woensdag 15 oktober 2014

0330 Dictee woensdag 15 okt 2014 (3): dictee 793 (deel 3) √

Dictee - dictees [0330]

Oefendictee 793 (deel 3)

Hier dictee 793, alinea's 7 t/m 10. 

7. Preciosa [sj] zijn kostbaarheden. Bij het prediken hou je een predicatie. Een goed weekloon (= pree) is een pre. Geprefigeerde werkwoorden zijn van een prefix voorzien. Hoe werkt een
premier-risqueverzekering? Een prenttekening is een aquatint volgens het procedé-Ploos van Amstel. Presbyacusis is ouderdomsslechthorendheid. Preppy kleding sluit aan bij chique privéscholen. Een presenningreep is een reep van geteerd zeildoek. De president elect is de nieuwgekozen president. Wij dragen maar gewoon prêt-à-porter. Die schoenen zullen nog wel prêteren. Een preux chevalier is een onvervaard ridder. Wat zijn prévôts [niveau bij schermen onder maître]? Ze las de priapee [gedicht ter ere van Priapus] bevlogen voor. Een priapus of priaap is een wellusteling en beslist zo genoemd naar Priapus. Zij was een late primipara [= priem, vrouw die voor eerste keer kind krijgt]. Er werd een priesnitzverband aangelegd. Buitmaken: prijs maken.


8. De Pythia was de priesteres van Apollo te Delphi. Bij de sacerdotale [s], priesterlijke, zegen. Een prifonds is een private equity fonds. Een bagno is eigenlijk een badhuis, maar de Turken in Istanboel hebben ooit een badhuis als gevangenis ingericht … Wat zijn prijzijen [vergoeding vorige pachter voor verbetering grond]? Wat eten we vandaag? Hussen met prikken! Aanstootgevend, choquant, schandaleus (scandaleus), shocking, stuitend, stotend en choquerend, die prikbabes [erotisch - op (digitaal) prikbord]! Het PDS, de spastische darm, is het prikkelbaredarmsyndroom. Hoeveel primarii [primarius = eer­ste vi­o­list in een strijk­kwartet] spelen er vandaag? En hoeveel primassen [eer­ste vi­o­list] in het zigeunerorkest? Hoe hoog of laag is de primerate [laagste rentevoet bij de bank]? Primo intuitu [bij de eerste aanblik] werd hij verliefd. Die princess charming bleef een princesse lointaine voor hem. De zoon van Edward III van Engeland, Edward van Woodstock, werd veelal de Zwarte Prins genoemd

9. Dat is voorgoed verloren. Indertijd was prins Bernhard Prins der Nederlanden. Wie is er momenteel Prins(es) van Oranje? Ook Maastricht heeft een Prins Carnaval, de Prins der Duisternis is de Satan en Petrus is de prins der apostelen. De prinses-van-de-nacht is een 's nachts bloeiende zuilcactus. Ik heb niks met prinzipienreiterei. Zieke prioneiwitten kunnen de gekkekoeienziekte, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob en scrapie veroorzaken. Men neme een prise [snuifje] eau de cologne. Het woord 'privaat' komt van camera privata (particuliere kamer). Was het Groot Privilege wel zo bijzonder? Ik doe het voor een prix d'ami. Hij won de Prix de Rome. Deze leverancier hanteert prix fixes. GP's zijn grands prix (VD, GB ook: grand prixs, duidelijk vernederlandst). Zo'n proana [anorexia als bewuste keus] durft wel, hoor! Enclise (enclisis): 'Daar gaat ie', proclise: 'kwas' en 'tis'.

10. Hij is procul dubio steenrijk. De procureur des Konings eiste bij uitzondering vrijspraak. Wat is het verschil tussen een prodecaan en een pro-Deaan? Deze advocaat treedt P.D. [pro Deo] op. Is er niet gelet op de prodromale verschijnselen [voorafgaand aan ziekte]? Omschrijf het begrip 'cartesisch product' [verzameling geordende paren]. Is er verschil tussen bbp [bruto binnenlands product in land zelf] en bnp [bruto nationaal product - ook erbuiten]? Waartoe dient een proefbeheiing? Hij is ook maar een broodetende profeet. Wat mag een profetenbees wel zijn (denk aan Tijl Uilenspiegel)? Welke profeteumata zijn er gedaan? Hij is profi. In profiel is en profil. Een verloren profiel is een profil en  trois-quarts. Hij is weergegeven met profil perdu [hoofd afgewend]. Profiteroles zijn lekkere soesjes.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten