission tomography. Petanque is een Provençaalse variant van jeu de boules. Marie petanquete erg goed. Een petinggi is een dorpshoofd. Wil je een
petit-beurre of een petitfour? Een petit-maître was een salonjonker. De petrarkisten maken veel petrarcasonnetten (geen shakespearesonnetten). Denk maar eens aan het petrinische hanengekraai. Het Petrusambt is het pausschap. Zenuwachtig? Peu nerveux! Ze heeft een affaire met haar (thera)peut. Met pfc wordt perfluorcarbon bedoeld. Is er verschil tussen een pieleman [penis, pielemuis] en een pielenman uit de aardewerkindustrie? Er komt goed vlees van piemonteses [pjee]. Hij was weliswaar niet piep, maar ook niet stok. Er stond een pièce montée van zoutjes op tafel.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten