zondag 5 oktober 2014

0309 Dictee woensdag 01 okt 2014 (6): dictee 787 (deel 2) √

Dictee - dictees [0309]

Oefendictee 787 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4, 5 en 6 van dictee 787.

4. We ondergingen een wraakroepende vernedering. Met een wordprocessor kun je een Worddocument bewerken. Een woedeaanval kan leiden tot een woede-uitbarsting. 'Who's who?' heeft in het Nederlands als titel 'Wie is wie?' Was Radio Oranje [GB] de voorloper van Radio Nederland Wereldomroep (RNW - de Wereldomroep)? We moeten maar een vof [initiaalwoord! - vennootschap onder firma] oprichten. Het waren vlotgaande onderhandelingen. Dat verafgelegen oord is ver verwijderd. Die grapjurk heeft wel iets van een uilenspiegel. In welk land ligt die turkooismijn? De furor teutonicus is de teutoonse razernij. Met TeV wordt de tera-elektronvolt aangeduid. In 'spot' zit een s'je en een t'tje. In onzekere tijden leunen we op jannen-stavast. Kennen ze in Sri Lanka Sri Krisjna wel? Na het achtuurjournaal komt de STER-reclame [Stichting Etherreclame]. Een kleuter met een spaatje.
 

5. Met een beddenspreitje is je bedje gespreid. Van die speelfilmlange ellende word je niet vrolijk. Het mes schaardde (schaarde - ww. schaarden = scharen). Ze zijn al scheep gegaan. Een scheutist is lid van de Congregatie van het Onbevlekte Hart van Maria. Hij bezoekt momenteel de slums van Bombay. Spaatjes kun je drinken of hanteren. 'Réussite' [succes] heeft vast met 'reüsseren' [succes hebben] te maken. Par renommée [bij geruchte] heb ik vernomen, dat hij een renommee [goede naam] had. De refuseniks waren zekere Joodse Sovjetburgers. Boven een brief betekent L.S.: Lectori salutem. Zij zijn echte profi's [professionals]. Wanneer schrijf ik dat nou eens goed: procrustesbed? Voor raad geven moet je soms anderen raadplegen. Let op: poulet is kip en poelet is soepvlees [oe, oe]. Waar is de polaroidcamera?
 

6. De Poolster wordt ook wel stella polaris genoemd. De pre-implantatie genetische diagnostiek wordt afgekort tot pgd. De digitale fraude pharming [omleiden naar valse, gelijkende site] heeft veel van phishing [Eng.: fishing = vissen]. Met een phablet [phone + tablet] kun je ook bellen. Bij een PET-scan moet je denken aan positron emission tomography. Zou dat aanslibsel ooit echt land worden? Een ander woord voor overreding is 'persuasie'. Moet ik daar nu ook nog achteraan lopen? [In de rij moest hij achteraan lopen en bij sommige dingen moet je erachteraan gaan]. Die flessen moet je achter halen. Voor achterop zijn moet je eerst achteropraken. We zullen affichetjes laten maken. Het panafrikanisme koestert het pan-Afrikaanse gedachtegoed. Zijn uitleg is hoogstzelden glashelder, klaar helder, niet: kraakhelder. Bij het alloceren [s] vindt allocatie [k] plaats. Hij is een Oceanisch [uit Oceanië] onderzoeker van de oceanische fauna. Wat heb je een leuk matelotje [ronde strooien hoed] op!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten