zondag 5 oktober 2014

0318 Dictee woensdag 01 okt 2014 (15): dictee 790 (deel 2) √

Dictee - dictees [0318]

Oefendictee 318 (deel 2)

Hierbij dictee 790, alinea 4 t/m 6.

4. Mijn computer werkt op meerdere OS'en [operating system, besturingssysteem]. Het OSL is het Oud-strijderslegioen. Wat doet een orderpicker? Ik voel me het meest thuis tussen osm'ers ons soort mensen]. Hoe werkt een osloconfrontatie [line-up; doorkijkspiegel]? Een ossenoog kan ook een oeil-de-boeuf zijn. Hoe kun je nu een ossendoder een prachtkever noemen? In de voormalige DDR lijden ze aan ostalgie. Voor een ostracisme heb je ostraka [scherven] nodig. Die effecten kun je otc [over the counter] kopen. Loutre (otter) is otterbont. Ze droeg ottomankleding [ottoman = een zekere stof] en zat op een ottomane [lage sofa zonder leuning]. Hij heeft veel oudedagszorgen. We deinden het mee: ouwe taaie, jippie jippie jee. Mijn vader en moeder deden dat liefdewerk oud papier ouder gewoonte. In een oud nonnenklooster wonen geen oud-nonnen [het klooster is oud]. Dat ouden-van-dagentripje viel in de smaak. Die oudeboekhandel [oude boeken] is een oude boekhandel [oude handel]. Na oud en nieuw zie je soms oud-en-nieuwschade.
 

5. Ik heb helaas presbyacusis (ouderdomsslechthorendheid - en ook nog presbyopie = ouderdomsverziendheid). Wat, speel jij kazoo [soort mirliton]? Morgen vindt de ouderlijkeboedelscheiding plaats. De oudgereformeerde gemeenten in Nederland zijn een kerkgenootschap gevormd door de bij een fusie tussen de ledeboerianen en de kruisgemeenten onafhankelijk gebleven ledeboerianen. Deze oud-historicus is oudhistoricus [m.b.t. klassieke oudheid] geworden. Wat moeten we met de oudewetters [zekere uitgeprocedeerde asielzoekers]? Met dit oudhollands wordt oud-Hollands papier bedoeld, maar hoe schrijf je dat in het Oudhollands? Hij is oud-lid van de oudkatholieke kerk. Toch wel zielig, zo'n oudmelkte koe. Actief zijn en oudrooms kan [bepaald kerkgenootschap], actief als oud-rooms [voorm. r.-k.] niet zo goed. Hoeveel ouguiya kost een ouijabord? Een ouroboros is een zekere staartbijtende slang.
 

6. De outlines, de contouren worden langzaamaan duidelijk. Die
out-of-competitioncontroles vinden out of the blue plaats. Wat is zijn oudte? Hij werd outre-tombe, postuum onderscheiden. Zijn die boten out- of inrigged? Ik vond de intro's en outro's nog het mooist. Het was moeilijk kiezen tussen out- en insourcen. Ze ouwebepten over de laatste gouwe ouwe. Voor de hoge heren is het
ouwe-jongens-krentenbrood. Zijn ouwelui hebben een ouwelijk voorkomen. Wat doen ouwetjes, ouwe lullen, op hun ouwelullendag? Wel, een beetje ouwenelen en ouwelullenmuziek beluisteren! Spreek je ouzo [drank] net zo uit als de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, economisch overlegorgaan van een aantal westerse landen)? Wel als letterwoord, niet als initiaalwoord. De oesophagus is, zoals wijd en zijd bekend, de slokdarm. Vgl. esofagitis.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten